Curtea de Apel Bucuresti a amanat, vineri, pentru 21 octombrie, judecarea cererii lui Victor Ponta de suspendare a ordinului ministrului Educatiei prin care i-a fost retras titlul de doctor, anunta News.ro. Avocatii fostului premier au depus la instanta un document in care este invocat un alt temei juridic pentru aceasta solicitare, iar reprezentantul Ministerul Educatiei a cerut un nou termen de judecata pentru a avea timp sa studieze noile acte. La Curtea de Apel a fost inregistrata si o cerere de anulare a ordinului ministrului Educatiei prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor, pentru care urmeaza sa fie stabilita data judecarii, intr-un alt complet.

Victor Ponta (foto arhiva)Foto: Agerpres

Avocatii lui Victor Ponta au solicitat suspendarea aplicarii ordinului de ministru pana la solutionarea definitiva a cererii de anulare a deciziei de retragere a titlului de doctor si au depus la dosar noi acte in care este invocat un alt temei juridic pe care se intemeiaza cererea fostului premier.

La randul sau, reprezentantul Ministerului Educatiei a solicitat instantei sa amane judecarea cererii de suspendare a ordinului de ministru, pentru ca institutia sa poata studia noile documente depuse de avocatii lui Ponta.

Cererea a fost admisa de instanta, care a stabilit urmatorul termen in 21 octombrie.

Solicitarea de suspendare a ordinului de ministru prin care lui Victor Ponta i-a fost retras titlul de doctor a fost depusa in 23 august la Curtea de Apel Bucuresti, iar in 6 octombrie a fost inregistrata, tot la CAB, cererea de anulare a ordinului ministrului Educatiei.

Pe 13 septembrie, Baroul Bucuresti a amanat luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatura, pana cand Ministerul Educatiei va solutiona contestatia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor si Curtea de Apel Bucuresti va da o hotarare in cazul solicitarii fostului premier.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti a fost depusa de Monica Macovei, care motiva ca fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara examen.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, in 1 august, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat semnata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in Drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

Consiliul Baroului Bucuresti a luat in discutie din 23 august cererea formulata de Monica Macovei, dar a amanat de mai multe ori luarea unei decizii, in conditiile in care fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese ca a contestat la Ministerul Educatiei, printr-o plangere prealabila, ordinul de retragere a titlului de doctor si, totodata, a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea aplicarii acestui ordin pana la un raspuns al ministerului si pana cand instanta va decide daca ordinul va fi anulat.