Controverse Drink Insider: Şpriţul, pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

de Răzvan Avram     Smile Media
Marţi, 15 septembrie 2020, 9:45 Drink Insider


Razvan Avram
Foto: Hotnews
​Francois Villon, celebrul poet francez din Evul Mediu, în a sa „Ballade joyeuse des taverniers” îi blestema cu multă patimă pe cârciumarii care botezau vinul cu apă. Chiar dacă francezii au repudiat şpriţul, italienii şi austriecii au fost mult mai permisivi. Bazele şpriţului au fost puse la Veneţia, pe vremea când aceasta făcea parte din Imperiul Habsburgic.

La origine, şpriţul era un amestec, în părţi egale, de vin şi sifon. Obiceiul de a consuma şpriţ s-a răspândit, încă din secolul al XIX-lea, în tot nordul Italiei dar şi în Austria, Germania, Croaţia, Ungaria şi România. Chiar dacă Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat la sfârşitul Primului Război Mondial, şpriţul a supravieţuit, ba mai mult, fiecare ţară l-a adoptat şi l-a adaptat cum a ştiut mai bine. În Italia, bunăoară, reţeta de şpriţ a devenit una destul de sofisticată: Prosecco, Aperol şi sifon. De notat că Aperol-ul poate fi înlocuit cu alte tipuri de „bitter liqueur”, cum ar fi Campari, Cynar sau Gran Classico. La noi, „şpriţul de vară” conţine, în mod tradiţional, 1/3 vin alb sec sau demisec şi 2/3 apă minerală.

Băutură foarte populară în România, şpriţul a fost declarat, în diverse rânduri, „persona non grata” de către mulţi pasionaţi de vin. Cu toate acestea, chiar şi specialiştii recunosc faptul că orice regulă trebuie să aibă şi o excepţie, mai ales dacă e vară şi afară e cald. „Diluarea cu apă minerală sau cu sifon este un mod de a consuma vinul atunci când îţi este sete sau când temperatura ambientală nu permite consumarea acestuia în stare pură. Şpriţul este la îndemână şi se potriveşte la un grătar, pe terasă, la iarbă verde etc.”, spune somelierul Laurenţiu Achim într-un interviu acordat revistei Vinul.ro.

Este bine de înţeles că nu orice vin poate fi „şpriţuit”. Vorbim, în primul rând, de vinuri albe, tinere, de consum curent, colocviale şi fără prea multe pretenţii. În ceea ce priveşte restul vinurilor, cele „cu greutate”, este indicat să le ţinem cât mai departe de combinaţiile de tip şpriţ.

Cei care vor să redescopere plăcerea simplă, românească, a „şpriţului de vară”, sau cea, un pic mai complexă, a „Aperol Spritz”-ului, pot să încerce reţeta de „Spritz Veneziano”, aşa cum este ea recomandată de către Internaţional Bartenders Association (IBA):
  • 60 ml Prosecco;
  • 40 ml Aperol;
  • Se toarnă amestecul într-un pahar normal umplut cu gheaţă;
  • Se adăugă 20 ml de sifon pe deasupra şi se ornează cu o jumătate de felie de portocală.
Hai noroc!




Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














5269 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Corect. (Miercuri, 16 septembrie 2020, 11:35)

    clint [utilizator]

    Da, nimic nu poate fi mai frustrant decat sa servesti pe cineva cu un vin bun, in conditii ideale de temperatura, asezonat cu mancarurile care trebuie, si el sa iti spuna "pune-mi si putina apa/cola peste el, ca eu asa beau vinul"...

    Pe de alta parte, s-a format o clasa de aparent cunoscatori in ale vinului, care beau vinuri dubioase dupa ritualuri sofisticate, pahare speciale, decantoare si alte nebunii, de parca ar bea cine stie ce vin select, abia scos din pivnita. Ceva imi spune ca si daca vinul ar fi select, in ipoteza in care a fost pastrat cum trebuie si celelalte putin probabile care i-ar asigura calitatea, tot nu ar sti sa il aprecieze, tot ce vor e sa epateze. Si inca n-ar fi mare lucru, daca nu ar stramba din nas superior la oricine nu face lucrurile "ca la carte", adica ca ei.

    In timpul acesta, prin bodegile mai putin turistice din Italia, am vazut cu ochii mei, italieni nu tocmai saraci care beau vinul din niste pahare fara picior, ca la noi la tara, cu o anumita naturalete, ca si cum vinul ala, fara mari pretentii, a fost acolo cu ei mereu, nu e niciun mare eveniment sau vreo festivitate, e doar un element dintr-o seara in care ei se aduna sa manance, sa vorbeasca, sa bea ceva.


    Un sprit, e un sprit, cu totul alta bautura decat vinul, are farmecul lui, sunt de acord ca nu ar trebui stricat un vin sofisticat pentru asa ceva, daca aveti un vin bun, consumati-l dupa indicatii, adica sec/demisec, temperatura, asezonare cu mancaruri potrivite, un vin aparent fara pretentii, in sprit isi poate dezvalui o fata noua, de multe ori mai placuta si mai complexa decat o bere.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



hosted by
powered by
developed by