​Mircea Matei, director general la crama Villa Vinèa, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre valorizarea soiurilor locale din podgoria Târnavelor. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Mircea Matei a vorbit despre terroirul de pe Târnava Mică comparat cu cel din Südtirol, despre soiurile locale reprezentative pentru podgoria Târnavelor, dar, mai ales, despre valorizarea soiurilor locale româneşti.

Mircea Matei - director general, crama Villa VinèaFoto: Captura YouTube

Interviul integral:

Fragmente din interviu:

De la articole sportive la vin

După Revoluţie, Heiner Oberrauch a fost unul dintre primii investitori străini din judeţul Mureş. El a venit în România pentru businessul său principal, articolele pentru sporturile montane (Grupul Oberalp). La începutul anilor '90 a deschis în Mureş o fabrică în care a început să producă îmbrăcăminte pentru sporturile de munte. Mai apoi, a descoperit şi potenţialul viticol al zonei Târnavelor.

Heiner Oberrauch a crescut în nordul italiei (Südtirol), în oraşul Bolzano din Alpii Dolomiţi. Este pasionat de sporturile montane şi de vin, prin urmare şi-a condus businessul către cele două pasiuni ale sale. El nu are vie în Italia, dar bunicul său şi unul dintre fraţi sunt viticultori în regiunea Alto Adige.

În călătoriile sale de business în România, Heiner Oberrauch a descoperit zona Târnavelor, i-a înţeles potenţialul viticol şi astfel a ajuns să investească în crama Villa Vinèa (32 de hectare de vie, în localitatea Mica - situată la circa 25 km de Târgu Mureş). A descoperit că terroirul de pe Târnava Mică (ca şi cel din Südtirol) este foarte potrivit pentru vinurile albe.

Crama Villa Vinèa a pornit la drum cu obiectivul declarat de a se situa în topul producătorilor de vinuri albe premium din România. De la modelarea pantelor şi până la densitatea mică a viţei-de-vie (3.333 de plante/ha), totul a fost gândit pentru a obţine vinuri albe de calitate.

Schema de business Villa Vinèa: valorizarea soiurilor locale de pe Târnave

La Villa Vinèa se regăsesc, cu precădere, trei soiuri locale româneşti: Feteasca Regală, Feteasca Albă şi Feteasca Neagră. S-au mai plantat aici soiuri asociate în mod tradiţional zonei Târnavelor: Gewurztraminer, Riesling şi Muscat, dar şi câteva soiuri internaţionale îndrăgite de Heiner Oberrauch: Kerner şi Zweigelt, care s-au dorit a fi şi un element de unicitate pentru crama Villa Vinèa.

Soiurile locale albe reprezentative pentru podgoria Târnavelor

Soiul asociat în mod tradiţional zonei Târnavelor este Feteasca Regală. În acelaşi timp, Feteasca Albă, cu o eleganţă şi o complexitate ceva mai mare decât cea a Feteştii Regale, este soiul care merită să fie în prim plan. Crama Villa Vinèa a ales să facă o combinaţie între cele două feteşti şi a realizat un vin numit Diamant - un cupaj de Fetească Albă şi Fetească Regală, maturat timp de 6 luni în baricuri de stejar. Diamant Selection este un vin complex, de gastronomie, în care fiecare soi vine cu aportul său inconfundabil. La ediţia 2020 a concursului „International Wine Contest of Bucharest” (IWCB), Diamant a fost notat, de către un juriu internaţional, ca fiind cel mai bun vin alb din România.

Cine face vinurile la crama Villa Vinèa

Heiner Oberrauch şi-a dorit în primul rând calitate la vinurile Villa Vinèa şi atunci a adus un consultant italian, Celestino Lucin, care este unul dintre cei mai buni enologi ai zonei Alto Adige. El lucrează foarte bine în echipă cu Mihály (Mişi) Déneş, directorul de producţie şi enologul local. Între cei doi există o excelentă colaborare şi o amiciţie care durează de 7 ani. Mişi e născut în zonă (la circa 3 km de cramă) şi a moştenit pasiunea pentru vie de la bunicul său.

Soiurile internaţionale din podgorie

Kerner, un soi alb din Germania şi Zweigelt, un soi roşu din Austria, au fost plantate în podgoria de la Villa Vinèa pentru a se testa capacitatea lor de a se adapta aici. Rezultatele au fost foarte bune, cele două soiuri s-au aclimatizat perfect pe Târnave, ele fiind iubitoare de vreme ceva mai răcoroasă.

Soiurile roşii de la Villa Vinèa

Din cele 4 soiuri roşii din podgoria Villa Vinèa (Fetească Neagră, Merlot, Zweigelt şi Pinot Noir) cele mai bune rezultate le dă Pinot Noir. La Villa Vinèa, Pinot Noir se vinifică în roşu, în roze, dar şi în alb (intră în compoziţia spumantului Cuvée Celést).

Valorizarea soiurilor locale româneşti

În România, mulţi investitori au plantat mari suprafeţe cu soiuri internaţionale, ceea ce a dus la o mai slabă valorizare a soiurilor locale. În ultimii ani, piaţa românească a început să caute şi să aprecieze tot mai mult soiurile locale. Pe de altă parte, pentru export, primim tot mai multe cereri pentru vinuri din soiuri locale româneşti (preponderent Fetească Regală şi Fetească Neagră). În consecinţă, valorizarea soiurilor locale româneşti trebuie făcută atât pe piaţa internă cât şi la export.

Articol susţinut de Paharnicul.ro