Magistratii Curtii de Apel Bucuresti judeca, marti, contestatia medicului Gheorghe Burnei la masura arestului la domiciliu dispusa in cazul sau, dar si a procurorilor, care au cerut arest preventiv, anunta Mediafax.

Gheorghe BurneiFoto: Agerpres

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator pe conturile medicului Gheorghe Burnei si pe sumele de bani ridicate la perchezitiile efectuate in cabinetele de la Spitalul "Marie Curie" din Capitala, au declarat surse judiciare.

Medicul ar fi mascat mita ceruta de la parinti in contracte de donatii iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afectiuni inexistente in realitate, el si familia sa primind chiar si deplasari in strainatate de la firma care ii furniza proteze neomologate, se arata in referatul de arestare.

  • De ce il acuza procurorii pe Gheorghe Burnei

In referatul prin care procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se noteaza ca in biroul acestuia de la spitalul Marie Curie au fost gasite, sambata, si ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro si 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiti de la parintii copiilor operati, drept mita. Anchetatorii sustin ca la dosar exista numeroase declaratii de martori, inregistrari ambientale dar si inscrisuri care ar proba infractiunile in cazul medicului. Acestia descriu "modul de operare" si vorbesc despre experimente facute pe copii, despre copii care erau intorsi de la operatii pentru a creea presiune iar astfel parintii sa plateasca.

"Pentru a-i determina pe parintii pacientilor sa-i sa dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea interventiilor chirurgicale Burnei Gheorghe ii interneaza pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interneaza in mod repetat, fara a le efectua nici o interventie chirurgicala. Se prezinta parintilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoana foarte ocupata, creand astfel impresia unui privilegiu pentru pacienti ca beneficiaza de serviciile sale medicale. Alte justificari pentru amanarea interventiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obtinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt sa induca parintilor ideea ca pentru aceste trebuie ii ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge sa urmeze calea aleasa de el, inculpatul le prezinta parintilor o alta situatie decat cea reala cu privire la sanatatea copiilor lor, situatie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale", se arata in referatul obtinut de Mediafax.

Procurorii sustin ca medicul Gheorghe Burnei ii convingea pe parinti de dificultatea obtinerii protezelor si le impunea sa le cumpere, pe cheltuiala lor, de la o firma apropiata lui, "amenintandu-i ca nu le va opera copilul daca nu se conformeaza". Asta in conditiile in care acele dispozitive ar fi putut fi obtinute gratuit de spital. Astfel, sustine Parchetul, Gheorghe Burnei ar fi obtinut beneficii de la patronul respectivei firme.

In dosar se noteaza despre operatii care ar fi fost facute pe afectiuni inventate de medic astfel incat sa "isi continue experimentele".

"Numeroase operatii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventeaza probleme de sanatate inexistente. Inculpatul efectueaza de multe ori interventii chirurgicale cu mult disproportionate in raport cu problema reala. Efectueaza interventii chirurgicale si acolo unde acestea nu se impun in raport cu situatia sau cu varsta copilului, implanteaza sisteme si proteze care nu sunt necesare sau le implanteaza gresit. In cazul altor copii ai caror parinti nu realizeaza ca, de fapt, copilul a fost supus unui experiment esuat, inculpatul continua sa ii opereze sub pretextul ca le remediaza operatiile, dar in realitate continua experimentele. Cu toate ca procedeaza in aceasta maniera, inculpatul nu are scrupule sa primeasca sume de bani cu titlu de mita de la parintii copiilor operati", mai sustin procurorii.

La dosar se noteaza ca exista probe, inclusiv inregistrarii ambientale, filmari, pentru 15 presupuse fapte de luare de mita. Procurorii sustin ca in unele cazuri banii ar fi fost pretinsi si primiti anterior operatiei si ar fi fost mascati prin incheierea unor contracte de donatii.

Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la pacientii copii, fara consimtamantul apartinatorilor, tesut osos si ligamente, fara respectarea normelor in vigoare din domeniu. La dosar ar exista probe care indica faptul ca astfel de tesuturi au fost folosite ca transplant pentru alti copii, desi ar fi fost tinute anterior in conditii improprii.

Cele 15 fapte de luare de mita pe care procurorii sustin ca le au probate la dosar ar fi inceput din luna septembrie a acestui an. Urmarirea penala s-a inceput, in rem, inca de pe 28 septembrie, dupa ce mama unei fetite a depus sesizare in care spunea ca, printr-o "sora", medicul Gheorghe Burnei i-a solicitate suma de 4.000 de euro pentru a-i procura si pentru a-i instala micutei o tija metalica.