Omul de afaceri Dan Adamescu ramane in penitenciar, dupa ce Judecatoria Sectorului 4 i-a respins cererea de eliberare conditionata si a stabilit ca poate face o noua solicitare in februarie 2017, decizia nefiind definitiva, anunta News.ro.

Dan AdamescuFoto: AGERPRES

"Respinge cererea de liberare conditionata formulata de petentul condamnat Adamescu Grigore Dan, in prezent detinut in Penitenciarul Bucuresti Jilava, ca neintemeiata. In temeiul art. 587 alin. 2 C.pr.pen., fixeaza termen de reinterare a cererii la data de 19.02.2017", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 4.

Dan Adamescu poate contesta decizia la Tribunalul Bucuresti, care va hotari definitiv daca omul da afaceri va fi eliberat conditionat sau va ramane in penitenciar.

Cererea lui Dan Adamescu de eliberare conditionata, inregistrata in 25 octombrie la Judecatoria Sectorului 4, a fost judecata miercuri in lipsa omului de afaceri.

Dan Adamescu a cerut Judecatoriei Sectorului 4 eliberarea conditionata pe motiv ca a executat mai mult de o treime din pedeapsa de patru ani si patru luni primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale si ca de mai mult timp este internat in spital.

Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Jilava a aratat ca Dan Adamescu nu a dat dovezi de indreptare si a recomandat ca acesta sa revina cu o cerere de eliberare dupa patru luni, in timp ce avocatul acestuia a sustinut ca acesta este din septembrie internat in spitale, pentru ca este intr-o situatie medicala "extrem de grava", iar in aceste conditii nu ar putea aduce "dovezi de indreptare".

Avocatul a mai sustinut ca Dan Adamescu este torturat fizic si psihic in Penitenciarul Jilava, este in regim de executare semideschis si nu are acces la telefon. Acesta a spus ca Adamescu a avut o conduita impecabila, a participat la sedintele de consiliere psihologica, nu a fost sanctionat, dar nici recompensat si a achitat cheltuielile de judecata.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a cerut instantei sa respinga cererea lui Adamescu, aratand ca acesta nu este in imposibilitate de a executa pedeapsa, omul de afaceri fiind internat intr-un spital privat pentru a se opera la un genunchi, nu din cauza altor afectiuni.

Magistratul a aratat ca este de acord cu ce a spus Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Jilava, ca Dan Adamescu nu a dat dovezi de indreptare si ca acesta ar putea sa revina cu o cerere de eliberare dupa patru luni.

Dan Adamescu a fost internat sub paza, in jurul datei de 10 septembrie, intr-un spital civil, declara, pentru News.ro, Cristian Micu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Jilava, unde executa pedeapsa, in regim semideschis, omul de afaceri condamnat pentru mituirea unor judecatori.

Surse medicale spuneau atunci ca Dan Adamescu a fost internat pentru investigatii in vederea unei operatii la genunchi, in urma careia ar urma sa i se monteze o proteza.

Adamescu foloseste de mai mult timp un fotoliu rulant pentru a se deplasa, iar in timpul judecarii dosarului sau, a mers de mai multe ori la o clinica de ortopedie.

Dan Adamescu executa, din 27 mai, pedeapsa de patru ani si patru luni primita in dosarul in care a fost acuzat ca a mituit doi judecatori pentru pronuntarea unor solutii favorabile in dosare de insolventa ale unor firme ale sale.

Prin aceeasi sentinta au fost condamnati fostii judecatori Mircea Moldovan - la 12 ani si doua luni de inchisoare, Ion Stanciu - la trei ani si patru luni, Elena Roventa - la patru ani si sase luni, Ciprian-Sorin Viziru - la patru ani si patru luni de inchisoare, toti avand pedepse cu executare.

Dan Adamescu a fost gasit vinovat de dare de mita pentru ca le-a dat 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, ca acestia sa dispuna solutii favorabile in doua dosare de insolventa.

Dan Adamescu mai este cercetat intr-un dosar privind falimentarea Astra Asigurari, in care este acuzat de abuz in serviciu, spalare a banilor si complicitate la abuz in serviciu. Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din functiile de presedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA si administrator in fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA si SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus in luna martie pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 40 de milioane de lei. Ulterior, Adamescu a depus actele unui teren de 1,4 hectare si a doua cladiri care se intind pe un hectar, dar si ale unor echipamente tipografice, toate valorand peste 12 milioane de euro, pentru acoperirea cautiunii de 40 de milioane de lei stabilite de anchetatori.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA in perioada 2011-2013, a administrat in mod defectuos societatea, urmarind sa obtina avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate.