Tribunalul Arges a prelungit, joi, mandatele de arestare preventiva pentru 34 de inculpati din dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoesti, anunta Agerpres. Instanta a admis propunerea procurorilor DIICOT privind prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventiva emise pe numele celor 34 de inculpati. In cazul altor trei femei, judecatorul de drepturi si libertati a dispus inlocuirea masurii arestarii preventive cu arestul la domiciliu. Decizia Tribunalului Arges nu este definitiva, putand fi contestata in termen de 48 de ore de la comunicare.

Tanar sechestrat si legat cu lanturi - ArgesFoto: Hotnews

Tribunalul Arges au decis initial, pe 13 iulie, arestarea preventiva a 37 de suspecti implicati in dosarul de trafic de persoane din comuna Berevoesti, masura fiind mentinuta ulterior de Curtea de Apel Pitesti.

Potrivit DIICOT, incepand cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infractionale structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate.

In unele cazuri, victimele erau rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate la domiciliile membrilor gruparilor, unde erau fortate sa efectueze zilnic diverse munci si activitati atat in gospodariile suspectilor, cat si in proximitatea localitatii. Acestia trebuiau sa mature in curte, sa spele rufe, sa ingrijeasca animale domestice, sa taie ilegal arbori din padurile din apropierea localitatii si sa transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor inapoi in gospodarii, unde lemnele erau incarcate in autoutilitarele suspectilor care se deplasau cu acestea in zona de sud a Romaniei (in principal in judetele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj).

Victimele erau amenintate si lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul si diverse obiecte contondente, persoanele vatamate fiind aduse in stare de aservire si lipsire de libertate in conditiile in care acestea erau supravegheate permanent de catre membrii gruparilor.

Procurorii mai sustin ca, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mancare, iar cand primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanturi sau chingi) sau incuiate pe timpul noptii ca sa nu fuga. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare - erau dezbracate complet si udate alternativ cu apa rece si calda; erau legate de maini si picioare si puse sa manance de pe jos, erau puse sa se bata intre ele pentru amuzamentul suspectilor, li se arunca mancarea pe jos.

De asemenea, exista suspiciunea ca unele victime au fost violate sau abuzate sexual.