Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie efectueaza, miercuri, 21 de perchezitii in mai multe judete, intr-un dosar care vizeaza acordarea ilegala de certificate de revolutionar. Perchezitiile au loc atat la domiciliile persoanelor vizate, cat si la sediile unor institutii publice. Procurorii sustin ca o mare parte dintre cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru problemele revolutionarilor fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului".

------------------------------

Ora 14:19: Secretarul de stat Adrian Sanda urmeaza sa fie demis miercuri de premierul Dacian Ciolos, anunta Agerpres si Mediafax, citand surse din Executiv.

Ora 11:20: Secretarul de stat Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor, a fost ridicat miercuri de procurori si dus la audieri la Parchetul instantei supreme, dupa perchezitii la Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, in dosarul privind acordarea ilegala a unot titluri pentru revolutionari. (Agerpres)

Dosarul este instrumentat de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul vizeaza infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, descinderile avand loc atat la domiciliile persoanelor vizate, cat si la sediile unor institutii publice, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Procurorii spun ca o mare parte din cele 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru problemele revolutionarilor fiind "urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta" asupra reprezentantilor institutiei.

Anchetatorii sustin ca, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului 95/2014, a fost modificata si completata Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987, in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari, si anume "Luptator cu Rol Determinant" - atribuit celor care in perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului.

Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de "Luptator cu rol determinant" in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente.

Totodata, procurorii au stabilit ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri.

"De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de "Luptator cu rol determinant in Revolutie" nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - SSPR sau in urma contestatiilor depuse la Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 - CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului", mai spun procurorii.

Persoanele din categoria "Luptator cu rol determinant in Revolutie" beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.