Acum citiva ani, Ministerul Sanatatii a introdus o reglementare pentru farmacii, prin care le este interzisa vinzarea de antibiotice catre orice client care nu are o prescriptie medicala. Motivul e lesne de inteles: automedicatia, de cele mai multe ori, nu aduce nimic bun. Leacurile babesti, de genul “iei patru pastile de ampicilina si gata!, ti-a trecut“, nu fac altceva decit sa amelioreze temporar starea generala. Totusi, uneori, poti primi de la farmacie si fara prescriptie.

Citeva vorbe despre administrarea antibioticelor

Administrarea medicamentelor dupa cum bate vintul amina efectele unei boli. Sa zicem ca e vorba de o bronsita. Esti bine pentru moment, dar, cu prima ocazie cind se va schimba vremea si vei crede ca ai un guturai, boala se va reactiva. Asta se intimpla, de obicei, din cauza ca nu se respecta un tratament prescris de un medic. De regula, cind ai nenorocul de a da peste tine o boala tratabila, sa zicem, cu ampicilina – una la sase ore, de exemplu, tratamentul dureaza – de obicei, functie de cit de acuta e – cinci zile. Patru pastile inseamna tratament pentru o zi. Te vei simti mai bine, dar nu suficient.

Un tratament complet – adica, daca medicul spune ca trebuie sa iei 20 de pastile, echivalentul a un comprimat la sase ore, timp de cinci zile – are rostul lui, iar prescriptia nu e scrisa de pomana. Daca il intrerupi dupa trei zile, exista toate sansele ca virusul sa nu fi fost indepartat complet (vorbim, aici, de o boala marunta, de genul unei viroze respiratorii).

Acum, revenind la ce ne doare, reglementarea pentru farmacii are ca scop tocmai acest aspect: ca omul sa nu cumpere antibiotice dupa cum o taie capul pe baba Frosa. Cind te apuci si bagi ampicilina la cea mai marunta raceala, doar pentru ca asa a spus bunica vecinului de la etajul trei, organismul se obisnuieste cu antibioticul, iar efectul acestuia va deveni, in timp, nul in fata unei boli pe care, la majoritatea, o vindeca foarte repede.

Citeste pe Subiectiv restul materialului si ce poti sa faci atunci cand n-ai reteta.