Liderul MISA, Gregorian Bivolaru, este audiat, miercuri, la Politia Capitalei intr-un dosar in care se investigheaza modul in care a reusit sa plece din tara, anunta Mediafax, citand surse judiciare. Scopul anchetei este de a se stabili daca Gregorian Bivolaru a fost ajutat sa fuga din tara, si, in cazul in care se confirma ca a primit ajutor, cine sunt persoanele care au intervenit.

Liderul MISA Gregorian Bivolaru (arhiva)Foto: Agerpres

Mediafax a scris, imediat dupa aducerea in tara a lui Bivolaru, ca structuri ale MAI au demarat o ancheta cu scopul de a stabili cine l-a ajutat pe liderul MISA. Vizate de ancheta sunt atat persoane cat si institutii ale statului roman.

Suspiciunile autoritatilor sunt intarite si de declaratia pe care liderul MISA a dat-o la momentul capturarii, in Franta. Bivolaru le-ar fi spus politistilor, in timpul audierilor de la Paris, printre altele, ca sunt persoane care ar putea avea de suferit dupa extradarea lui.

"Va rog sa intelegeti. Daca ma trimiteti in Romania nu imi faceti rau doar mie ci si mai multor adepte ale mele, care ocupa functii publice si de inalta demnitate", ar fi declarat Bivolaru imediat dupa capturare, au confirmat surse apropiate anchetei.

La putin timp dupa extradarea sa, Gabriel Andreescu, fondator al APADOR-CH, i-a solicitat presedintelui Iohannis gratierea, conform textului unei "scrisori-apel", transmisa de biroul de presa al MISA.

Liderul MISA a plecat din Romania in anul 2004, iar in 2005 a primit azil politic in Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autoritatile franceze in timp ce se afla la un targ in Paris. Pe parcursul judecarii cererii de extradare, autoritatile suedeze au informat magistratii francezi ca il mentin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Liderul MISA a figurat pe lista Agentiei politiei europene (Europol), printre cei mai cautati infractori, alaturi de persoane precum Salah Abdeslam, dat in urmarire pentru implicare in atacurile teroriste comise la Paris in noiembrie 2015.