Dosare Juridice

VIDEO Noi schimbari ale legislatiei muncii la numai un an de la flexibilizarea pietei muncii. Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii: Prin proiectele initiate de catre Blocul National Sindical se doreste, in mare, revenirea la situatia anterioara anului 2011

de     Smile Media
Marţi, 16 octombrie 2012, 15:03 Dosare Juridice - Dreptul Muncii


Serban Paslaru_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca, Zbarcea & Asociatii
"Prin schimbarea conditiilor impuse pemtru reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati) prin reducerea acestui prag la 35%. (...) In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte, la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii", a declarat Serban Paslaru, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii, specialist in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii, intr-un interviu realizat in studioul HotNews.ro

Fragmente din interviul realizat in studioul HotNews.ro:
 • Prin proiectele initiate de catre Blocul National Sindical se doreste, in mare, revenirea la situatia anterioara anului 2011.
 • Au existat analize care au relevat impactul pozitiv imediat la acea data, intr-o crestere a contractelor de munca, dar aceasta evolutie s-a datorat mai degraba incheierii de contracte de munca de catre angajatori care foloseau deja forta de munca dar o faceau la negru ca urmare a noilor sanctiuni introduse pentru stoparea acestui fenomen.
 • E foarte greu de evaluat impactul direct al acestor modificari. O schimbare, prin revenirea la situatia initiala la numai un an, nu cred ca poate sa reprezinte un semnal pozitiv pentru investitori.
 • Contractul colectiv de munca la nivel national nu a venit cu reglementari substantiale care sa afecteze reglementarea raporturilor de munca, a avut impact mai mare pentru micii angajatori.
 • Problema din perspectiva angajatorilor este ca existenta acestui contract si a posibilitatii de supra-reglementare a raporturilor de munca induce o lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste costurile de personal. Este un instrument asupra caruia nu au o parghie care sa le ofere posibilitatea unui control. Se pot gasi ca in situatia in care ca in plus fata de beneficiile stabilite a nivelul unitatiiapare acest contract care poate avea costuri suplimentare in ceea ce priveste personalul. Si acest lucru poate crea neplaceri.
 • Prin schimbarea conditiilor de reprezentarea a salariatilor se doreste sa se ofere o mai mare putere organizatilor sindicale care nu indeplinau cerinta introdusa prin Legea 62/2011 (de a avea in cadrul organizatiei cel putin jumatate din numarul angajatilor unei unitati); acum,  reducerea acestui prag la 35%. Pe de alta parte, se doreste sa se dea acces la negocierea colectiva si astfel o parghie de a influenta raporturile de munca oricarei organizatii sindicale, inlaturandu-se de la negocierea colectiva reprezentantii salariatlor- pe salarizatii nesindicalizati.
 • In ceea ce priveste protectia liderilor de sindicat, se doreste o revenire, pe de-o parte,la situatia anterioara, in care acestia erau protejati impotriva concedierii nu doar pe durata mandatului ci si la doi ani dupa, dar mai mult decat atat se doreste acordarea unei astfel de protectii nu doar liderilor alesi ci si celor numiti in functii.
 • Aici ar fi de dorit ca in procesul de dezbatere si de analiza a acestui proiect sa se gaseasca o solutie mai buna.
Biografie:


Serban Paslaru este avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii si coordonator al departamentului de dreptul muncii. El detine o experienta de 10 ani in consilierea angajatorilor in probleme de dreptul muncii, incluzand pregatirea documentatiei aferente incetarii raporturilor de munca si parcurgerea etapelor procedurilor de restructurare, negocieri colective, pregatirea si implementarea planurilor de concedieri, efectuarea transferurilor de intreprindere, pregatirea si implementarea unor programe motivationale, conflicte de munca. Serban Paslaru este membru al European Employment Lawyers Association (EELA), membru al comitetului Multilaw privind dreptul muncii si autor al mai multor articole si analize privind legislatia muncii. El coordoneaza editarea ghidului "Employment Guidebook" al Tuca Zbarcea & Asociatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6716 vizualizari

 • Plata salariului si a diurnei. (Miercuri, 17 octombrie 2012, 16:30)

  florin irimia [anonim]

  Stimate Domnule Avocat,
  Formulez o intrebare in legatura cu multitudinea de societati cu actionariat strain, care deschid filiale sau alte societati in Romania, operand in domeniul transportului international.
  Aceste societati, de fapt reprezentantii lor, profitand de faptu ca legislatia in domeniu este slaba, abuzeaza de cetatenii romani angajati ca si conducatori auto transport international in urmatoarele moduri:
  1. Intarzie plata salariilor si a diurnei fara nici un motiv
  2. Debiteaza din salariu de fapt din diurna tot felul de "penalitati" inchipuite cum ar fi consum mare de motorina, francize RCA in cazul micilor accidente stradale, consum prematur al placutelor de frana si tot felul de cheltuieli care ar fi normal sa fie platite de catre proprietarii autocamioanelor.
  3. Obliga conducatorii auto sa lucreze pe camion perioada foarte mari de timp incepand de la o luna pana la SASE luni in continuu.
  Va rog in masura posibilitatilor sa ma lamuriti cu aceste probleme si cum ar putea fi fortate aceste societati sa aiba o conduita normala in relatia angajator-angajat.
  Va multumesc.
  Florin Irimia
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:01)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin irimia

   Salariatii au dreptul sa se adreseze instantei de judecata ori de cate ori le sunt incalcate de catre angajatori drepturile care le revin potrivit legii sau contractului de munca. Din pacate, asemenea demersuri pot pune salariatii intr-o situatie delicata in relatia cu angajatorul. Din acest motiv, in practica, salariatii se adreseaza instantei doar in cazurile in care relatia cu angajatorul a incetat sau este pe cale sa inceteze (angajatorul implementeaza un program de concedieri, salariatul si-a gasit un alt loc de munca etc). De aceea, pentru a preveni sau, dupa caz, combate situatiile in care angajatorii incalca drepturile salariatilor, organizatiile sindicale, dar si inspectoratele teritoriale de munca ar trebui sa-si asume un rol activ si sa foloseasca instrumentele pe care le au, conform legii.
   Referitor la problema ridicata la pct. 2 mentionez faptul ca astfel de retineri din drepturile salariale sunt nelegale.
   Cu privire la pct. 3, trebuie verificate prevederile in materie cuprinse in contractele colective de munca aplicabile; daca asemenea prevederi au fost incalcate, salariatii au la dispozitie remediile mentionate mai sus.
 • Noi modificari ale Codului muncii (Miercuri, 17 octombrie 2012, 20:16)

  Marius B [anonim]

  Credeti ca va mai investi cineva serios in Romania daca se vor aduce Codului muncii modificari care sa faca din liderii sindicali persoane de care n-are nimeni voie sa se atinga indiferent cate nereguli sau chiar ilegalitati fac ? De ce noul proiect al sidicatelor prevede modificari foarte dezavantajoase angajatilor , desi sindicatele proclama ca actualul Cod al muncii promoveaza sclavia moderna fata de angajati ? Credeti ca sunt informati macar cativa dintre catatenii care vor semna pt promovarea proiectului ca acesta este f favorabil liderilor sindicali si nu aduce nimic bun pt salariati ? Va multumesc anticipat pt raspuns !
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:10)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius B

   Instabilitatea cadrului legislativ si lipsa de coerenta in ceea ce priveste abordarea modului in care este reglementata piata muncii se numara, cu siguranta, printre factorii care contribuie la reticenta investitorilor in ceea ce priveste investitiile si prezenta in Romania. Reamintesc faptul ca in anul 2011 legislatia muncii a cunoscut schimbari importante, schimbari ce se doreau a contribui la flexibilizarea si marirea atractivitatii pietei muncii. Este discutabil in ce masura acest deziderat a fost atins, dar indiferent de raspunsul la aceasta intrebare, modificarea dupa numai un an a legislatiei, practic prin inlaturarea schimbarilor de care vorbeam si revenirea la situatia anterioara anului 2011, nu poate reprezenta un semnal pozitiv pentru investitori. Mai ales ca noile modificari preconizate vizeaza, in special, cresterea rolului sindicatelor si sporirea protectiei de care se bucura acestea si reprezentantii acestora.
 • propunerea BNS (Joi, 18 octombrie 2012, 9:17)

  SD [anonim]

  1. Sindicatele s-au pronuntat intotdeauna impotriva contractelor cu durata determinata, acum insa vad ca propun extinderea perioadei pentru care se pot incheia astfel de contracte consecutive. Nu inteleg logica lor, suntem impotriva, dar sa se prelungeasca. Aveti o explicatie?

  2. Cele mai importante schimbari propuse de BNS sunt cele legate de concedierile colective. Puteti sa comentati pe marginea lor - pro si contra?

  3. Mi se pare ca nici una din aceste propuneri nu ataca problema muncii la negru. Care este veriga slaba in combaterea muncii la negru - legea sau aplicarea ei. Va rog sa puneti pune degetul pe rana - foarte exact care este institutia care nu-si face treaba?
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:20)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui SD

   1. Proiectul de modificare a Codului Muncii include, din pacate, restrictii suplimentare in ceea ce priveste utilizarea acestui tip de contracte. Ma refer la cazurile unor lucrari sau proiecte: se doreste ca angajatorii sa poata incheia in astfel de cazuri contracte pe durata determinata doar daca acest lucru este permis prin contracte colective de munca - adica doar cu acordul sindicatelor.
   2. Cred ca reglementarea concedierii colective ar trebui simplificata si nu complicata. Angajatorii care sunt nevoiti sa procedeze la concedieri colective se gasesc oricum intr-o situatie dificila, de cele mai multe ori, fiind astfel evident ca obligarea acestora sa parcurga proceduri de durata si relativ complicate nu-i ajuta, la fel cum nu-i ajuta nici pe salariati. Ar fi de preferat ca legiuitorul sa insiste, mai degraba, in reglementarea unor masuri care sa asigure protectia si reintegrarea in munca a salariatilor concediati si nu complicarea vietii angajatorului care concediaza salariatii prin impunerea parcurgerii unor formalitati birocratice.
 • Care (Joi, 18 octombrie 2012, 9:51)

  Craita [anonim]

  sunt rezultatele dupa flexibizarea pietii muncii de anul trecut? Ce credeti ca s-a schimbat in piata muncii?
  Au existat efecte pozitive asupra angajarilor?
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:30)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Craita

   Din cate stiu datele statistice au aratat un impact pozitiv imediat, prin cresterea numarul contractelor de munca. A fost vorba insa, in multe cazuri, de intrarea in legalitate prin incheierea de contracte de munca de angajatori care foloseau munca la negru, fenomen determinat in special de noile sanctiuni introduse pentru combaterea acestui fenomen. Este dificil de evaluat impactul modificarilor legislative introduse in vederea "flexibilizarii" pietei muncii, avand in vedere ca gradul de ocupare a fortei de munca depinde, in mare masura, si de alti factori precum evolutiile la nivel macroeconomic, evolutiile pietelor de export, nivelul fiscalitatii, stabilitatea politica etc. In orice caz, consider ca o evaluare serioasa se poate face numai dupa ce modificarile legislative amintite vor fi fost lasate sa opereze cel putin cativa ani. In masura in care se revine asupra acestora la numai 1 an de la intrarea in vigoare, semnalul dat investitorilor va fi cu siguranta unul prost iar impactul asupra angajarilor unul negativ.
 • As fi interesat (Joi, 18 octombrie 2012, 9:59)

  voltar [anonim]

  sa ne spuneti ce s-a schimbat la anagajtori si angajati de cand cu schimbarile astea?
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:31)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui voltar

   A se vedera raspunsurile si comentariile la intrebarea anterioara.
 • Intrebare (Joi, 18 octombrie 2012, 11:30)

  Liliana [anonim]

  In ce conditii un angajat poate avea un preaviz mai mare de 20 de zile? Multumesc
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:34)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liliana

   Contractul individual de munca sau contractele colective de munca pot prevedea preavize mai mari de 20 de zile.
   De asemenea, trebuie mentionat ca in toate situatiile in care contractul individual de munca se suspenda (ex: concediu medical), preavizul acordat salariatului urmeaza sa se prelungeasca cu o perioada egala cu durata suspendarii contractului.
 • .... (Joi, 18 octombrie 2012, 11:31)

  Marian Popescu [anonim]

  Are angajatorul vreo cale de atac pentru contestarea regulamentului intern al unei companii?
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:50)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Popescu

   Regulamentul Intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului. Teoretic deci, angajatorul poate decide discretionar cu privire la continutul Regulamentului Intern. Totusi, daca prin regulile si obligatiile stabilite se incalca dispozitii legale sau prevederi ale contractelor de munca, salariatii sau organizatiile sindicale se pot adresa ITM sau chiar instantelor de judecata care pot dispune masuri in vederea remedierii situatiei create. Trebuie subliniat faptul ca angajatorii nu pot impune salariatilor, prin intermediul Regulamentului Intern, obligatii care exced limitelor ce rezulta din legislatie sau contractele de munca.
 • Formare (Joi, 18 octombrie 2012, 11:33)

  Ionut [anonim]

  Daca fac cursuri de formare profesionala anagajatorul orele alea pe care le petrec la cursuri se considera ore suplimentare?
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 12:55)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Conform Codului Muncii modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca. In cazul Dvs. actul aditional ar trebui sa reglementeze daca formarea profesionala va avea loc inauntrul sau in afara programului de lucru, precum si drepturile (inclusiv cele de natura salariala) dar si obligatiile pe care le aveti fata de angajator.
 • Diferenta (Joi, 18 octombrie 2012, 12:44)

  Vasile [anonim]

  Buna ziua,
  Care este din punct de vedere al angajatorului diferenta intre un contract pe o perioada determinata (ex. 6 luni) si un contract pe o perioada dedeterminata?
  Va multumesc
  • r (Joi, 18 octombrie 2012, 13:03)

   Serban Paslaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Contractele de munca pe durata determinata inceteaza prin simpla expirare a duratei pentru care au fost incheiate, fara obligatii ale angajatorilor fata de salariati. In cazul contractelor incheiate pe durata nedeterminata, daca angajatorii doresc incetarea relatiei de munca trebuie sa procedeze la concedierea salariatilor, ceea ce implica constrangeri (situatiile in care concedierea este permisa sunt limitate de lege), timp, costuri (plata preavizului si, eventual, a unor compensatii financiare) si riscuri (salariatii pot contesta deciziile de concediere).
 • am o inrebare (Joi, 18 octombrie 2012, 13:33)

  ursannicolae [anonim]

  d- Paslaru lucrez intr-o socitate si in urma cu mai multa vreme am fost retogradat financiar din motivul ca mi-am dat demisia din functia de maistru . se mai poate ca sa fiu readus la incadrarea pe care am avut-o inainte de a fi acceptat acea functie .mentionez ca in momentul de fata profesez aceiasi mesrie ca inainte. Va multumesc.
 • Despre negocierea CCM (Joi, 18 octombrie 2012, 17:01)

  Nicolae Fenesan [anonim]

  Va rog sa ne spuneti care este rezolvarea la urmatoarea situatie: sindicatul nereprezentativ dintr-o unitate a solicitat federatiei sindicale reprezentative la care este afiliat sa negocieze in numele lor contractul la nivel de unitate. Federatia a solicitat angajatorului sa demareze negocierea dar acesta, pentru ca ceilalti salariati nu si-au ales reprezentantii, nu a acceptat sa demareze negocierile. Ce se poate face in aceasta situatie?
 • flexibilizare piata muncii / (Vineri, 19 octombrie 2012, 12:28)

  Valeriu [anonim]

  Buna ziua,,
  Fata mea era in functie menager la o multinatiaonala(Vodafone) . A nascut iar dupa un an cande sa prezentat la serviciu i s-a spus ca functia nu mai este, ca nu au ce sa-i ofere ..Asta este piata muncii flexibila


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by