Care sunt cele mai importante modificari aduse de Codul Insolventei si cum afecteaza acestea mediul de afaceri? Cum se incearca evitarea practicilor frauduloase prin Noul Cod al Insolventei? In ce masura sunt respectate de catre Noul Cod al Insolventei principiile pe care a fost construit? Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, discuta online cu cititorii despre intrarea in vigoare, constitutionalitatea si efectele produse asupra mediului de business de catre noua lege a insolventei.

Stan TirnoveanuFoto: Zamfirescu Racoti and Partners

Fragmente din cadrul interviului:

  • Noul Cod al insolventei a adus multe modificari cu scopul de a asana practicile mai putin oneste in cadrul procedurii de insolventa:

- Una dintre modificari priveste faptul ca un debitor nu poate sa deschida procedura de insolventa decat la instanta unde a avut sediul in ultimele 6 luni, ceea ce inseamna ca practica mai putin onesta de shopping fori (mutarea la o instanta mai putin exigenta) va fi curmata.

- Raportul pe care il face practicianul in insolventa cu privire la activitatea curenta sau activitatea pe perioada reorganizarii este relativ standardizat. Aceasta modificare presupune o mai mare responsabilizare a practicianului in insoventa, ceea ce va conduce la o procedura mult mai corecta.

  • Sunt destul de multe modificari pozitive, insa sunt si cateva interventii cel putin neinspirate. 
  • In ceea ce priveste reorganizarea, cred ca  efectul nu va fi pozitiv. Daca o persoana juridica greu putea sa-si organizeze si restructureze afacerea in 3 ani, cu atat mai putin o va putea realiza intr-un an de zile.
  • Cred ca s-a neglijat realitatea economica. Chiar daca nu ar fi asa, masura economica trebuie confirmata si validata de pasul urmator. Ceea ce inseamna ca in mod firesc trebuie lasata cel putin o perioada rezonabila de timp. In legislatia engleza, nu exista termen pentru ca se prevede ca planul de procedura sa corespunda debitorului. La fel este si in America. In Franta, planul de reorganizare se poate intinde pe perioada de 10 ani. Faceti comparatie si veti vedea ca masura nu are un suport intr-o practica pe care am putea sa o asimilam.
  • De asemenea, am serioase rezerve cu privire la intrarea in vigoare a actului normativ care sa se aplice tuturor dosarelor pe rol, inclusiv referitor la constitutionalitatea unei astfel de dispozitii.  Orice contribuabil, orice justitiabil trebuie sa aiba o predictibilitate, sa stie care este expectatia legitima atunci cand porneste un proces. Sunt dosare pe rol, sunt debitori si creditori care au prevazut anumite planuri de reorganizare pe 3 ani. Ce se va intampla cu aceste planuri de reorganizare, care sunt sansele lor reale de realizare? Vom vedea.

Stan Tirnoveanu, partener senior in cadrul societatii Zamfirescu Racoti & Partners, are o vasta experienta in reprezentarea clientilor in domeniul insolventei si falimentului, restructurarii societatilor si recuperarii creantelor, calitate recunoscuta si de publicatia internationala Chambers&Partners care, incepand cu 2010 si pana in prezent, l-a situat pe prima pozitie in clasamentul realizat in domeniul Insolventa & Restructurare drept "unul dintre cei mai buni practicieni din Romania in domeniul procedurilor de insolventa". Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul financiar si bancar, expertiza complementara cu cea a insolventei, practica sa in acest domeniu acopera o sfera larga de litigii financiar-fiscale, facilitati de finantare comerciala, sisteme de garantii si emisiuni de garantii de creditare, privatizari. Stan Tirnoveanu este fondator si membru al comitetului director al Asociatiei Europene a Specialistilor in Drept Bancar si Financiar si redactor-sef adjunct al Revistei Romane de Drept Bancar. Este, de asemenea, partener coordonator al practicii de insolventa ZRP Insolvency SPRL.

  • Intalnirea s-a incheiat