Dosare Juridice

Despre concediere in cazul falimentului angajatorului ori in urma desfiintarii locului de munca

de Mihai Anghel, Avocat senior     Tuca Zbarcea & Asociatii
Marţi, 10 iunie 2014, 13:00 Dosare Juridice - Dreptul Muncii

Mihai Anghel
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Angajatii pot fi concediati din motive care tin de persoana acestora, cum ar fi, de exemplu, incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile, inaptitudinea fizica si/sau psihica. De asemenea, concedierea poate avea loc si pentru motive care nu sunt legate de persoana lor, precum in cazul desfiintarii postului ocupat, de exemplu pentru motive economice, tehnologice sau care privesc reorganizarea structurilor functionale din cadrul unei societati.

Pentru fiecare dintre cazurile de concediere mentionate mai sus angajatorul trebuie sa urmeze o procedura specifica, in caz contrar existand riscul anularii in instanta a deciziei de concediere emisa de catre angajator cu incalcarea legii.
In cazul angajatorilor care intra in faliment, desfacerea contractelor individuale de munca se realizeaza fara parcurgerea procedurilor specifice prevazute de lege. De exemplu, angajatorul nu va mai avea obligatia de a urma procedura prevazuta de Codul Muncii in cazul concedierilor colective, pentru care, in mod obisnuit, trebuie sa aloce o perioada de aproximativ trei luni anterioare incetarii raporturilor de munca necesara informarii si consultarii cu salariatii, precum si a informarii autoritatilor de munca competente. Angajatii concediati ca urmare a intrarii angajatorului in insolventa sau in faliment vor beneficia de un preaviz de 15 zile lucratoare, timp in care acestia isi vor primi salariile, precum si toate celelalte drepturi de natura salariala la care sunt indreptatiti. De asemenea, vor beneficia de compensatiile la concediere prevazute de lege si de contractele colective aplicabile. Este important de precizat ca drepturile salariale si compensatiile la concediere ar trebui achitate cu prioritate angajatilor concediati in cadrul procedurii de insolventa.

Angajatorul poate concedia angajatii ca urmare a desfiintarii locului de munca, doar daca desfiintarea este efectiva si are o cauza reala si serioasa.

De obicei, e vorba de ratiuni strategice si economice, inclusiv pentru reducerea, reorganizarea sau reorientarea activitatilor, implementarea de noi concepte de management, sau de noi tehnologii si produse etc. Nu exista, insa, restrictii sau constrangeri cu privire la motivele pentru care concedierea este efectuata, in masura in care angajatorul poate dovedi ca aceste motive sunt reale si serioase si ca locul de munca al angajatului concediat este efectiv desfiintat, respectiv nu apare niciun post vacant, ca rezultat al concedierii, pentru functii similare celei avute de salariatul concediat sau atributiile angajatului concediat sunt preluate in totalitate de catre un alt angajat.

In functie de numarul de angajati concediati, concedierea poate fi individuala sau colectiva.

Concedierea colectiva este una mai complexa, care necesita parcurgerea unei proceduri de informare si consultare cu salariatii, precum si informarea prealabila a inspectoratului teritorial de munca si a agentiei de ocupare a fortei de munca. De asemenea, angajatorul este obligat sa respecte unele criterii in vederea selectarii angajatilor care ocupa posturi similare, in cazul in care intentioneaza sa desfiinteze doar o parte dintre acestea. 

In cazul ambelor tipuri de concediere, angajatorul are obligatia de a acorda angajatului concediat un preaviz de 20 de zile lucratoare, precum si compensatii in cuantumul prevazut de contractele colective de munca aplicabile.
De asemenea, in cazul ambelor tipuri de concediere, este recomandabil ca angajatorul sa ofere angajatilor afectati de concediere locurile de munca vacante, daca acestea exista in cadrul societatii, anterior emiterii deciziilor de concediere.

Autor: Mihai Anghel, Avocat senior, Tuca Zbarcea & Asociatii
mihai.anghel@tuca.ro


Citeste mai multe despre   10389 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Sa va spun ce am patit eu acum cativa ani (Marţi, 10 iunie 2014, 15:07)

  abel [utilizator]

  Am lucrat pentru Cazimir Ionescu si Mihaela Ionescu , sotia dumnealui, pana in momentul in care m-au dat afara cu tambalau, cu acuzatii , fara sa ma plateasca 2 luni , se vaitau tot timpul ca nu au bani , eeeee,nu am mai vazut salariul acela pe 2 luni, niciodata ... Eeee, uite ca nu am murit....Votati dragilor ,PSD, ca ei nu prea stiu ce inseamna "sa nu opresti plata lucratorilor tai" ,multumiti-va cu kilul de faina si litrul de ulei sau pantalonii pe care am vazut ca-i imparteau la sediul PSD sector 4 ,din 4 ani in 4 ani, ca poate nici voi nu muriti...
  • 0 (2 voturi)    
   Romania anului 2014 (Miercuri, 11 iunie 2014, 11:22)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui abel

   Din pacate si nefericire o lunga perioada de timp o sa mai treaca pana cand aceast simplu test de logiga sa poata fi completat cu success de marea majoritate a romanilor.

   Dragi compatrioti, in general pensionari saraciti si batjocoriti de catre stat, incercati sa va treziti in acest ultim moment; excursiile pe care le primiti, mesele festive, pomenile electorale, sunt obtinute din banii vostri sau acei bani care trebuiau sa va revina voua, dar ei reprezinta o frimitura din ce au furat aceia care va ofera aceste lucruri. Restul/grosul sunt in conturile lor, aruncati pe masini scumpe si excursii exotice.
   Incercati sa va intrebati totusi dc. vi le ofera? ca sa va mearga voua mai bine? nu ca sa mai prinda un mandate de hotie si spaga.
   Pomana pe care o primiti va ajunge de la cateva ore in cazul unei simple mese (4 mici si o bere) pana la maxim 1 saptamana in cazul unei excursii sau a unui kg de ulei+faina.
   In schimbul votului obtinut de la voi, acestia vor domni/fura inca 4 ani.
   Din pacate, mare majoritate (pensionarii) sunt o generatie imbatranita si demodata, inafara de televizor nu au alte surse de informare, iar daca o marea partea a timpului se uita la posturi TV politizate, acestia sunt doar o masa de votanti manipulabili, spalati pe creier si dirijati de catre anumite forte politice.

   Din pacate, aceasta este Romania anului 2014 si probabil nimic nu se va schimba in urmatorii 20 de ani.

   Cu cat gradul de educatie o sa fie mai scazut, cu atat marea majoritate o sa fie mai usor de manevrat.

   In concluzie, gradul de educatie este din ce in ce mai scazut si in cadere libera, imi este frica de generatiile care vin si deja mi-am luat gandul de la o pensie de la stat.
 • 0 (0 voturi)    
  ce inseamna desfiintare "efectiva" a postului? (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:55)

  jackalphonse [utilizator]

  se refera la disparitia activitatii specifice postului sau poate sa includa si indeplinirea sarcinilor prin mijloace complet diferite de cele utilizate de angajatul concediat?
  ce se intampla in situatia particulara in care o angajata se intoarce din concediul maternal si postul a fost desfiintat intre timp? angajatorul mai are obligatii legale?
  multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi