Comentariu

Dr. Sorin Paveliu: Coma prim-solistei Operetei Romane sau de ce poate fi mai riscant sa te afli intr-un spital public decat intr-un avion in pana de combustibil

de Dr. H.     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 19:23 DoctorH - Drepturile Pacientului


Medicul Sorin Paveliu
Foto: HotNews.ro
Pe scurt
 • Sunt 11 ani de cand spitalele publice ar trebui acreditate, potrivit legii, dar nici o institutie nu are curajul de a le inchide pentru ca nu corespund normelor. Pe de alta parte, potrivit Tratatului de aderare, Casa de sanatate ar trebui sa deconteze spitalizarea in strainatate.
Comentariul pe larg

Prim-solista Operetei Romane intra in coma, aproape concomitent, cu alte 4 paciente operate intr-un spital din Bucuresti. Emotie, reportaje, opinii, demiteri, informari, dezinformari. Apar noi victime si uitam alte subiecte de presa: Tony Tecuceanu a murit tot din cauza unei infectii nosocomiale – dar nu mai este de actualitate.  Riscul pe care si-l asuma un pacient internat in spitalele publice din Romania e mai mare decat sa te urci intr-un avion neverificat, scrie Sorin Paveliu, pe blogul sau.

Toti incerca sa afle cum a fost posibil asa ceva. Este directorul spitalului un monstru de incompetenta? Raspunsul este unul transant NU!! Absolut nici un director de spital nu se deosebeste de cel de la CFR2 – Au acceptat compromisul de a conduce o institutie despre care stiu cu ceritudine ca nu indeplineste criteriile minime pentru a fi numit SPITAL iar cauza este la vedere – tarife platite de CNAS  incompatibile cu un act medical de minima siguranta.

Am dat in repetate rinduri un exemplu: Care om intreg la minte ar accepta sa se suie intr-un avion care ar avea lipit linga scara de acces o bulina rosie mare cu  mesajul  “Acest avion nu a fost niciodata verificat, nu indeplineste normele minime de siguranta, personalul de bord este insuficient si neverificat profesional si foarte probabil ca nu avem combustibil suficient pentru a ajunge la destinatie. acest zbor se desfasoara exlusiv pe raspunderea dumneavoastra!” ?

Si, totusi, riscul pe care si-l asuma pacientul roman cind este internat este incomensurabil mai mare ca cel din exemplul ipotetic de mai sus.

Toti incearca sa gaseasca o cauza – ea este simpla si prezentata de stirea newsin – prin care sefa sindicatului descrie situatia incredibila – dezinfectantele sunt cumparate de personal din bani proprii pentru ca spitalul nu are bani! Evident, in cantitati insuficiente, de calitate indoielnica si absolut haotic.

Poate va intrebati ce ar putea determina o asistenta sau infirmiera sa cumpere materiale din banii sai? Nevoia de a proteja cu orice sacrificiu sursa personala de venit (salariu + “ce mai pica”). Intr-un asemenea compromis si promiscuitate orice accident este o normalitate. Ce director poate sa mai vina sa controloze o infirmiera in aceste conditii?!

Este foarte simplu sa arati cu degetul catre infirmiere, medici, directori, sistem. In realitate, ne aflam in fata unei conspiratii impotriva pacientilor romani– care pleaca de la ignoranta generala a pacientilor, de regula, prea batrini si prea loviti de soarta, pentru a-si mai clama drepturile.

Daca incerci sa faci ordine in sistemul sanitar trebuie sa schimbi prioritatile, sa iei bani de la domenii in care comisionul si “tunul” este regula si sa-i dai in “gaura neagra a sanatatii”.

Legea Spitalelor prevede din 1999 acreditarea spitalelor

Daca Guvernul (si Presedintia – care are ca reprezentanti in comisia de acreditare a spitalelor) ar fi vrut sa isi faca din siguranta pacientilor o prioritate – ar fi inceput cu inceputul: sa vedem daca spitalele noastre indeplinesc conditiile minime de  siguranta si calitate a actului medical. Pentru aceasta, in toata lumea, exista institutii de acreditare a spitalelor.

•    In urma cu 11 ani a fost prevazuta in lege (legea 146/1999 Legea Spitalelor) prevedea la art.7 procesul de acreditare si infiintarea Comisiei de Acreditare a Spitalelor.

•    Dupa 4 ani, in care NIMENI nu a vrut sa infiinteze aceasta comisie  Legea 270/2003 (Noua – lege a spitalelor) – prevedea la art.13 ” Acreditarea garanteaz? faptul c? spitalele functioneaza la standardele stabilite” si, din nou, infiintarea Comisiei de Acreditare a Spitalelor in subordinea Parlamentului.

•    Dupa alti 3 ani, in anul 2006 – Legea Reformei in sanatate – reia in capitolul destinat spitalelor aceleasi prevederi si, din nou, infiintarea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor – de aceasta data in coordonarea Primului Ministru (Tariceanu la acea vreme).

•    Dupa 2 ani (!), la sfirsitul mandatului Primul ministru si Ministrul sanatatii (Tariceanu, respectiv Nicolaescu) emit HG-ul de infiintare a Comisiei de Acreditare a Spitalelor.

•    Raportul Comisiei Preziden?iale pentru analiza ?i elaborarea politicilor din domeniul sanatatii publice din Romania, dat publicitatii in anul 2008, subliniaza necesitatea inceperii procesului de acreditare a spitalelor;

•    Comisia devine operativa in anul 2009 (ianuarie) si isi finalizeaza in aprox 6 luni standardele si metodologia de lucru. De atunci insa stau cu “arma la picior” neprimind dreptul de a intra in spitale si declansa procesul de acreditare al celor 435 de spitale!

Fiind in coordonarea primului ministru Boc institutia nu a putut decit “sa faca ciocul mic”, iar salariatii sa-si ia lunar salariul fara a presta tocmai activitatea pentru care sunt salariati. Bazac, a ezitat sa-si dea acordul, Videanu a invocat nepriceperea iar Cseke nu are curaj sa declanseze procesul de acreditare

•    Dan Romulus Serban – presedintele Comisiei de Acreditare a spitalelor – incearca intr-o emisiune televizata sa “puna batista pe tambal” acuzind DOAR o intirziere de 2-3 luni in semnarea ordinului care permite inceperea de facto a activitatii institutiei pe care o conduce.

Ne aflam in fata unei adevarate CONSPIRATII IMPOTRIVA PACIENTILOR. Nu ne aflam in fata a 2 luni de ezitari, ci a 11 ani in care nimeni nu a vrut sa spuna adevarul referitor la pericolul reprezentat de spitalele noastre

Iar intirzierea nu este necesara pentru a indeplini formalitati ci pentru a gasi solutii de a amina si eventual desfiinta aceasta activitate.  Un paleativ s-a gasit: nu vom incepe acreditarea inainte de a “muta mortul” in casa administratiei locale – respectiv de a trece administrarea si patrimoniul spitalelor la primarii!

Sorin Paveliu este de profesie medic. A fost mebru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor in legislatura 2004 - 2008 din partea PNL, ulterior, independent, apoi inscris in PDL, perioada in care a avut mai multe initiative legislative in privinta Sanatatii (detalii aici). La finele anului 2008, a demisionat din PDL si s-a retras din politica. In 2007, a initiat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului pentru Protectia Drepturilor Pacientului. In prezent, este medic primar de medicina interna la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu si investigator in domeniul cercetarii. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti. Detalii CV


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • ... (Duminică, 25 aprilie 2010, 11:42)
  Georgel [anonim]

  Medici care fura ...

  Hai sa lamurim un lucru - salariile medicilor sunt mici pt raspunderea care o au si pt cit ar trebui sa invete, unii nu sint nici responsabili si isi si bat joc de meserie.

  Pt ca au salarii mici medicii iau spaga, explicatia care ii acopera pe ei moral intr-o oarecare masura. Medicii care iau spaga sunt de mai multe feluri - macelarii jegosi care daca nu dai nici nu se uita la tine, cei care iau cit le dai si cazurile rarisime care nu iau.

  Un prim aspect este ca atita timp cit acel medic are un salariu platit din impozitele noastre si lucreaza intr-un spital construit si intretinut din aceleasi impozite pe care noi le platim ar trebui sa-si fac meseria, in masura in care poate, fara sa astepte ceva in plus.
  In categoria "macelarilor jegosi" sint doua grupuri - cei care macar sunt buni profesionisti si cei care fac figuratie.
  O parte din cei care iau, si spun multumesc, dau o parte din bani pe medicamente, consumabile si alte cele - macar stii ca atunci cid te duci la unul din acestia de banii pe care ii dai in plus omul isi da interesul sa faca ceva - sa-si ia bisturie mai bune, hirtie in ecograf, multe par maruntisuri dar mi-a venit efectiv sa-l pocnesc pe medicul care dupa ce a luat plicul a facut eco si a zis "imi pare rau, nu avem hirtie, daca vreti imaginea faceti o poza cu telefonul mobil" cind de banii care erau in plic cumpara 5-10 role de hirte pt ecograf.
  Orice s-ar spune sa ajungi/fii un medic bun costa, eu unul nu m-as lasa pe mina unui medic care vine la lucru cu miin inghetate in troleibuz, care nu are bani sa mearga la un congres, sa-si ia o carte noua.
  Pentru cei care nu cer ci doar primesc spaga, iar intr-un fel sau altul acea spaga merge spre sporirea calitatii serviciului medical nu ii condamn ci ii RESPECT, mai ales ca ii trateaza si pe cei care nu dau in masura in care se poate. Medicina este scumpa, asta e adevarul, nu se poate face pe gratis.
  Ar mai fi si altele de spus ... multe ...

6572 vizualizari

 • -5 (21 voturi)    
  Mizeria din spitale (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 18:50)

  cornel popovici [anonim]

  Desigur, voi,doctorii, nu sunteti vinovati cu nimic... Ca se fura pe rupte, ca duceti ajutoarele si tot ce e mai bun la voiin cabinetele private etc ,iarasi nu e treaba norodului, Dumneata, de pilda, daca esti medic, ce ai cautat in politica ?si intrebarea asta e valabila pentru multi asazisi specialisti(vezi doar cazul guralivului dr.Oprescu), care mai de care suparati pe sistem ,pe tara pe te mai miri ce... numai pe ei insisi niciodata.Bravos!
  • +12 (14 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:45)

   hm [anonim] i-a raspuns lui cornel popovici

   daca doctorii ar fura sumele de care este nevoie pentru punerea la punct a spitalelor, atunci nici unul nu ar mai profesa, ci si-ar petrece restul zilelor huzurind din acei bani.
   doctorii, profesorii sunt oameni ca si noi, nici mai buni, si nici mai rai. unii fura, dar nu fura mai mult decat romanul mediu. cand ii acuzam ne simtim si noi cu musca pe caciula. daca nu s-ar fura pe tot lantul trofic - dar, bineinteles, proportional: cei ce stiu sa fure ajung mai sus - atunci nici macar politica nu ar arata in halul in care arata. in tara in care singura sanctiune contra unui patriciu este satira unui film bun cinstea nu prea e la loc de cinste. tara in care esti "fraier" daca nu furi cand ai ocazia sa o faci legal.
   cat despre spitale, arata jalnic si ar fi nevoie de investirea unor sume imense pentru renovari, aparatura, personal etc.
   • -1 (3 voturi)    
    mizeria si lenea (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 21:37)

    balta alba [anonim] i-a raspuns lui hm

    Am fost de curand internat intr-o clinica vestita (de stat) din Bucuresti. M-a socat lipsa de igiena a personalului sanitar mediu si inferior.Nespalati-mai bine zis nespalate-de o negljenta infioratoare!!!.Asistentele se ocupau in principal de administratie,hartii, ...treaba concreta de tratament era facuta de infermiere si chiar de catre femeile de serviciu(la rugamintea asistentei).Medicii-indiferenti si ineficienti managerial.Pe deasupra plutea (alaturi de infectiile nosocomiale potentiale) un aer de indiferenta si nemernicie a aproape intregului personal....Am renuntat la operatie si acum ma pazesc ca de dracu sa nu ajung in vestitul spital....
    • 0 (0 voturi)    
     Ellias e o cloaca (Luni, 26 aprilie 2010, 11:25)

     vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui balta alba

     si nu o clinica vestita. asta era pe vremea lui ceausescu.
     am fost suficient de inspirat ca dupa 2 consulatii la cabinetul privat al sefului de sectie de la ginecologie sa schimba medicul si clinica, pentru a nu risca o nastere la "vestita" clinica.
     fugiti de ei! te fura la particular si te omoara la stat.
   • +5 (7 voturi)    
    ... (Duminică, 25 aprilie 2010, 11:42)

    Georgel [anonim] i-a raspuns lui hm

    Medici care fura ...

    Hai sa lamurim un lucru - salariile medicilor sunt mici pt raspunderea care o au si pt cit ar trebui sa invete, unii nu sint nici responsabili si isi si bat joc de meserie.

    Pt ca au salarii mici medicii iau spaga, explicatia care ii acopera pe ei moral intr-o oarecare masura. Medicii care iau spaga sunt de mai multe feluri - macelarii jegosi care daca nu dai nici nu se uita la tine, cei care iau cit le dai si cazurile rarisime care nu iau.

    Un prim aspect este ca atita timp cit acel medic are un salariu platit din impozitele noastre si lucreaza intr-un spital construit si intretinut din aceleasi impozite pe care noi le platim ar trebui sa-si fac meseria, in masura in care poate, fara sa astepte ceva in plus.
    In categoria "macelarilor jegosi" sint doua grupuri - cei care macar sunt buni profesionisti si cei care fac figuratie.
    O parte din cei care iau, si spun multumesc, dau o parte din bani pe medicamente, consumabile si alte cele - macar stii ca atunci cid te duci la unul din acestia de banii pe care ii dai in plus omul isi da interesul sa faca ceva - sa-si ia bisturie mai bune, hirtie in ecograf, multe par maruntisuri dar mi-a venit efectiv sa-l pocnesc pe medicul care dupa ce a luat plicul a facut eco si a zis "imi pare rau, nu avem hirtie, daca vreti imaginea faceti o poza cu telefonul mobil" cind de banii care erau in plic cumpara 5-10 role de hirte pt ecograf.
    Orice s-ar spune sa ajungi/fii un medic bun costa, eu unul nu m-as lasa pe mina unui medic care vine la lucru cu miin inghetate in troleibuz, care nu are bani sa mearga la un congres, sa-si ia o carte noua.
    Pentru cei care nu cer ci doar primesc spaga, iar intr-un fel sau altul acea spaga merge spre sporirea calitatii serviciului medical nu ii condamn ci ii RESPECT, mai ales ca ii trateaza si pe cei care nu dau in masura in care se poate. Medicina este scumpa, asta e adevarul, nu se poate face pe gratis.
    Ar mai fi si altele de spus ... multe ...
 • +15 (15 voturi)    
  De acord partial (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:03)

  adrian88000 [utilizator]

  Solutia nu este demerarea urgenta a acreditarilor (care a fost atat de mult amanata).Asta ar insemna inchidera a 90 % din spitale. Ar rezolva acest lucru problama? Ma tem ca ar produce un haos infernal. Solutia este aducerea URGENTA a spitalelor la parametrii normali. Si apoi acreditarea.
  Dar CUM se pot transforma rapid 90% din spitale in spitale care respecta criteriile de siguranta pentru pacienti? Cati bani sunt necesari? De unde? Ce facem??? E o problema de siguranta nationala!!!
  • +13 (13 voturi)    
   curat-murdar (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:30)

   virgilius [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   aveti dreptate ca s-ar inchide. Am lucrat intr-un spital de stat (acum sunt la privat) si stiu ca eventualele controale erau "anuntate", se facea in graba putina curatenie de ochii lumii, se pregateau sacosele cu "atentii" pentru inspectori si totul trecea cu bine. Din pacate niciun medic nu protesta fata de acest lucru si toti se complac in mocirla. Daca iei atitudine esti privit ca un tradator, asa ca solutia a fost sa lucrez doar in privat, transparent si corect.
   • -1 (1 vot)    
    nu te cred !!! (Luni, 26 aprilie 2010, 11:30)

    vasile69 [utilizator] i-a raspuns lui virgilius

    am avut parte de suficiente experiente la Medicover, MedLife si Euroclinic ca sa te cred cand spui de transparent si corect. e ce transparent? furtul din domeniul privat, unde te cheama de 10 ori pentru un acelasi pansament? unde trebuie sa faci 100 de analize pe banii tai?
    ai curaj sa-ti spui numele? nu prea cred.
    da, in sistemul privat avand spatii noi nu ai sanse de infecti intraspitalicesti, dar stiu suficient de bine cum sunt recrutati medici ce acolo. atat la medicover cat si la medlife nu gasesti o asistenta sa-ti puna o branula...
  • +5 (5 voturi)    
   Inchiderea spitalelor (Duminică, 25 aprilie 2010, 16:20)

   Sorin Paveliu [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Procesul merge invers. Incepe acreditarea, se face un raport in care se aduce spre stiinta conducerii (si a proprietarului) care sunt deficientele, se acorda un an pentru indreptarea lor. Abia atunci se face evaluarea resurselor financiare. Daca nu se aloca fondurile necesare pentru indreptarea lucrurilor - se pune problema inchiderii sau transformarii unitatii sanitare respective. Iti dau un exemplu din realitate - un numar insemnat de spitale nu au farmacist (!) sau au sectii de chirurgie fara a avea macar un singur anestezist (!) (putem discuta si de ce a fost necesar transferul femeilor infectate de la CF2).
 • -1 (5 voturi)    
  fara menajamente (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:26)

  bo [anonim]

  o gramada de nu-i stie nimeni mor zilnici din diverse motive...sistemul nostru spitalicesc e unul din ele..nime nu face gargara...viata are cursul ei...terminati cu prostiile asi acceptati viata...dar si moartea
 • +5 (9 voturi)    
  Stiu ca spitalul CFR2 (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 20:39)

  misescu [utilizator]

  este situat in Piata Presei Libere. Care este situatia imobiliara a acestui spital? Intindere teren, cladiri? Nu exista oare un oarecare interes imobiliar fata de aceasta locatie? Sau intuitia imi joaca feste?
  • +3 (3 voturi)    
   IMOBILIARE MEDICALE (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 22:08)

   scaparatu calcaielor [anonim] i-a raspuns lui misescu

   Exista , bineinteles ca da.Ca si in cazul Institutului Cantacuzino (alta locatie superba) Spitalul CF2 are o gramada de teren iar in apropierea lui se vrea construirea unui bloc gigant pe un teren pe care tocmai la oferit PM Buc in compensatie unor pamblicari.
 • +1 (5 voturi)    
  Singura solutie: (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 21:05)

  Argus [anonim]

  privatizarea institutiilor spitalicesti !
  • +2 (2 voturi)    
   oare ? (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 21:25)

   virgilius [utilizator] i-a raspuns lui Argus

   Serviciile medicale sunt foarte scumpe. Ma refer la cele adevarate, de calitate.
   Este o realitate ca suntem saraci, iar in cazul privatizarii spitalelor ar insemna ca oamenii sa plateasca costul real al internarii, investigatiilor, tratamentelor, care in medie ar fi de cel putin 3-5 milioane de lei pe zi (poate fi mult mai mult in sectiile de terapie intensiva). Nu stiu cati si-ar putea permite. Se ajunge la situatia din fimul lui Michael Moore despre sistemul sanitar american, pe care incearca sa-l reformeze actualul presedinte Obama.
   • +1 (1 vot)    
    clinici private (Luni, 26 aprilie 2010, 14:02)

    Ileana [anonim] i-a raspuns lui virgilius

    Nu stiu daca intr-adevar este o solutie privatizarea spitalelor. Este o parte a solutiei, dar problema este mult mai complexa. De 6 luni merg de la un medic renumit la altul, de la un spital "renumit" de stat, la clinnici private din Romania si nu au reusit decat sa ma sperie cu tot felul de presupuneri sumbre, fara a-mi putea da un diagnostic si, in consedinta un tratament. A trebuit sa merg in Germania, iar in doua zile mi s-a pus un diagnostic (deloc de speriat din fericire). De ce a trebuit sa ajung acolo? De ce a trebuit sa platesc eu pentru incompetenta medicilor romani?!? Ma scuzati, dar in multe cazuri medicii romani sunt incompetenti. Da, salariile poate nu sunt mari, dar este un fapt pe care ar fi trebuit sa si-l asume in momentul in care si-au ales cariera. Cand au fost salariile mari in sanatate in Romania?!?!? Oare nu multi dintre ei au ales "cariera" de medic datorita dorintei de imbogatire pe seama suferintelor altora? Oare, poporul roman nu este bolnav? nu doar fizic, ci si mental? Nu suferim oare de nepasare, de o lipsa acuta de bun simt etc etc?
  • +3 (3 voturi)    
   Plus vouchere (Duminică, 25 aprilie 2010, 13:53)

   Luci [anonim] i-a raspuns lui Argus

   Combinat cu tichete de suma fixa de la stat pentru un pachet de servicii minime ca sa nu se planga oamenii ca trebuie sa mearga la privat. Iar daca doresti mai mult atunci mai aduci bani in plus de la tine.
   • +2 (2 voturi)    
    Daca ar fi asa (Duminică, 25 aprilie 2010, 15:28)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui Luci

    Daca ar fi asa, la cat ar ajunge banii de la stat pentru un voucher ? Probabil bani suficienti de-un paracetamol...
 • +2 (2 voturi)    
  De acord (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 21:40)

  Io [anonim]

  Privatizarea spitalelor, a actului medical in general, plus redirectionarea cheltuielilor cu spitalele catre subventii acordate nevoiasilor. Oricum, sa fim sinceri cu noi insine: spaga nu este altceva decat o plata in particular a actului medical.
 • 0 (2 voturi)    
  CNAS (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 22:00)

  Moruzov [utilizator]

  Domnilor jurnalisti!
  Va vand un pont!
  Sau, mai bine zis, vi-l dau gratis!
  Faceti o comparatie intre numarul de platitori la CNAS si cel total al asiguratilor care figureaza pe listele medicilor! In mod normal ar trebui sa fie egal.
  V-ati pus intrebarea de ce softul achizitionat pentru evidenta centralizata a asiguratilor (si a cheltuielilor) zace nefolosit?
 • +1 (1 vot)    
  ACREDITARE SPITALE (Sâmbătă, 24 aprilie 2010, 22:15)

  curat neconstitutional coane bibicule [anonim]

  Dr. Paveliu are intentii bune, a muncit mult sa lase un cuvant in urma domniei sale , e firesc sa se revolte cand vede ca a muncit degeaba.Agentia de acreditare, sau cum s-o mai numi ea se va infiinta.Probleme vor aparea la aplicarea sistemului conceput de dumnealui.
  La asta suntem tare in urma...La aplicare.
  Lucrurile se vor petrece in binecunoscutul stil romanesc In sensul ca guvernul (oricare o fi el) va mai infiinta o institutie (cea a acreditarii) iar aceasta va fi un fel de ANI pana cand se va trezi CC ca nu corespunde literei constitutiei...asta ca sa scurtez comentariul.
 • +2 (2 voturi)    
  ne somalizam (Duminică, 25 aprilie 2010, 6:32)

  meduza [anonim]

  vorba lui oprescu: n-ai cu ce, nu operezi
  a opera in conditiile descrise este deja crima.
  si dupa aia, cat de imputit poti sa fi sa refolosesti instrumentar nici macar spalat cu apa si sapun.
  si acasa daca folosesti baia, mai dai o mana cu sapun, clor...ceva. te speli pe maini, daca n-ai apa faci ca arabii si folosesti o mana curata si o mana murdara. este exclusiv vina directorului ca administrator ca nu poate impune o igiena minima necesara
 • +4 (4 voturi)    
  intrebare (Duminică, 25 aprilie 2010, 7:55)

  Ioan [anonim]

  Daca in anul 2000, Romania aloca de la buget sanatatii, aproximativ 600 milioana de euro, iar acum aloca aproximativ 3 miliarde de euro, oare de ce conditiile din spitale sunt la acelasi nivel, daca nu mai proaste, decat atunci ?
 • +4 (4 voturi)    
  NU mai platim asigurari de sanatate!! (Duminică, 25 aprilie 2010, 10:26)

  nicole [anonim]

  Mai bine imi strang singura banii care mi se retin si la nevoie ai de unde-i lua.La ce bun sa dai bani lunar si cand apare urgenta de gradul 0 cum s-a intamplat la noi in familie unde un nepotel diagnosticat de cancer nu a putut beneficia de un RMN la Fundeni ptr. ca "nu merge"!!! Asa ca hai la particulari si da 11 milioane rapid .....Nici ptr. copii nu se asigura aparatura de urgenta..nu sunt bani!!! Donati oameni buni 2% din impozit in sanatate su unde vreti voi, dar daca nu completati formularul pana pe 15 mai nu veti sti unde ajung banii dv, ONG pentru bolnavii de cancer vin si acasa si duc ei formularele...PAVEL de ex.
 • +6 (6 voturi)    
  tara lui Fura-Voda (Duminică, 25 aprilie 2010, 12:40)

  adrian [anonim]

  si ne miram de ce toate pupezele nasc in strainatate si de ce toti demnitarii merg tot acolo pentru tratament!
  nu sunt bani pentru spitale dar construim biserici,profesorii sunt platiti prost si isi bat joc de educatia copiilor dar cumparam fregate si avioane f nu stiu cat,demnitarii lauda Dacia dar se plimba cu masini straine! SUNTEM BLESTEMATI!Politicul a acaparat totul iar cei neinregimentati sunt sclavii moderni ai societatii!
 • +6 (6 voturi)    
  Foarte grav! (Duminică, 25 aprilie 2010, 14:13)

  Trojan.H [utilizator]

  Foarte grav ce-am citit aici! Ce tara nenorocita! Sau, mai bine zis, ce oameni nenorociti!
  Stau si ma intreb daca faptul ca un stat e infiltrat de interlopi in toate structurile lui nu tine de siguranta nationala? Daca sunt afectate grav sanatatea si educatia unui popor nu tine de siguranta nationala? Daca majoritatea banilor acestei tari sunt sifonati de paduchii-interlopi-miliardari nu tine de siguranta nationala?
  Daca Justitia, care e coloana vertebrala a unei democratii, e infiltrata de interlopi, nu tine de siguranta nationala?
  Seful statului nu e responsabil pt.siguranta nationala?
  Primul-ministru, Presedintele Camerei Deputatilor, SRI nu sunt responsabili pt. siguranta nationala?
  Foarte grav!
 • +6 (6 voturi)    
  Tratarea celor responsabili (Duminică, 25 aprilie 2010, 14:21)

  Dreptate [anonim]

  Ar trebui modificata Constitutia astfel: "Toti demnitarii in functie, cat si cei care au fost, incepand cu Presedintele, Primul ministru, Guvernul, membrii Parlamentului si terminand inclusiv cu primarii, aflati la putere si rudele lor de gradul unu NU AU VOIE SA SE TRATEZE IN ALTE UNITATI SANITARE, INDIFERENT DE AFECTIUNE, DECAT IN CELE DIN TARA (Romania). Poate asa de frica pentru pielea lor se vor implica si le va pasa. Ei altfel ei "fug" in strainatate si nu le pasa de prostii deveniti cobai.
 • +5 (5 voturi)    
  Chiar nu vede nimeni? (Duminică, 25 aprilie 2010, 14:23)

  worker [anonim]

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_total_health_expenditure_(PPP)_per_capita

  Priviti la informatiile de mai sus: Romania aloca pentru sanatate mai putin decit Gabon, Botswana, Mauritius, Cuba.... Nu va e clar? In materie de sanatate NU suntem tara europeana ci tara AFRICANA. Si pentru asta NU sunt responsabili medicii ci politicenii pe care fiecare i-ati votat! Aceiasi politicieni ce NU se trateaza in tara ci in spitale din vest. Incepind cu seful statului. Ia puneti mina in intrebati politicienii de ce sunteti tratati ca in Africa ! Nu numai cei de la putere - TOTI politicienii!
  • +2 (2 voturi)    
   am fost in Africa (Duminică, 25 aprilie 2010, 15:56)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui worker

   in clinica "de cartier" ( Maputo, Mozambic ). In astea din ro nu am curaj sa merg. Mai bine ma intorc acolo...:)
  • +3 (3 voturi)    
   ai o statistica.... (Duminică, 25 aprilie 2010, 19:35)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui worker

   şi cât se colectează "per capta" în diverse tari şi în România, pentru sănătate- prin taxe de tip CASS?

   Cele doua statistici, comparate, ar putea da o imagine a furtului în numele sănătăţii....
   • 0 (0 voturi)    
    "per capita", "caput" (Duminică, 25 aprilie 2010, 21:11)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui minus

    sau mai bine zis "pe cap"...a fost intenţia de a scrie!
 • +3 (3 voturi)    
  spitale (Duminică, 25 aprilie 2010, 21:43)

  ela [anonim]

  sotul meu a facut o interventie chirurgicala (abces pulmonar)acum 2 ani la un spital in Bucuresti si a iesit cu tbc pulmonar diagnostic confirmat de spital iar medicul care l a operat a spus ca a luat microbul in blocul operator.Sunt suferinte f mari dar cine sa ne auda? Noi platim taxe care nu se regasesc nicaieri.
  • +1 (1 vot)    
   un sfat de la un medic (Luni, 26 aprilie 2010, 8:00)

   virgilius [utilizator] i-a raspuns lui ela

   TBC-ul nu se ia peste noapte; acest bacil nu e asa de oportunist precum cei ce au infectat femeile in cauza de la sp. CFR2. Aceasta boala necesita conditii prielnice (scaderea apararii organismului, un contact mai indelungat cu sursa infectioasa etc.).
   In cazul acestei boli e mai greu de afirmat cu certitudine ca a luat-o din spital. Multi dintre noi suntem purtatori ai bacilului Koch fara sa stim, iar in anumite conditii (ex. o interv. chir.) infectia se poate declansa.
 • +3 (3 voturi)    
  articol emotiv.... (Duminică, 25 aprilie 2010, 22:52)

  Monarhist 4ever [anonim]

  atata timp cat in statul securisto-militarist Romanika se acorda 3% din PIB pentru sanatate si mai mult pentru aparare. speciali samd, vor continua sa apara astfel de cazuri tragice... romanasii, primiti pe nedrept in UE, doresc conditii spitalicesti ca in Vest dar voteaza cu fortele securistice PSD+PDL+PC+PDL.... ei nu stie ca in tarile dezvoltate (OCDE) se aloca 9-11 % din PIB sanatatii... asa ca dragi romanasi, manelizati, daca doriti servicii, costaa tataaa.... ca altfel va dezinfecteaza cand va taie pe masa de operatie cu otet, ca nu sunt bani pentru dezinfectant....
  • +3 (3 voturi)    
   ei lasa.... (Luni, 26 aprilie 2010, 7:34)

   minus [utilizator] i-a raspuns lui Monarhist 4ever

   ca si pe vremea lui Stefan, doctorul nu hacuia oamenii transferandu-le germenii....e drept ca la sfarsitul interventiei, ii ardea cu fierul rosu...dureros, dar nu mai era nevoie de antibiotice cu spectru larg....

   In cazul asta, crezi ca 3% din PIB sunt insuficienti si esti operat in balta de puroi de la precedenta interventie, iar 9% te-ar scapa de placerea asta, si am scapa si de fortele securiste? In plus, nu uita ca banii sanatatii sunt deturnati, iar cei 3% din PIB oricum sunt impartiti de rechini....
 • +3 (3 voturi)    
  Oare noi suntem mai cu motz (Luni, 26 aprilie 2010, 9:20)

  Cititor [anonim]

  http://newsandviews.med.nyu.edu/

  Oare de ce pe una din paginile principale, alaturi de robotul chirugical, Spitalul Univeristar din NY se prezinta cu mandrie cu cartul plin de dezinfectanti care asigure curatenia spitalului. Americanii astia "nenorociti" isi fac o mandrie din a se asigura ca spitalelele sunt cat se poate de curate, nu nu mai ca sa atraga clientii, dar ca sa treaca omologarea spitalului. Si uite cu cat respect sunt prezentate asistenta sefa responsabila cu igiena si femeile care se ocupa cu curatenia. Oare cei care se ocupa de administratie in Romania, cate secole le vor mai trebuie sa ajunga la un asa concept. La noi ar fi prezent in poze dl. director pu pe functii politice, nu? Cred ca niciodata nu vor ajunge sa respecte omul care de fapt salveaza cei mai multi pacienti in spitale, adica femeia de serviciu si amaratii aia care trebuie sa isi faca treaba ca dl chirurg sa isi vada linistit de operatia lui fara sa-i fie frica ca o sa imbolnaveasca bolnavi.

  Era o vreme cand in maternitati mureau mai multe femei la nastere decat cele care nastea in hambar. Se pare ca vremurile alea s-au intors in Romania.

  Imi aduc aminte inca de pe vremea lui Ceasca, eram copil la Alexandrescu, iar femia de servici, o amarata de la tara, a venit cu o galeata de tabla galvanizata cu apa zoioasa si o carba de iti venea sa versi si a inceput sa spele ceva pe la toaleta care mirosea de iti venea sa versi, dupa care a plimbat carpa aia pe la chiuveta, manerul usii, pereti, noptiere. Bleah! Roboti DaVinci ne trebuie nou, nu-i asa?
 • +1 (1 vot)    
  Meritam ceea ce ni se intampla! (Luni, 26 aprilie 2010, 12:49)

  Ducu [anonim]

  Cum putem sta nepasatori in fata politicii criminale a tuturor guvernelor post '89 de a finanta sistemul de sanatate cu doar 3% din PIB, fata de media europeana de peste 7%?
  Ne comportam ca niste fiinte decelebrate a caror grija este doar de a merge la malluri, si de a cauta doar tzoale de firma, de a ramane pironiti cu orele in fata televizoarelor, de a ne pierde timpul prin cluburi, etc.
  Ati vazut vre-odata un protest in frata Guvernului pentru o cota de min 6-7% din PIB pentru sananatea noastra?
  Nu!
  Vrem doar salarii mari (multumim Sindicate, adica Mafia!), masini straine, tzoale de firma, ...
  Ce sa mai vorbim de infrastructura, daca de sanatatea noastra nu ne pasa?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by