Dosare Juridice

Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online cu cititorii Hotnews despre impactul noii Legi a Insolventei asupra companiilor si schimbarile pe care noua lege le va aduce in economie

de Catalina Ciociltan     HotNews.ro
Miercuri, 16 iulie 2014, 12:57 Dosare Juridice - Insolventa


Stan Tirnoveanu
Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
De ce era necesara o schimbare in legislatia privind insolventa? Ce masuri benefice pentru firme sunt cuprinse in noile reglementari? Care este finantarea in perioada de observatie si tratamentul firmelor de leasing in cadrul procedurii insolventei? Exista o agravare a raspunderii persoanelor care au contribuit la starea de insolventa? ​Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online cu cititorii Hotnews.
 • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Despre Stan Tirnoveanu:
 
Stan Tirnoveanu, partener senior in cadrul societatii Zamfirescu Racoti & Partners, are o vasta experienta in reprezentarea clientilor in domeniul insolventei si falimentului, restructurarii societatilor si recuperarii creantelor, calitate recunoscuta si de publicatia internationala Chambers & Partners care, incepand cu 2010 si pana in prezent, l-a situat pe prima pozitie in clasamentul realizat in domeniul Insolventa & Restructurare drept „unul dintre cei mai buni practicieni din Romania in domeniul procedurilor de insolventa”. Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul financiar si bancar, expertiza complementara cu cea a insolventei, practica sa in acest domeniu acopera o sfera larga de litigii financiar-fiscale, facilitati de finantare comerciala, sisteme de garantii si emisiuni de garantii de creditare, privatizari. Stan Tirnoveanu este fondator si membru al comitetului director al Asociatiei Europene a Specialistilor in Drept Bancar si Financiar si redactor-sef adjunct al Revistei Romane de Drept Bancar. Este, de asemenea, partener coordonator al practicii de insolventa ZRP Insolvency SPRL.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5832 vizualizari

 • intrebare (Joi, 17 iulie 2014, 9:49)

  ANdrada [anonim]

  Cat de benefica este noua lege a insolventei pentru mediuld e afaceri?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:06)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ANdrada

   Masurile benefice constau: intr-o mai mare acuratete a procedurii insolventei in ceea ce priveste tratarea echilibrului dintre creditor si debitor; in limitarea perioadei de observatie care stopeaza practicile abuzive; in posibilitatea finantarii pe perioada de observatie pentru conservarea si salvgardarea activitatii curente a debitorului, ceea ce duce la maximizarea averii debitorului; in tratarea corecta a creditorului in etapa reorganizarii, fiind necesar un dublu vot pe clase si pe masa credala; crearea unei proceduri relativ predictibile prin standardizarea relativa a activitatii practicienilor in insolventa, a raporturilor acestora si a masurilor acestora.
 • precizari creditori (Joi, 17 iulie 2014, 9:52)

  Dan Petrescu [anonim]

  Va rog sa ma ajutati cu niste explicatii legate de tipurile de creditori - "creditor curent" vs. "creditor garantat", mai excat. Care dintre acestia poate executa o societate cu prioritate si care sunt pasii de urmat.

  Multumesc.
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:09)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Petrescu

   Creditorul garantat se indestuleaza cu preferinta din sumele care rezulta din valorificarea bunurilor asupra carora are garantie, insa la distribuirea sumelor se va tine cont de cheltuielile aferente procedurii (curente in mare parte) cu bunul respectiv. Exemplu: daca au fost cheltuieli cu paza, cu conservarea bunului sau alte cheltuieli procedurale care privesc acest bun, acestea se vor deduce astfel incat creditorul garantat va primi diferenta de suma dupa deducerea acestor cheltuieli.
 • Ipoteza (Joi, 17 iulie 2014, 9:54)

  Radu F. [anonim]

  De cuand am aflat ca unul dintre partenerii mei contractuali a intrat in insolventa. Imi puteti spune pe etape care ar trebui sa fie abordarea mea urmatoare? Caree sunt pasii? TEama mea ar fi ca obligatiile contractuale vor fi anulate...
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:13)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu F.

   Daca aveti un drept de creanta trebuie sa faceti o declaratie de creanta, verificand atent datoriile anterioare deschiderii procedurii. Cu privire la creantele curente, acestea se vor plati ca si datorii curente. In masura in care vor fi datorii mai mari de 45.000 de lei scadente de peste 60 de zile, veti avea posibilitatea solicitarii trecerii la procedura falimentului. Cu privire la contract, anularea in principiu nu este posibila decat daca au fost cauze de nulitate la momentul incheierii lui, poate fi insa denuntat contractul de catre practicianul in insolventa. Pentru a clarifica acest lucru va trebui sa faceti demersuri la practicianul judiciar pentru a ii verifica pozitiile cu privire la mentinerea sau denuntarea contractului.
 • iordine (Joi, 17 iulie 2014, 9:59)

  Andrei Alexandru [anonim]

  In caz de insolventa care ar fi ordinea la recuperat banii:salarii / buget / banci si apoi restul?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:20)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Alexandru

   In cazul falimentului, distributia banilor se face in conformitate cu art 159, 161 care prevad urmatoarea ordine: creditorii garantati se indestuleaza cu preferinta dupa ce se vor deduce cheltuielile aferente bunurilor dupa data deschiderii procedurii. Creantele celorlalti creditori se distribuie dupa cum urmeaza: taxele; orice alte cheltuieli aferente procedurii pentru conservarea averii debitorului; alte cheltuieli procedurale cu privire la continuarea activitatii; creante provenind din finantari acordate dupa data deschiderii proceduriii in perioada de observatie; creantele salariale; creantele rezultand din continuarea activitatii, in principal din anularea contractelor care au condus la repunerea partilor in situatia anterioara; creante bugetare; anumite creante specifice ipotezei in care debitor este un comerciant persoana fizica; creante chirografare rezultand din contracte bancare, prestari de servicii, chirii etc, alte creante chirografare, respectiv creditele date de catre asociatii.
 • intrebare (Joi, 17 iulie 2014, 10:00)

  Juke [anonim]

  Cat dureaza in medie judecarea unei cereri de insolventa? Aveti catev aexemple in sensul asta?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:23)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Juke

   In mod normal, o cerere de deschidere a procedurii insolventei nu poate dura mai mult de 1, 2 termene. Daca cererea de deschidere a procedurii este formulata de catre debitor, lucrul acesta se va intampla destul de repede: 10-15 zile sau cel mult o luna, o luna si jumatate. Daca cererea este formulata de creditor, marea problema este fixarea termenului de catre instanta, care depinde de incarcarea instantelor de judecata. In mod rezonabil poate exista o solutionare in maxim trei luni de la data la care instanta a stabilit termenul pentru solutionarea cererii.
 • legal (Joi, 17 iulie 2014, 10:01)

  marta [anonim]

  Ce parere aveti despre o lege a insolventei a persoanelor fizice? Exista la nivel european vreo legislatie model in acest asens?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:28)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marta

   Marea majoritate a tarilor europene are o lege care reglementeaza insolventa persoanelor fizice, existand la nivelul UE doar 2 exceptii, printre care si Romania. Este necesara o lege a insolventei persoanelor fizice care insa trebuie sa asigure un tratament echilibrat al raportului dintre debitor si creditor, aceasta neputand fi utilizata pe post de curatare a datoriilor persoanelor fizice, fara nicio sanctiune pentru acestea. Daca acest lucru s-ar intampla, s-ar impieta asupra echilibrului juridic si moral dintre creditor si debitor. Mai mult decat atat, ar putea constitui o demotivare in vederea respectarii prevederilor contractuale si decredibilizarii creditului comercial.
 • Creante noi (Joi, 17 iulie 2014, 10:03)

  georgiana despescu [anonim]

  Am o societate care in ultimele 3 luni nu a mai avut activitate. Am pierdut toate contractele si avem ceva datorii la cativa furnizori pe care nu mai avem posibilitatea sa le achitam. Societatea a achitat datoriile la stat si banci. In aceasta perioada furnizorii la care avem datorii nu au cerut insolventa. Care sunt diferentele in cazul in care intrarea in insolventa este solicitata de un furnizor fata de cazul in care solicitarea este facuta de mine?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:33)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgiana despescu

   Diferenta dintre o insolventa solicitata de debitor, respectiv de un creditor, furnizor este data doar de rapiditatea solutionarii cererii de catre instanta. Atunci cand cererea este formulata de catre debitor, se considera ca el solicita de fapt ajutorul justitiei pentru a se proteja impotriva creditorilor. La fel de posibil este ca furnizorii sa nu poata solicita deschiderea procedurii pentru ca nu au creante de minim 45000 ron pe creditor, insa debitorul per total are datorii mai mari de 45000 si ar putea formula cererea. Dupa deschiderea procedurii, in mod normal lucrurile nu ar trebui sa fie diferite pentru ca creditorii conduc procedura si confirma administratorul judiciar.
 • Prag (Joi, 17 iulie 2014, 10:05)

  Alina [anonim]

  Ce se intampla cu cei care au datorii de pana in 40.000? Cum a fost calculat acest plafon si ce relevanta are?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:35)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina

   Plafonul de 45000 ron a fost ales de catre legiuitor in vederea crearii conditiilor de neblocare a instantelor cu insolvente cu impact nesemnificativ, minor. S-a considerat ca in limita relativa a aproximativ 10.000 euro total datorii, cheltuielile cu lichidarea societatii sunt cronofage si ar duce la aglomerarea instantelor si asa destul de incarcate.
 • intrebare (Joi, 17 iulie 2014, 10:07)

  Gabriel Iures [anonim]

  In faza de reorganizare se specifica ca vor putea fi incheiate contracte noi. Exista praguri pentru valorile contractelor? Cum vor fi ele inregistrate/luate in considerare de catre instanta?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:38)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel Iures

   Se pot incheia contracte noi, nu exista praguri legale. De la caz la caz, instanta de judecata poate stabili anumite praguri care presupun aprobari, insa aprobari din partea comitetului creditorilor, adunarii creditorilor sau chiar instanta. Din punct de vedere juridic, nu exista nicio limitare valorica, iar aceste contracte vor reprezenta creante curente.
 • decizie grea (Joi, 17 iulie 2014, 10:12)

  Pavel A. [anonim]

  Buna ziua,

  Suntem in discutii avansate pentru un contract de furnizare de marfa cu o firma despre care am aflat din alte surse ca e posibil sa intre in insolventa. Care este ordinea in care se recupereaza creantele? (va intreb pentru situatia in care insolventa va fi declansata cu foarte putin inainte de semnarea efectiva a contractului nostru cu acea firma)?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:39)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pavel A.

   Daca va intra in reorganizare, programul de plati se va stabili in plan, respectandu-se prioritatile pe clase. Prioritatile in acest sens au fost mentionate mai sus.
 • intrebare PFA (Joi, 17 iulie 2014, 10:14)

  Luda [anonim]

  Se poate initia procedura de insolventa de catre mai multi creditori, fata de acelasi debitor? Firma cu care am colaborat, dupa ce mai multe luni la rand a declarat ca nu are lichiditati din cauza platilor intarziate de la furnizori, in prezent, desi a incasat sume destul de mari, platile nu au fost facute. Datoriile catre 3 PFA-uri, din acre fac si eu parte, depasesc 30000 de RON si cu scadente depasite de mult.
  Ce posibilitate legala exista ca noi sa ne recuperam banii?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:40)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Luda

   Se poate deschide procedura insolventei daca datoria totala a creditorilor sau a creditorilor care formuleaza cererea depaseste 45000 ron si 60 de zile.
 • angajat pagubit (Joi, 17 iulie 2014, 10:16)

  Dan [anonim]

  Sunt (inca) angajatul unei societati care trebuie sa-mi dea 6 salarii restante. Acum patronul spune ca firma este in insolventa si ne da doar salariul pe luna februarie, chiar daca vreau sa-mi fac lichidarea. Este posibil asa ceva, am muncit degeaba 5 luni fara sa pot sa-mi iau salariile? Ce poate face un angajat in astfel de situatie?

  Multumesc anticipat.
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:41)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Angajatul care are creante fata de scoietatea debitoare de 5 salarii va fi inscris la masa credala si isi va primi drepturile legale in ordinea mentionata anterior.
 • intrebare (Joi, 17 iulie 2014, 10:21)

  Buzescu PAUL [anonim]

  Cum ma pot inscrie la masa credala a unui debitor care se afla in procedura insolventei daca creanta noastra reprezinta o garantie de buna executie,dar care nu este ajunsa la scadenta?

  Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:44)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Buzescu PAUL

   O garantie de buna executie inseamna ca este un drept de creanta eventual, incert, deci sub conditie astfel incat va trebui sa formulati o cerere de inscriere la masa credala, mentionand caracterul incert de creanta sub conditie. In momentul in care conditia va fi indeplinita, creanta dvs va deveni pura si simpla (vor exista chiar datorii efective rezultate de neindeplinirea obligatiilor din contract pentru care nu exista garantie de buna executie), iar dupa acest moment veti participa la vot si la executie.
 • intrebare (Joi, 17 iulie 2014, 10:23)

  Barbu Loli [anonim]

  Firma mea are de recuperat o 45.000 RON de la un S.A. care deja este radiata.Precizez in acest caz ca nu am stiut de existenta procesului care s-a inchis in anul 2008. Ce mai pot face in aceasta situatie?
  Va multumesc
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:45)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Barbu Loli

   Daca creanta este scadenta din 2008 inseamna ca este prescrisa. Iar dvs nu mai aveti nicio cale atat timp cat nu ati formulat cererea de creanta in timp util (cel mai probabil nu ati fost notificat pentru ca nu ati fost inregistrat in evidenta contabila debitoare).
 • executie ipotecara (Joi, 17 iulie 2014, 10:27)

  Costea Marius [anonim]

  Cu cat se poate prelungi o executare ipotecara? Eua s fi inetersat de macar 1-2 ani pana la o revenire financiara a firmei mele. Ce credeti ca ar trebui sa fac avand in vedere ca in acest momentam o restanta de 5 luni si astept sa vina hartiile de la executor?
  Va multumesc.
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:50)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costea Marius

   Cu privire la executarea silita, se aplica prevederile codului de procedura civila. Amanarea executarii in conformitate cu Noul Cod de Proceduta Civila se poate face daca debitorul depune veniturile bunului imobiliar ca sursa de plata a datoriei. Daca se deschide procedura insolventei, care este o alta forma de executare concursuala a debitorului, in aceasta situatie daca nu sunt sanse rezonabile de reorganizare si tabelul final al creantelor apare intr-un termen de 90-120 de zile, amanarea valorificarii bunului nu se poate face 1-2 ani.
   Daca exista insa un plan de reorganizare convingator pentru creditorii care voteaza planul, se poate stabili un program de plati pe perioada de 1-3 ani. Acestea sunt variantele juridice, situatia fiind cea care va orienta societatea catre una dintre cele doua variante.
 • Administrator in insolventa (Joi, 17 iulie 2014, 10:29)

  George [anonim]

  In cazul insolventei la cererea societatii, administratorul pe perioada insolventei se alege de judecator sau de catre societate?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:53)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   La data deschiderii procedurii insolventei la cererea debitorului, administratorul provizoriu se poate nominaliza de catre debitor. Daca au formulat cereri de deschidere si de interventie creditorii, numirea de catrea acestia prevaleaza.
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:54)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Confirmarea administratorului judiciar se face de catre creditori. Iar daca nu au nominalizat nici debitorii, si nici creditorii, judecatorul va fi cel care va nominaliza practicianul numit provizoriu.
 • exemplu (Joi, 17 iulie 2014, 10:31)

  Patrocle [anonim]

  Situatie: Debitoarea si-a depus cerere de reorganizare judiciara. Procedura a fost deschisa oar
  cererea de reorganizare a fost semnata si depusa de administratorul societatii fara ca inainte de asta sa se fi decis in AGA depunerea acestei cereri.
  Sitautia face ca unul dintre actionari minoritar sa nu fi despre aceasta cerere pana azi pentru ca altfel s-ar fi impotrivit sau ar fi formulat cerere de interventie in interes propriu.
  intrebarea este: poate actionarul minoritar sa formuleze recurs impotriva deschiderii procedurii generale?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 11:59)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Patrocle

   Actionarul minoritar nu poate exercita calea de atac a recursului impotriva hotararii de deschidere, in primul rand pentru ca nu este parte. Am rezerve si cu privire la dreptul unui actionar majoritar deoarece conducatorii societatii au obligatia legala de a solicita deschiderea procedurii daca sunt indeplinite cerintele legale (creanta mai mare de 45000 ron datorata de peste 60 de zile). Acest lucru tine de igiena mediului economic si de transparenta starii activitatii societatii si nu de votul intr-o Adunare Generala. In ceea ce priveste insolventa iminenta, atunci pot sa apara discutii cu privire la aprobarea deschiderii procedurii insolventei, desi nu exista o cerinta expresa a legiuitorului.
 • salariu administrator judiciar (Joi, 17 iulie 2014, 10:33)

  Cornelia [anonim]

  In cazul unei societati care si-a declarat insolventa si judecatorul a acceptat reorganizarea acesteia si a numit un administrator judiciar care sa-i supravegheze activitatea, societatea este obligata sa asigure salariul acestuia? Salariul nu este foarte mic si firma se straduieste sa acopere mai intai salariile angajatilor si plata facturilor. Ce spune legea in acest caz?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 12:00)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornelia

   Toate cheltuielile insolventei, inclusiv cele cu privire la indemnizarea remuneratiei administratorului judiciar, asa cum aceasta a fost confirmata de instanta, sunt in sarcina averii debitorului. Deci societatea le va suporta.
 • marcus@yahoo.com (Joi, 17 iulie 2014, 10:49)

  Marcus [anonim]

  buna ziua!Poate fi deschisa procedura de insolventa pentru sucursala unei firme straine in Romania? Mentionez ca procedura pentru firma mama nu a fost deschisa.
  Ce prevederi devin aplicabile- nationale si/sau europene ?
  • r (Joi, 17 iulie 2014, 12:03)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marcus

   Se poate deschide procedura insolventei impotriva unui dezmembramant al societatii mama; au si fost precedente judiciare, existand reglementari inclusiv europene in acest sens. Cert este ca procedura in fata instantei din Romania va fi reglementata de legea romana, pentru ca este o lege procedurala.
 • - (Joi, 17 iulie 2014, 12:21)

  Ary [anonim]

  Ce se va intampla cu societatile aflate in procedura de lichidare (voluntare sau din oficiu) prevazute de Legea nr 31/1990 care nu au valoarea prag, dar inregistreaza datorii sub aceasta valoare (inclusiv catre bugetul de stat) avand in vedere ca pentru radierea acestora se putea fie deschide procedura de faliment conform Legii nr 85/2006 (fapt care in prezent nu se mai poate) daca nu se putea achita debitele in vcederea radierii din R.C.?
 • Respingere insolventa (Joi, 17 iulie 2014, 18:10)

  Bogdan [anonim]

  Am un furnizor care a livrat produse neconforme si ca metoda de presiune pentru plata sold-ului o actiune de cerere in insolventa.
  Avand in vedere istoricul dosarelor pe aceasta tema as vrea sa stiu cu se poate respinge o astfel de actiune.
  Plata nu dorim sa o efectuam pana nu se solutioneaza pe drept comun o solutie in acest sens.
  La istoric ma refer la perioada anterioara cand firme care erau pe profit si nu se aflau in situatia insolventiei, si pentru care instanta stabilea intrarea lor in insolventa. (Din motive pe care le stiti).
  Cum se poate evita un santaj de acest fel?
 • insolventa (Vineri, 18 iulie 2014, 16:34)

  maxim vasile [anonim]

  buna ziua

  intrebare , o societate aflata in insolventa si-a facut plan de reorganizare astfel
  1. plata catre creditori a unor sume care reies din activitatea curenta timp de 2 ani .datorita faptului ca suma este mareavem speranta ca firma sa vanda imobil si teren cu care sa putem acoperii datoriile .Exista riscul ca in doi ani sa nu putem plati acest bani daca nu vindem imobilul. putem prenungi termenul de reoganizare de la 2 ani la 3 sau patru ani . De sase luni am inceput sa platim creditorii .
 • actionare in instanta (Vineri, 18 iulie 2014, 22:19)

  C.M.P. [anonim]

  se poate actiona in instanta o firma declarata in insolventa pentru a fi obligata cu punerea in aplicare a Directivei 2003/88CE,respectiv recuperarea sumelor cuvenite pentru concediul de odihna neefectuat din motive medicale?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by