Dupa deschiderea procedurii insolventei impotriva sa, debitoarea (societatea) poate desfasura activitatile sale curente si efectua plati catre creditorii cunoscuti care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a respectivei activitati curente.

Raul Ghiberdicu si Stan TirnoveanuFoto: Hotnews

Pentru ipoteza in care se doreste efectuarea unor plati in favoarea creditorilor care nu intra in categoria celor cu care debitoarea isi desfasoara activitatile curente, atunci aceasta trebuie sa obtina un acord expres din partea comitetului creditorilor sai care vor supune la vot propunerea de aprobare a unor astfel de plati.

Daca activitatea curenta a debitoarei presupune operatiuni de vanzare a bunurilor aflate in patrimoniul sau, dar care sunt garantate in favoarea creditorilor inscrisi in procedura de insolventa deschisa impotriva debitoarei, se impune luarea unor masuri prealabile si speciale in vederea realizarii operatiunii.

In cazul in care debitoarea intentioneaza sa vanda un bun ipotecat in favoarea unui creditor, poate incheia actul juridic cu conditia asigurarii unei protectii corespunzatoare a creantei creditorului titular al dreptului de ipoteca.

Conform legii insolventei, asigurarea protectiei corespunzatoare creditorului garantat se poate realiza prin alocarea altor bunuri, libere de sarcini, in favoarea respectivului creditor care isi schimba, practic, garantia asupra bunului care se vinde cu noul bun asupra caruia se stramuta ipoteca. De asemenea, legea prevede si o a doua varianta de asigurare a protectiei corespunzatoare creditorului garantat ¬ anume eliberarea sumelor obtinute din vanzarea bunului in contul creditorului care detinea dreptul de ipoteca asupra bunului, cu prealabila retinere a cheltuielilor cu conservarea si administrarea bunurilor in cauza.

O.U.G. nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (declarata neconstitutionala) a avut in vedere, pe langa alte reglementari, posibilitatea de asigurare a acestui tratament cat mai adecvat, incluzand si precedentul judiciar anterior care sa asigure acest tratament echilibrat (e.g. art. 75 alin. (6) din Ordonanta prevedea ca, atunci cand exista o ipoteca mobiliara pe un cont cu cash colateral al debitoarei, administratorul judiciar avea obligatia sa elibereze disponibilul in termen de 5 zile de la inregistrarea cererii creditorului indreptatit ¬ considerandu-se ca nu poate fi asigurat un tratament mai echilibrat decat prin rambursarea sumelor de bani).

Finalitatea care trebuie atinsa si prin interpretarea si aplicarea legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei (inca in vigoare) este aceea de identificare a unor variante prin care, si in baza prezentului act normativ, sa se asigure, cu maxima celeritate, un tratament adecvat al creditorilor garantati in perioada de observatie care dureaza de la data deschiderii insolventei si, teoretic, pana la implinirea a 50 de zile de la data deschiderii procedurii. In caz contrar, s-ar bloca activitatea curenta a societatii debitoare.

Imprejurarea existentei unor dispozitii legale precum art. 53 din legea insolventei, care prevad ca orice bun valorificat de debitoare in procedura insolventei este dobandit liber de orice sarcina de cumparatorul interesat, nu determina o eliminare a dreptului de ipoteca al creditorului care isi constituise o asemenea garantie in favoarea sa. Dimpotriva, vanzarea unui bun garantat se poate face doar in conditiile mai sus aratate, cu asigurarea protectiei corespunzatoare. Altfel, s-ar ajunge la infrangerea dreptului de preferinta al creditorului care a fost diligent si si-a constituit garantii pentru creantele sale.

Prin urmare, spiritul in care trebuie interpretate dispozitiile art. 53 din legea nr. 85/2006 este in sensul ca, prin repartizarea de sume catre creditorii garantati se realizeaza o curatare de sarcini, similara celei procedurii de adjudecare din Codul de procedura civila privind procedura de adjudecare (art. 774).

De aceea, daca se doreste valorificarea unui bun in perioada de observatie (cu respectarea dreptului creditorilor garantati si continuarea activitatii curente a debitoarei), trebuie sa se asigure creditorului un tratament adecvat, anume o protectie corespunzatoare a creantei sale - fie si prin plati periodice pentru acoperirea diminuarii garantiei respective.

Totodata, in vederea efectuarii platilor catre creditorii garantati in perioada de observatie, trebuie realizata, in prealabil, o evaluare a bunurilor garantate, iar creanta creditorului ce doreste incasarea unei sume de bani in temeiul art. 49 din lege nu trebuie sa fie contestata de participantii la procedura insolventei.

Autori:

Stan Tirnoveanu, Co-Managing Partner ZRP Insolvency

Raul Ghiberdicu, Avocat colaborator Zamfirescu Racoti & Partners