Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte, joi, in dosarul in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru coruptie in legatura cu clasarea unui dosar in care era implicat omul de afaceri Horia Simu, anunta Agerpres.

La ultimul termen al procesului, pe 19 decembrie, un procuror al DNA a cerut magistratilor condamnarea Alinei Bica la inchisoare cu executarea pedepsei. Reprezentantul DNA le-a spus judecatorilor ca, la pronuntarea sentintei, trebuie avut in vedere ca Alina Bica avea calitatea de magistrat la momentul comiterii faptei. Procurorul a mai cerut confiscarea a 17.500 de euro de la Alina Bica si mentinerea sechestrului pentru recuperarea acestei sume.

In ultimul cuvant in fata instantei, Alina Bica a spus ca nu poate accepta sa fie condamnata pentru o suma de bani pe care nu a primit-o. "Este incredibil sa te trezesti intr-o poveste si sa nu stii de unde sa o apuci. Sa stai in sala de judecata sa te rogi ca oamenii sa vina sa spuna adevarul, e un lucru rar. Nu stiu cum poti sustine o poveste fara ca probele sa sustina ceea ce spui. Sunt temperamentala, dar sa iau 17.000 de euro... Atat a considerat, la misto, DNA ca valoreaza viata si onoarea mea. Sa ma duci la puscarie pentru 17.000 de euro, pe care nu i-am luat, asta nu pot sa accept. Pot sa accept sa fiu docila, dar sa fac puscarie pentru 17.000 de euro pe care nu i-am luat, nu pot sa accept", a declarat atunci Alina Bica.

In septembrie 2015, Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata de DNA in dosarul privind mita pentru clasarea dosarului in care este implicat omul de afaceri Horia Simu.

Alina Bica este acuzata de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, Serban Pop este acuzat de complicitate la dare de mita, iar Horia Simu, de dare de mita.

Potrivit DNA, in anul 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu suma totala de 230.000 euro (cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri. O parte din acesti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionut Mihailescu, la acea data consilierul ei.

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, in calitate de procuror sef al DIICOT, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la Serban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat", au aratat procurorii.

DNA sustine ca, in schimbul banilor primiti, Alina Bica a determinat inlocuirea procurorului de caz si a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau (care, potrivit probelor administrate in cauza, a actionat fara vinovatie), in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in dosarul in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de Simu, lucru care s-a si intamplat ulterior.