Medicul Burnei ar fi mascat mita ceruta de la parinti in contracte de donatii, iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afectiuni inexistente in realitate, el si familia sa primind chiar si deplasari in strainatate de la firma care ii furniza proteze neomologate, se arata in referatul de arestare prevetiva intocmit de procurori, citat de Mediafax. Tribunalul Bucuresti a respins duminica cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Gheorghe Burnei si a dispus plasarea chirurgului ortoped in arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Gheorghe BurneiFoto: Agerpres

In referatul prin care procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se arata ca in biroul lui Burnei de la spitalul Marie Curie au fost gasite, sambata, si ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro si 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiti de la parintii copiilor operati, drept mita. Anchetatorii sustin ca la dosar exista numeroase declaratii de martori, inregistrari ambientale dar si inscrisuri care ar proba infractiunile in cazul medicului. Acestia descriu "modul de operare" si vorbesc despre experimente facute pe copii, despre copii care erau intorsi de la operatii pentru a crea presiune iar astfel parintii sa plateasca.

"Pentru a-i determina pe parintii pacientilor sa-i sa dea sume de bani sau alte foloase pentru efectuarea interventiilor chirurgicale Burnei Gheorghe ii interneaza pe copii pentru perioade indelungate de timp, nejustificate medical, sau ii interneaza in mod repetat, fara a le efectua nici o interventie chirurgicala. Se prezinta parintilor, direct sau prin alte cadre medicale, ca fiind o persoana foarte ocupata, creand astfel impresia unui privilegiu pentru pacienti ca beneficiaza de serviciile sale medicale. Alte justificari pentru amanarea interventiilor chirurgicale sunt legate de dificultatea obtinerii protezelor medicale. Tot acest comportament este apt sa induca parintilor ideea ca pentru aceste trebuie ii ofere inculpatului sume de bani. Pentru a-i convinge sa urmeze calea aleasa de el, inculpatul le prezinta parintilor o alta situatie decat cea reala cu privire la sanatatea copiilor lor, situatie care impune folosirea unor proteze sau dispozitive medicale", se arata in referat.

  • Proteze platite de parintii copiilor la o firma apropiata lui Burnei, desi puteau fi obtinute gratuit de spital

Procurorii sustin ca medicul Gheorghe Burnei ii convingea pe parinti de dificultatea obtinerii protezelor si le impunea sa le cumpere, pe cheltuiala lor, de la o firma apropiata lui, "amenintandu-i ca nu le va opera copilul daca nu se conformeaza". Asta in conditiile in care acele dispozitive ar fi putut fi obtinute gratuit de spital. Astfel, sustine Parchetul, Gheorghe Burnei ar fi obtinut beneficii de la patronul respectivei firme.

"Din inscrisurile descoperite la sediul SC A SRL (facturi etc.) coroborate cu aspecte din declaratia lui G.M rezulta ca acesta din urma i-a platit inculpatului si membrilor familiei sale mai multe deplasari in strainatate in vacanta sau pentru participarea la congrese", se arata in referat.

O alta categorie de proteze si de dispozitive medicale pe care ar fi folosit-o medicul, potrivit procurorilor, ar fi cea formata din aparatura confectionata artizanal pentru el: "Acestea sunt confectionate de cunostinte ale inculpatului la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii. Din verificari rezulta ca nu exista nici o legatura oficiala (contract) intre Spitalul Marie Curie si acest institut. In legatura cu aceasta ultima categorie aratam ca acestea nu sunt omologate si nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuand experimente pe copii. In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC", mai arata Parchetul.

  • Anchetatori: Operatii in cazul unor afectiuni inventate de medic

Potrivit referatului, unele operatii ar fi fost facute pe afectiuni inventate de medic astfel incat sa "isi continue experimentele": "Numeroase operatii nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii. Mai mult, pentru unii copii inculpatul inventeaza probleme de sanatate inexistente. Inculpatul efectueaza de multe ori interventii chirurgicale cu mult disproportionate in raport cu problema reala. Efectueaza interventii chirurgicale si acolo unde acestea nu se impun in raport cu situatia sau cu varsta copilului, implanteaza sisteme si proteze care nu sunt necesare sau le implanteaza gresit. In cazul altor copii ai caror parinti nu realizeaza ca, de fapt, copilul a fost supus unui experiment esuat, inculpatul continua sa ii opereze sub pretextul ca le remediaza operatiile, dar in realitate continua experimentele. Cu toate ca procedeaza in aceasta maniera, inculpatul nu are scrupule sa primeasca sume de bani cu titlu de mita de la parintii copiilor operati", sustin procurorii.

Anchetatorii spun ca exista probe, inclusiv inregistrarii ambientale, filmari, pentru 15 presupuse fapte de luare de mita. Procurorii sustin ca in unele cazuri banii ar fi fost pretinsi si primiti anterior operatiei si ar fi fost mascati prin incheierea unor contracte de donatii.

Gheorghe Burnei ar fi prelevat de la pacientii copii, fara consimtamantul apartinatorilor, tesut osos si ligamente, fara respectarea normelor in vigoare din domeniu. La dosar ar exista probe care indica faptul ca astfel de tesuturi au fost folosite ca transplant pentru alti copii, desi ar fi fost tinute anterior in conditii improprii.

"Cu ocazia perchezitiei acestea au fost descoperite in conditii total improprii - in congelatorul unui frigider de uz casnic situat intr-un spatiu comun. Alaturi de aceste tesuturi se gaseau mancare, bauturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Din primele date tesuturi astfel prelevate si pastrate au fost deja folosite ca transplant pentru alti copii, cele descoperite la perchezitie urmand a avea o destinatie similara. Aceste aspecte sunt cu atat mai grave cu cat spitalul si inculpatul aveau posibilitatea legala de a apela la banca de tesuturi pentru a realiza transplanturi intr-un mod legal si sigur pentru starea de sanatate a pacientilor. Avand in vedere cele descoperite a fost solicitat sprijinul unui specialist din cadrul Agentiei Nationale de Transplant", arata procurorii.

Cele 15 fapte de luare de mita pentru care procurorii sustin ca au probate in dosar ar fi inceput din luna septembrie a acestui an. Urmarirea penala s-a inceput, in rem, inca de pe 28 septembrie, dupa ce mama unei fetite a depus sesizare in care spunea ca, printr-o "sora", medicul Gheorghe Burnei i-a solicitate suma de 4.000 de euro pentru a-i procura si pentru a-i instala micutei o tija metalica.