Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 si Politia Transporturi (spitalul CF 2 este administrat de Ministerul Transporturilor - n. red.) ridica, marti dimineata, documente de la Spitalul CF 2 din Capitala, in dosarul deschis in cazul femeii de 39 de ani careia i s-a facut transfuzie cu o grupa de sange gresita si este de cateva zile in stare grava, anunta Mediafax. Ancheta vizeaza o posibila fapta de vatamare corporala din culpa si a fost deschisa ca urmare a unei sesizari din oficiu.

Spitalul CF 2Foto: Spitalul CF 2

Pacienta a fost internata cu diagnosticul de cancer col uterin la Spitalul CF 2. Ea a primit, martea trecuta, o transfuzie cu grupa sangvina AB4 pozivit, in conditiile in care ea are grupa sangvina 0 pozitiv. La aproximativ o ora si jumatate dupa interventia chirurgicala, s-au instalat primele semne de soc hemoragic si hematurie, iar pacienta a fost transportata la reanimare, unde a primit tratament de echilibrare si a fost facuta recomandarea unei noi transfuzii.

Vineri, ea a fost transferata de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar.

Ministerul Sanatatii a deschis o ancheta si a descoperit ca unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizata si ca a fost vorba despre o eroare de etichetare a testelor pretransfuzionale.

Inspectorii sanitari au mai constatat ca unitatea de transfuzii a spitalului (UTS) nu este autorizata conform normelor legale in vigoare si ca nu exista o procedura de testare a grupei sanguine la patul pacientului, respectiv in sala de operatii, iar registrele si evidentele referitoare la testele pretransfuzionale nu sunt complete.

In urma verificarilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei.

Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea masurilor de autorizare a unitatii de transfuzii - in termen de 15 zile - avand in vedere ca deficientele de dotare sunt minore, iar restul de masuri ce trebuie luate se refera la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o noua verificare a UTS.