Imobilele antecontractate inainte de deschiderea procedurii insolventei vor fi vandute cu respectarea drepturilor creditorilor ipotecari de a beneficia cu prioritate de sumele incasate din exercitarea dreptului promitentilor-cumparatori. Cand acest lucru nu este posibil, creditorul ipotecar va beneficia de una dintre masurile de protectie corespunzatoare prevazute de noua lege a insolventei.

Dana Buscu, Stan TirnoveanuFoto: Hotnews

Textul legal stabileste ca obligatiile rezultand dintr-un antecontract de vanzare-cumparare cu data certa, anterioara deschiderii procedurii, in care promitentul-vanzator intra in insolventa, vor fi executate de catre administratorul judiciar/lichidator, la cererea promitentului-cumparator, daca pretul contractual a fost achitat integral sau poate fi achitat la data cererii, iar bunul se afla in posesia promitentului-cumparator; pretul nu este inferior valorii de piata a bunului, iar bunul nu are o importanta determinanta pentru reusita unui plan de reorganizare.

Art. 931 din Legea nr. 85/2006 (vechea reglementare) nu specifica ce se intampla cu sarcinile ipotecare, practica fiind in sensul ca bunurile imobile se vindeau libere de sarcini in conformitate cu art. 53 din lege, iar creditorul ipotecar nu beneficia de niciun tratament in cadrul procedurii, adica sumele realizate din vanzare nu se distribuiau creditorului ipotecar.

Ratiunea reglementarii institutiei valorificarii bunurilor libere de orice sarcini prevazute de vechea reglementare rezida in faptul ca valorificarea bunurilor se realizeaza intr-o procedura executionala care permite creditorilor sa se indestuleze dupa regulile specifice acesteia.

Practica judiciara si unele articole publicate in revistele de specialitate au interpretat prevederile art. 931 in stransa corelatie cu cele ale art. 53, fara a face corelarea cu dispozitiile art. 121 si ale art. 123 din Legea 85/2006 care stabilesc regula distributiilor.

Aceasta interpretare a avut la baza Decizia Curtii Constitutionale nr. 549 din 3 mai 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 si art. 931 din Legea insolventei 85/2006, prin care Curtea a stabilit ca aceste dispozitii legale reprezinta optiunea legiuitorului care a inteles sa protejeze stabilitatea raporturilor juridice constituite inainte de deschiderea procedurii insolventei si, implicit, drepturile promitentului-cumparator care, in lipsa acestor prevederi, ar fi obligat sa achite, pe langa pretul imobilului, si contravaloarea ipotecii la care acesta nu s-a obligat prin incheierea antecontractului de vanzare-cumparare.

Noul Cod al Insolventei, prin art. 131, permite exercitarea dreptului promitentului-cumparator de primi imobilul respectiv, acesta avand optiunea de a cere executarea conventiei/antecontractului, adica incheierea contractului de vanzare-cumparare, sau poate cere restituirea pretului, insa doar daca cel antecontract a fost inscris in Cartea Funciara.

Noua reglementare este mai echilibrata fata de vechea lege a insolventei, in sensul ca nu se incalca drepturile creditorilor ipotecari oricare ar fi acestia, institutii de credit sau finantatori privati. Astfel, administratorul sau lichidatorul judiciar se va asigura in acest caz de protectia drepturilor acelor creditori care detin creante cu clauze de preferinta asupra bunurilor si care au inscris acel drept in registrele de publicitate inainte de data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare.

Se instituie garantii de protejare a creditorilor care au garantii asupra bunului ce face obiectul antecontractului, cum ar fi dreptul de a beneficia cu prioritate de orice sume incasate in averea debitoarei in baza contractelor de vanzare-cumparare si de a primi fie o suma reprezentand maxim valoarea de piata a bunului, din care se deduc cheltuielile aferente altor creante care trebuie acoperite, fie o garantie reala cu o valoare egala cu cea de piata a bunului, stabilita prin raport de evaluare actualizat, fie o scrisoare de garantie bancara pentru o suma egala cu valoarea de piata a bunului, dar nu mai mult decat valoarea creantei acestora inregistrata in tabel.

Aceasta propunere de acordare a unei masuri de protectie corespunzatoare se face de catre administratorul/lichidatorul judiciar prin raportul de activitate si se notifica creditorului beneficiar al unei garantii.

Prevederile noului Cod al Insolventei nu fac decat sa aduca echilibrul intre drepturile creditorilor garantati si cele ale partilor semnatare ale antecontractelor care vizeaza imobile ipotecate. Bancile isi castiga, prin noile prevederi, dreptul firesc de a beneficia cu prioritate de sumele incasate de debitor din antecontracte semnate inainte de declansarea insolventei.