Dosare Juridice

VIDEO Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, a discutat online despre modificarile cuprinse in noua lege a insolventei si impactul acestora asupra mediului de business

Miercuri, 16 octombrie 2013, 15:21 Dosare Juridice - Insolventa


Stan Tirnoveanu
Foto: Zamfirescu Racoti and Partners
Care sunt cele mai importante modificari aduse de Codul Insolventei si cum afecteaza acestea mediul de afaceri? Cum se incearca evitarea practicilor frauduloase prin Noul Cod al Insolventei? In ce masura sunt respectate de catre Noul Cod al Insolventei principiile pe care a fost construit? Stan Tirnoveanu, partener senior al societatii de avocati Zamfirescu Racoti & Partners, discuta online cu cititorii despre intrarea in vigoare, constitutionalitatea si efectele produse asupra mediului de business de catre noua lege a insolventei.

Fragmente din cadrul interviului:

 • Noul Cod al insolventei a adus multe modificari cu scopul de a asana practicile mai putin oneste in cadrul procedurii de insolventa:
- Una dintre modificari priveste faptul ca un debitor nu poate sa deschida procedura de insolventa   decat la instanta unde a avut sediul in ultimele 6 luni, ceea ce inseamna ca practica mai putin onesta de shopping fori (mutarea la o instanta mai putin exigenta) va fi curmata.
- Raportul pe care il face practicianul in insolventa cu privire la activitatea curenta sau activitatea pe perioada reorganizarii este relativ standardizat. Aceasta modificare presupune o mai mare responsabilizare a practicianului in insoventa, ceea ce va conduce la o procedura mult mai corecta.
 • Sunt destul de multe modificari pozitive, insa sunt si cateva interventii cel putin neinspirate. 

 • In ceea ce priveste reorganizarea, cred ca  efectul nu va fi pozitiv. Daca o persoana juridica greu putea sa-si organizeze si restructureze afacerea in 3 ani, cu atat mai putin o va putea realiza intr-un an de zile.

 • Cred ca s-a neglijat realitatea economica. Chiar daca nu ar fi asa, masura economica trebuie confirmata si validata de pasul urmator. Ceea ce inseamna ca in mod firesc trebuie lasata cel putin o perioada rezonabila de timp. In legislatia engleza, nu exista termen pentru ca se prevede ca planul de procedura sa corespunda debitorului. La fel este si in America. In Franta, planul de reorganizare se poate intinde pe perioada de 10 ani. Faceti comparatie si veti vedea ca masura nu are un suport intr-o practica pe care am putea sa o asimilam.

 • De asemenea, am serioase rezerve cu privire la intrarea in vigoare a actului normativ care sa se aplice tuturor dosarelor pe rol, inclusiv referitor la constitutionalitatea unei astfel de dispozitii.  Orice contribuabil, orice justitiabil trebuie sa aiba o predictibilitate, sa stie care este expectatia legitima atunci cand porneste un proces. Sunt dosare pe rol, sunt debitori si creditori care au prevazut anumite planuri de reorganizare pe 3 ani. Ce se va intampla cu aceste planuri de reorganizare, care sunt sansele lor reale de realizare? Vom vedea.


Stan Tirnoveanu, partener senior in cadrul societatii Zamfirescu Racoti & Partners, are o vasta experienta in reprezentarea clientilor in domeniul insolventei si falimentului, restructurarii societatilor si recuperarii creantelor, calitate recunoscuta si de publicatia internationala Chambers&Partners care, incepand cu 2010 si pana in prezent, l-a situat pe prima pozitie in clasamentul realizat in domeniul Insolventa & Restructurare drept "unul dintre cei mai buni practicieni din Romania in domeniul procedurilor de insolventa". Cu o experienta de peste 25 de ani in domeniul financiar si bancar, expertiza complementara cu cea a insolventei, practica sa in acest domeniu acopera o sfera larga de litigii financiar-fiscale, facilitati de finantare comerciala, sisteme de garantii si emisiuni de garantii de creditare, privatizari. Stan Tirnoveanu este fondator si membru al comitetului director al Asociatiei Europene a Specialistilor in Drept Bancar si Financiar si redactor-sef adjunct al Revistei Romane de Drept Bancar. Este, de asemenea, partener coordonator al practicii de insolventa ZRP Insolvency SPRL.

 • Intalnirea s-a incheiat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3162 vizualizari

 • Intrebari (Miercuri, 16 octombrie 2013, 17:22)

  Ionela B. [anonim]

  Buna ziua!

  Spuneti-mi, va rog, ce plusuri si ce minusuri are noul cod al insolventei in comparatie cu cel vechi?

  Cum credeti ca va influenta noul cod al insolventei mediul de afaceri?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:17)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionela B.

   Sa zicem ca sunt foarte multe lucruri pozitive in Legea insolventei incepand cu activitatea de codificare si reunire a mai multor dispozitii legale incidente intr-un singur act normativ si terminand cu activitatea de corijare a unor scapari anterioare care permiteau comportament nefiresc, fraudulos al participantilor la procedura. Cu titlul de exemplu putem aminti dintre noile dispozitii legale pe cele referitoare la: 1. obligativitatea ca debitorul sa aiba sediul de cel putin 6 luni in raza teritoriala a instantei unde depune cererea. Aceasta evita practica abuziva anterioara de schimbare a sediului si cautarea unei instante favorabile, asa numitul shopping fori. 2. Daca ai existat o hotarare care s-a luat pe baza unuia din tabelele existente pe parcusrul procedurii, iar votul a fost luat cu o creanta care a fost infirmata ulterior, va trebui ca sa se reconvoace Adunarea Generala pentru a se valida decizia in conformitate cu cuantumul creantelor reale. Asta inseamna ca se curma posibilitate ca deciziile sa fie luate pe baza unor creante nereale sau cu evitarea participarii la vot a unor creante reale.
   3. S-a instituit un mecanism juridic adecvat prin care cererile debitorului, respectiv cererea creditorului sa poata fi discutata deodata, cu evitarea practicii abuzive, de numire a practicianului in insolventa provizoriu exclusiv de catre debitor.
   4. s-a instituit anumite standarde deontologice pentru practicienii in insolventa cu privire la continutul raportului, la continutul activitatii de supraveghere, cu responsabilizarea administratorului judiciar, standarde cu privire la resprectarea dreptului de informare si decizie al creditorilor atunci cand este convocata Adunarea Creditorilor (publicarea in BPI cu minim 5 zile inainte de data sedintei).
  • Continuare (Joi, 17 octombrie 2013, 13:18)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionela B.

   5. Tratamente echilibrate si adecvate a unor creante in cadrul procedurii, de exemplu, creantele societatilor de leasing, dreptul de creante rezultat in denuntarea contractului, dreptul creditorului de buna credinta al carui contract este desfiintat prin intermediul actiunilor revocatorii specifice insolventei.
  • Continuare (Joi, 17 octombrie 2013, 13:29)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionela B.

   La minusuri am putea inventaria cel putin 3 interventii neinspirate:
   1. plan de reorganizare de maxim un an de zile votat de majoritatea claselor si cel putin 50% din masa credala. Solutia aleasa nu corespunde unei realiatati economice intrucat un plan de restructurare si economic nu se poate realiza intr-un an de zile.
   Ca si drept comparat ne putem gandi la dreptul anglo-saxon sau american unde nu exista limita pentru perioada de reorganizare aceasta fiind in functie de debitor sau in Franta unde termenul legal este de 10 ani.
   2. Intrarea in vigoare si aplicarea noii Legi a insolventei, inclusiv asupra procedurilor in derulare consideram ca incalca art. 15 din Constitutie la neretroactivitatea legii si are in vedere un reflex mai vechi cu privire la caracterul de imediata aplicare a normelor legale procedurale. Cred ca aici s-a uitat de faptul ca art. 725 din fostul Cod de procedura civila care prevedea acest principiu nu mai exista , prin abrogarea Codului de procedura civila vechi nu se da valenta principiului expentactiei legitime si rezonabile a justitiabilului inclusiv cu privire la demersurile procedurale. (Acest lucru a fost avut in vedere la intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, Legea 76/2012).
   3. Existenta concomitenta a unei proceduri concursuale egalitare si unitare, in speta procedura insolventei cu o procedura de executare individuala posibila pentru creantele nascute dupa data deschiderii procedurii. Suntem adeptii ideii ca debitorul, pe perioada de reorganizare, trebuie sa-si respecte obligatiile contractuale. Nu le respecta, sanctiunea fireasca ar fi cererea creditorului de a se trece la faliment si nu executarea individuala.
 • Creditori (Miercuri, 16 octombrie 2013, 17:22)

  Alyn [anonim]

  Este adevarat ca in conditiile noului cod al insolventei, se poate declansa executarea silita individuala in timpul insolventei si ca ultimul creditor venit sa fie primul servit, in defavoarea creditorilor vechi?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:38)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alyn

   Da. Exista risc serios si nerezonabil cu privire la tratamentul neadecvat al creditorilor din perioada anterioara / creditori din perioada curenta. Anticipam practici diverse pana la consolidarea ideii ca, indiferent de varianta, dreptul creditorului privilegiat prin institutia suspendarii, nu a fost infirmat.
   Anticipam ca nu se va putea sustine rezonabil infrangerea dreptului de indestulare cu preferinta a creditorilor anteriori de catre creditorii curenti, fie si pentru creante fiscale, intrucat si in codul de procedura fiscala la art. 171 si urmatoarele este mentionat dreptul creditorului ipotecar de a se indestula cu preferinta. O alta interpretarea ar insemna o serioasa frauda la lege, respectiv incalcarea unui drept legal recunoscut care va putea genera chiar hotarari externe defavorabile.
   Institutia interventiei ar trebui sa functioneze atat in cadrul procedurii executionale civile 689 Cod procedura civila, respectiv 170 si urmatoarele cod procedura fiscala.
 • firme mici (Miercuri, 16 octombrie 2013, 17:25)

  Mirona [anonim]

  Noul cod prevede un ca doar firmele cu datorii de peste 40.000 de lei isi pot cere singure insolventa. Ce se intampla cu societatile mici, care au debite sub acest prag? In mod cert exista o defavorizare a acestora. De ce eu, care am o afacere mica, daca am acumulat o datorie de 15.000 de lei nu pot sa cer insolventa?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:40)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mirona

   Legiutorul a prevazut un anumit prag cu privire la angajarea instantelor intr-o procedura destul de complexa, astfel incat pragul este rezonabil, iar fuga debitorului nu trebuie sa fie catre deschiderea procedurii pentru ca nu acesta este demersul firesc. Un debitor trebuie sa faca eforturi sa-si plateasca datoriile si nu sa gaseasca o modalitate facila de a se deschide procedura.
 • audiovizual (Miercuri, 16 octombrie 2013, 18:22)

  merlucius [anonim]

  1. Cum ar putea sa afecteze tvr prevederea din codul insolventei legata de audiovizual? traian basescu a mentionat un posibil impact asupra tvr, dar, din cate stiu, tvr nu poate sa intre in insolventa (nu mai stiu care este motivul juridic, insa)

  2. credeti ca acest cod are sanse sa treaca de curtea constitutionala?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:46)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui merlucius

   1. Nu cred ca va putea afecta TVR pentru ca regimul juridic al Televiziunii romane este relativ atipic si se poate pune serios intrebarea daca face parte din categoria subiectilor care pot fi supusi procedurii insolventei. Destul de discutabil daca, si in ce masura, televiziunea se incadreaza in prevederea art. 3 aliniatul 2 din codul civil fiind o institutie de utilitate publica.
   Mai repede ar putea sa faca obientul OUG 46/2013 privind insolventa unitatilor administrativ teritoriale (aceasta se refera si la institutiile publice de subordonare locala), insa nici aceasta nu poate fi incidenta intrucat nu exista acea subordonare locala.
   2. Asa cum am mentionat in principiu nu cred ca pot sa treaca dispozitiile cu privire la aplicarea asupra dosarelor aflate in derulare.
 • Important (Miercuri, 16 octombrie 2013, 23:47)

  popescu_0 [anonim]

  Care vi se pare cea mai importanta modificare propusa pentru legea insolventei si cum credeti ca va ajuta, la modul concret, mediul de afaceri?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:50)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui popescu_0

   Cea mai importanta modificare care poate afecta mediul de afaceri este scurtarea planului de reorganizare de la 3 ani la 1 an intrucat aceasta masura juridica nu este in concordanta cu realitatea economica. Cu titlul de exemplu, daca un constructor are in derulare un contract pe 2 ani de zile, este posibil sa stabilesti un plan de reorganizare exclusiv in limita unui an? Juridic da, economic nu.
   Cred ca s-a facut confuzia intre restructurarea pur juridica (verificarea unor contracte, taiarea creantelor etc) versus restructurarea si din punct de vedere economic care presupune masuri economice, investitii care trebuie validate, confirmate in timp.
 • Judecatorul sindic (Joi, 17 octombrie 2013, 0:06)

  alexandrina [anonim]

  Credeti ca "puterea" de decizie pe care o va capata judecatorul sindic, va avea cu adevarat ca efect eficientizarea procedurilor?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:54)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandrina

   Puterea de decizie pe care o capata judecatorul sindic pe unele elemente procedurale, de exemplu, convocarea adunarii creditorilor, solutionarea cererilor pe teoria impreviziunii, judecarea unor cereri care duc la celeritate au efect eficientizarea.
   Am serioase rezerve cu privire la dreptul de a decide pe oportunitate, viabilitate. Stau si ma intreb care va fi imaginea judecatorului care va spune ca un plan de reorganizare este viabil si se va dovedi ca nu este asa.
   Stau si ma intreb, de asemenea, ce se va intampla cu imaginea judecatorului care va decide un practiciat provizoriu care nu va putea sa faca fata sarcinilor complexe din perioada de observatie. Ori de acest lucru, judecatorii trebuie protejati ca si imagine si interpretari speculative.
 • prevederi leasing (Joi, 17 octombrie 2013, 0:11)

  Pifan_biban [anonim]

  Va rog sa imi spuneti care sunt modificarile legate de creantele din leasing?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 13:58)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pifan_biban

   Modificarile la leasing sunt de fapt aplicarea unui tratament adecvat al creantei anterioare a institutiei financiare care, daca va alege sa lase bunul debitorului ca aceasta sa isi exercite dreptul de optiune, sa aiba tratamentul unui creditor garantat, in fond este o garantie prin retinerea proprietatii.
   Cu privire la cel care opteaza sa se reposedeze, acesta va avea o creanta chirogravara impotriva debitorului care se va valida la momentul valorificarii bunului. Aceasta este cea mai importanta modificare.
 • aArticolu'81 (Joi, 17 octombrie 2013, 0:29)

  Telespectatorul plictisit [anonim]

  Care este pronosticul dvs. - ramane articolu' 81 in Lege dupa dezbaterea publica?
  Am vazut ca CNA trimite scrisoare in Parlament, dar mai mult pe proceduri, decat sa protesteze impotriva articolul discriminator.
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:01)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Telespectatorul plictisit

   Referitor la art 81 sunt adeptul solutiei ca nicio masura, legala sau conventionala, sa fie luata impotriva debitorului pentru simpla deschidere a procedurii insolventei (fostul art 154. indice 2). Art 81 este o masura care incalca acest principiu a neluarii unor masuri impotriva debitorului pentru simpla deschidere a procedurii insolventei pana se va trece la faliment.
 • Mecanismele (Joi, 17 octombrie 2013, 0:44)

  patraulea [anonim]

  Sunt voci care afirma ca doar la nivel declarativ noua lege va ajuta mediul de afaceri, ca mecanismele vor pune bete-n roate si mai rau vor ingropa o firma decat sa o scoata la suprafata. Sunteti de aceeasi parere? Va rog sa detaliati cu cateva exemple. Multumesc.
  • r (Joi, 17 octombrie 2013, 14:06)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui patraulea

   Sunt destul de multe elemente pozitive in noua lege a insolventei, mai putin cele mentionate expres la primul raspuns. In plus, fata de acestea, noi avem reflexul gresit sa credem ca prin modificarea dispozitiilor legale. modificam comportamentul participantilor la procedura, debitori, practicieni in insolventa, creditori etc. Cred ca si dispozitiile bune pot fi lipsite de continut prin practici abuzive. Oricum, indiferent de situatie, desi reorganizarile erau destul de putine, ca si procent (aprox 5%) prin scurtarea planului de reorganizare acestea vor disparea, iar efectele negative vor fi in urmatoarele domenii: disporitia unor locuri de munca - vor creste costurile sociale, disparitia unor producatori , contribuabili care aduc venituri la buget, disparitia unor produse, care vor afecta si mediul concurential.
 • O sa fie haos (Joi, 17 octombrie 2013, 0:54)

  daniela [anonim]

  Intrebarea mea e urmatoarea: este corecta interpretarea potrivit careia un creditor curent ar putea executa silit societatea debitoare cu prioritate absoluta, in timpul perioadei de observatie, inaintea creditorilor mai vechi? Daca da, cum va ajuta aceasta norma mediul de afaceri? Sau fluidizarea procesului?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:11)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   Acest risc l-am prezentat intr-un raspuns anterior pe care l-am dat cititorului Alyn. Sigur nu fluidizeaza si nu are nicio ratiune logica coexistenta a doua executari silite, dintre care una individuala.
   Nu foloseste niciunui creditor executarea, de exemplu, in cadrul procedurii executionale fiscale a unui bun de catre executorul fiscal care nu va avea logistica si capabilitatea unui practician in insolventa.
   Rezultatul va fi trecerea rapida la procedura falimentului si lichidarii, chiar si pentru debitorii posibili viabili.
 • Raspundere (Joi, 17 octombrie 2013, 0:57)

  Cetatean indignat [anonim]

  Cine sunt cei care au elaborat proiectul acesta? Si mai ales cine a introdus art 81?
  Aceasta informatie se gaseste undeva?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:14)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean indignat

   Cei care au elaborat proiectul sunt niste specialisti reputati si recunoscuti in acest domeniu, iar in forma existenta pe site-ul Ministerului de Justitie nu exista propunerea de art 81 aliniatul 3.
 • legea insolventei (Joi, 17 octombrie 2013, 9:37)

  Bogdan [anonim]

  Ma intereseaza urmatoarele aspecte:

  1. Daca exista un termen maxim intre momentul de declarare a insolventei si cel in care planul de reorganizare trebuie aprobat de catre instanta.

  2. Daca exista un termen maxim intre momentul in care planul de reorganizare intra in vigoare si cel in care compania trebuie sa iasa din insolventa.

  3. Daca noua lege se aplica si companiilor intrate in procedura de insolventa.

  4. De la ce data intra in vigoare legea (am inteles ca a fost atacata de catre Avocatul poporului).

  Va multumesc
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:18)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   1. Nu exista un termen maxim intre momentul deschiderii procedurii si cel de votare si confirmare de catre instanta a planului, pentru ca perioada de raspuns si solutionare a contestatiilor nu poate fi estimata si definita ca timp.
   2. Termenul este de maxim 1 an si se poate prelungi cu maxim 1 an.
   3. Da. Noua lege se aplica si dosarelor pe rol conform prevederilor art 348.
   4. Legea intra in vigoare pe 25 octombrie. Demararea procedurilor de verificare a constitutionalitatii de catre Avocatul Poporului nu suspenda intrarea in vigoare.
 • intrebare (Joi, 17 octombrie 2013, 10:07)

  ionita marin [anonim]

  Articolul 65 alin. 10 prevede că „cererea debitorului (n.n. – de deschidere a insolvenței) se va judeca de urgență, ȋn termen de 10 zile, ȋn camera de consiliu, fără citarea părților. Prin excepție de la art. 200 din Codul de procedură civilă, judecătorul sindic va stabili termenul de judecată ȋn camera de consiliu, ȋn termen de 10 zile de la depunere, chiar dacă cererea nu ȋndeplinește toate cerințele legale și nu sunt depuse toate documentele. Ȋn cazul ȋn care la data depunerii cererii debitorului se găsesc ȋnregistrate pe rol cereri ale creditorilor, se va proceda potrivit art. 70 alin. (5)”. Trimiterea la alin. (5) al art. 70 este una bizară, ȋntrucât acest articol prevede următoarele: „creditorul care are ȋnregistrată o cerere de deschidere a procedurii, ȋn cazuri urgente, până la data judecării cererii, poate solicita judecătorului-sindic pronunțarea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună măsuri vremelnice, ȋn scopul suspendării operațiunilor de ȋnstrăinare a unor bunuri sau drepturi patrimoniale importante din averea debitorului, sub sancțiunea nulității, precum și măsuri de conservare a acestor bunuri”.

  Cu alte cuvinte, ori de câte ori debitorul solicită propria insolvență și pe rol se află și o cererea a unuia sau mai multor creditori ai săi ȋn același sens, se aplică prevederea art. 70 alin. (5) privind posibilitatea luării unor măsuri de asigurare a patrimoniului debitorului?
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:21)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionita marin

   Tehnic nu este cea mai buna redactare, ceea ce doreste sa transmita legiutorul este ca se pot lua masuri asiguratorii de conservare a patrimoniului. Astfel ca, si creditorii si debitorii pot cere luarea unor masuri de urgenta in vederea protejarii averii debitorului. Ramane la aprecierea instantei sa stabileasca urgenta si caracterul nedefinitiv al masurilor.
 • doua intrebari (Joi, 17 octombrie 2013, 10:13)

  marinela croitoru [anonim]

  Care sunt principalele 3 lucruri pozitive si principalele negative legate de noua lege a insolventei?

  Este ANAF marele castigator al acestei legi?

  Multumesc
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:24)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marinela croitoru

   La aceasta intrebare am raspuns deja. Rog cititi raspunsul pentru prima intrebare cu privire la principalele plusuri si minusuri ale noii legi a insolventei.
   Aparent ANAF pare a fi marele castigator, insa nu cred ca este nici in favoarea acestuia coexistenta unor proceduri concursuale cu una individuala si, in plus, cu serioase posibile dispute juridice pentru protejarea creditorilor anteriori deschiderii procedurii, garantati sau nu.
 • pt dl invitat (Joi, 17 octombrie 2013, 10:16)

  cristian voncu [anonim]

  Cum vedeti principalele noutatile ale OUG nr.91/2013

  1. creantele care se nasc dupa data deschiderii procedurii scapa unuia dintre principalele efecte ale acesteia, respectiv, efectului suspensiv de drept al actiunilor sau urmaririlor silite individuale;

  2. conditiile confirmarii planului de reorganizare si, respectiv, ale omologarii concordatului preventiv, sunt substantial inasprite, iar perioada maxima a unui plan de reorganizare se reduce la o treime (de la 3 ani, la un an).
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:30)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian voncu

   1. Din punctul meu de vedere, creantele de dupa deschiderea procedurii nu erau afectate de efectul suspensiv al articolului 36 din Legea 85 nici anterior.
   Inovatia cu care vine noua reglementare este ca aceste creante, de dupa data deschiderii procedurii, se vor putea executa in cadrul unei proceduri individuale, lucru care infrange caracterul concursual, egalitar si unitar, care nu duce la maximizarea averii debitorului si care nu va duce la randamente superioare in ceea ce priveste drepturile creditorilor.
   2. Da, asa este. Perioada de reorganizare este redusa substantial de la 3 la 1 an, iar omologarea concordatului presupune acordul creditorilor ce detin 90% din masa credala, fata de pragul de 80% anterior.
 • Am 2 intrebari (Joi, 17 octombrie 2013, 10:38)

  Ovidiu ENACHE [anonim]

  Pentru B.O. emise de debitor cu titlu de garantie de plata, dublate de ipoteca mobiliara pe conturile societatii, dispozitiile art. 75 (7) ,, Ipoteca mobiliară asupra instrumentelor financiare se execută, la cererea creditorului ipotecar, de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, iar sumele astfel obţinute vor fi distribuite creditorului titular al ipotecii. Valorificarea se va face conform regulilor existente pe piaţa unde instrumentele financiare sunt tranzacţionate, după obţinerea acordului prealabil al creditorului titular al ipotecii. Nu sunt supuse suspendării procedurile de executare a ipotecilor mobiliare asupra instrumentelor financiare, în cazul procedurilor de executare în curs, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar preluând procedura din stadiul în care se află. "..sunt aplicabile in procedura insolventei ?
  Intrebarea 2; Un contract negociabil (NU REGLEMENTAT) de furnizare utilitati (gaze) poate fi reziliat pe motiv de nerespectare a obligatiilor de plata prin notificarea prealabila de 30 de zile ? Dar la expirarea termenului ? Va rog sa nu ocoliti aceasta intrebare. Multumesc anticipat.
  • r (Joi, 17 octombrie 2013, 14:38)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu ENACHE

   Ipoteza mentionata de dvs referitor la bilete la ordin dublate de ipoteca mobiliara pe conturile societatii, nu este cea avuta in vedere de art 75 (7). Acesta se refera la ipoteza in care debitorul a garantat cu instrumente financiare care sunt tranzactionate pe o anumita piata, urmand sa se respecte regulile pietei respective, de exemplu obligatiuni care se tranzactioneaza pe o anumita piata.
   Ipoteza mentionata de dvs este prevazuta la art 75 (6) - cash colateral care se elibereaza in 5 zile, pentru ca obiectul material al garantiei dvs sunt sumele din contul societatii si nu instrumente financiare care se tranzactioneaza pe piata reglementata.
   2. Pentru nerespectarea obligatiilor de plata de dupa deschiderea procedurii se aplica dispozitiile contractuale convenite (daca s-a convenit 30 de zile, acesta va fi termenul). Pentru obligatiile anterioare deschiderii procedurii, creditorul-furnizor are dreptul sa se inscrie la masa credala.
   Daca avem si ipoteza unui beneficiar captiv, se vor aplica si reglementarile cu privire la consumatorul captiv.
   La expirarea termenului, contractul inceteaza si nu se poate pune in discutie rezilierea pentru ca este o modalitate de ajungerea la final a contractului prin rezileire, si nu incetare a contractului in caz de culpa.
 • prag datorii intrare in insolventa (Joi, 17 octombrie 2013, 11:47)

  matea dan [anonim]

  Buna ziua, doresc sa formulez doua intrebari:
  1. daca noul Cod al insolventei instituie un minimum al datoriei la 40.000 lei pentru ca debitorul sa poata cere intrarea in insolventa, ce se va intampla cu debitorii care vor inregistra valori ale datoriilor situate sub aceasta limita (de ex. 30-35.000 lei) dar pe care nu vor putea sa le plateasca? Inteleg ca prin stabilirea pragului de 40.000 ii incurajam practic sa acumuleze datorii peste acest plafon...
  2. ce se va intampla cu retroactivitatea legii daca acest aspect nu va fi reglementat de Avocatul Poporului? Cum vor fi administrate procedurile de insolventa deja in cursa la data intrarii in vigoare a noului pachet legislativ?
  Multumesc pentru un eventual raspuns
  • R (Joi, 17 octombrie 2013, 14:43)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui matea dan

   1. Am raspuns anterior la aceasta intrebare. Vezi cititor Mirona.
   2. Daca nu se va solutiona de catre Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate, vom avea o singura procedura, din pacate aplicabila si dosarelor aflate pe rol, astfel incat cei care au fundamentat un plan de reorganizare viabil pe 3 ani si care inca nu a fost aprobat de catre creditori, nu-l vor mai putea aplica, acesta devenind nelegal prin limita de timp de 1 an prevazuta de lege. Exista riscul serios ca debitori viabili sa intre in faliment.
 • REALITATEA (Joi, 17 octombrie 2013, 13:38)

  ravi [utilizator]

  Principiul este neretroactivitatea legii si exceptiile sunt f.f.putine. De ce se aplica noua lege a insolventei la cazurile aflate deja pe rol?
  • r (Joi, 17 octombrie 2013, 14:48)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ravi

   Am mentionat anterior ca noua lege a insolventei nu trebuie sa se aplice dosarelor pe rol, intrucat se incalca principiul prevazut la art 15 din Constitutie, principiul neretroactivitatii, iar greseala are ca si cauza vechiul reflex cu privire la faptul ca dispozitiile procedurale sunt de imediata aplicare. Art 725, cod procedura civila 1865 a fost abrogat, iar legea 76/2012 a prevazut mecanismul dualismului, adica coexistenta vechiului cod si noului cod de procedura civila.
 • Insolventa persoanelor fizice (Joi, 17 octombrie 2013, 13:59)

  caracal '85 [anonim]

  Ce credeti despre necesitatea reglementarii insolventei persoanelor fizice ? N-ar trebui reglementata o situatie care exista de fapt ? Care este motivul pentru care toate entitatile (firme,regii autonome,orase etc.) isi pot declara insolventa si o persoana nu are dreptul la aceasta alegere ?
  • r (Joi, 17 octombrie 2013, 14:52)

   Stan Tirnoveanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui caracal '85

   Necesitatea reglementarii insolventei persoanelor fizice este reala, din pacate nu cred ca logistic se va putea solutiona acest lucru, atata timp cat, verificand informatiile Biroului de Credit, rezulta ca sunt peste 700.000 de debitori in evidenta acestuia. Daca numai 50% ar apela la aceasta procedura, ar inseamna ca vor fi 350.00 de proceduri de insolventa a persoanelor fizice, iar instantele nu vor putea face fata avalansei de cereri.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by