Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare. Rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice, Ioan Alecu - 6 ani de inchisoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 23 iunie 2016, 10:52 Dosare Juridice


Puiu Popoviciu
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat joi la 9 ani de inchisoare cu executare de catre Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie in legatura cu asocierea firmei sale, SC Baneasa Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti, pentru un teren de 224 hectare, anunta Agerpres. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

In acelasi dosar, fostul sef DGIPI Cornel Serban a fost condamnat la doi ani si 6 luni inchisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV Bucuresti, la sase ani inchisoare, Petru Pitcovici, fost sef in Directia Generala Anticoruptie din MAI, la doi ani inchisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an inchisoare.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a primit cate 7 ani inchisoare pentru comiterea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si dare de mita. In final, instanta a decis ca inculpatul sa faca 7 ani de inchisoare, la care a adaugat un spor de 2 ani, pe toata durata executarii pedepsei fiindu-i suspendate o serie de drepturi.

In acelasi dosar au mai primit pedepse cu executare Stefan Diaconescu (5 ani), Andrei Mihai Bejenaru (7 ani), Gabriel Rasvan Toader si Ioan Todiras (cate un an), in timp ce inculpatii Lizeta Minea si Gheorghe Petrulian au primit cate doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Instanta a lasat nesolutionata latura civila a procesului penal si a dispus disjungerea sub acest aspect.

"Mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza prin ordonanta procurorului din data de 17 iulie 2012 prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile imobile apartinand inculpatilor Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu Stefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Razvan, Minea Lizeta si Petrulian Gheorghe (...). Obliga pe inculpatii Popoviciu Gabriel-Aurel si Bejenaru Andrei-Mihai la cate 50.000 lei, pe inculpatii Alecu Ioan Nicolae si Diaconescu Stefan la cate 20.000 lei, pe inculpatii Serban Ilie Cornel si Pitcovici Petru Daniel la cate 10.000 lei, pe inculpatii Luican Ion Mihai Florin, Toader Gabriel Rasvan, Todiras loan, Minea Lizeta si Petrulian Gheorghe la cate 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare statului", se mai arata in sentinta.

Procurorii anticoruptie cerusera la ultimul termen, din 30 mai, condamnarea la 14 ani de inchisoare a omului de afaceri Gabriel 'Puiu' Popoviciu in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, precum si pentru dare de mita.

Procurorul le-a cerut judecatorilor aplicarea unor pedepse maxime pentru toti inculpatii din acest dosar, in functie de infractiunea savarsita de fiecare, respectiv 14 ani inchisoare pentru Puiu Popoviciu, cate 12 ani inchisoare pentru rectorul Ioan Niculae Alecu, Stefan Diaconescu (secretar stiintific si rector in cadrul USAMV) si Andrei Mihai Bejinaru, 8 ani pentru Mihai Luican (fost prefect al Capitalei) si 5 ani inchisoare pentru Cornel Serban (fost sef al DGIPI).


 • De ce ii acuza procurorii DNA pe inculpatii din dosar

In decembrie 2012, Puiu Popoviciu a fost trimis in judecata de DNA pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, precum si pentru dare de mita.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata fostul sef al DGIPI Cornel Serban, Ioan Niculae Alecu, rector al USAMV Bucuresti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al municipiului Bucuresti, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucuresti, Ioan Todiras, viceprimar al Primariei sectorului 1 Bucuresti, Lizeta Minea, secretar la Primaria sectorului 1, Gheorghe Petrulian, Stefan Diaconescu, secretar stiintific si rector in cadrul USAMV Bucuresti, Petru Pitcovici, sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din MAI, si Andrei Mihai Bejinaru.

Potrivit DNA, in perioada 2000 - 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale, a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, societate controlata de omul de afaceri.

"In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale", sustin procurorii.

Initial, Puiu Popoviciu, in intelegere cu rectorul, a creat posibilitatea incheierii unui contract de asociere in participatiune in conditii nelegale, introducand in acest mecanism societatea SC Log Trans, devenita ulterior Baneasa Investments.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activitati de pomicultura, viticultura, cresterea animalelor pe terenurile fermei Baneasa.

"Fara a avea acordul membrilor Biroului de Senat si al Senatului USAMV Bucuresti, Ioan Alecu si Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare in cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate si 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor in suprafata de 224 ha si a imobilelor aferente care urmau a fi aduse in asociere nu fusese facuta. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de catre Universitate nu s-a facut in conditii legale. In plus, aportul de 51%, sub forma de bani, ce revenea celeilalte parti, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitand conturile societatii", arata procurorii.

Potrivit acestora, pentru a pune in aplicare intelegerea ascunsa cu omul de afaceri, rectorul i-a indus in eroare pe membrii Senatului USAMV Bucuresti, prezentandu-le date neadevarate si impunand chiar modificarea Cartei Universitatii.

De asemenea, a sustinut ca se vor mari salariile cadrelor didactice, ca universitatea va castiga fonduri banesti cu ajutorul carora se va dota unitatea de invatamant, pentru asigurarea unor conditii decente de studiu, ca vor fi construite garsoniere pentru a fi inchiriate de preparatori, asistenti, doctoranzi etc.

"Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-mentionatul contract de asociere in participatiune sa fie conceput si redactat de Popoviciu si de avocatii acestuia, fara sa participe consilierul juridic si economistul Universitatii. Contractul a fost semnat la USAVM Bucuresti in conditii improprii de reprezentare a universitatii. In 3 august 2000, incalcand hotararea Senatului USAMV, inculpatii Alecu, Popoviciu si Bejenaru au aportat dreptul de folosinta asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafata de 224 ha a fermei Baneasa), impreuna cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Baneasa Investments SA (SC Log Trans). Dupa aportarea dreptului de folosinta, cladirile aferente fermei Baneasa au fost demolate", se arata in rechizitoriu.

La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-a promis ca il va sprijini sa obtina titlul de proprietate pe terenul aferent fermei Baneasa, iar astfel, in conditii nelegale, in cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului Bucuresti a eliberat titlul de proprietate pentru USAMV Bucuresti. Dupa eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu, in intelegere cu Popoviciu, a aportat dreptul de proprietate asupra suprafetei de 174 ha la capitalul social al SC Baneasa si dreptul de proprietate asupra cladirilor edificate pe acest teren, desi Hotararea Senatului USAMV interzicea acest lucru. In acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, in 2004, a fost aportata si diferenta pana la 224 hectare la capitalul social al firmei, in conditii de subevaluare.

"Practic, in urma tuturor acestor activitati, Universitatea de Stiinte Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotriva, a pierdut suprafata de teren aferenta fermei Baneasa pe care o avea in administrare si in exploatare, initial. Ca urmare a eliberarii titlului de proprietate pe suprafata de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV Bucuresti se ridica la suma de 619.472.218 lei si se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A. si din scoaterea din societate a sumelor de bani care fusesera aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru", mai spun procurorii.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in numele statului roman, solicitand revenirea terenului in suprafata de 224 ha in proprietatea publica a statului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13176 vizualizari

 • -15 (29 voturi)    
  o eroare să blamezi o investiţie... (Joi, 23 iunie 2016, 11:03)

  nellino [utilizator]

  http://www.mediafax.ro/social/basescu-unde-i-crima-lui-popoviciu-ca-a-facut-o-investitie-de-cateva-miliarde-in-bucuresti-video-4103426
  • +16 (18 voturi)    
   Chiar daca a facut investitie ,nu trebuia sa fure! (Joi, 23 iunie 2016, 11:19)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   A devenit proprietarul terenului in mod fraudulos ...!
   Degeaba investesti 100 mil. euro ,dar iei cu japca un teren de 1 mild. de euro ....tot furaciune se numeste.
   • -1 (7 voturi)    
    Eee, aici e cheia, ca Basescu, ca primar (Joi, 23 iunie 2016, 13:36)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    general, a tras toate utilitatile la domeniul lui Popoviciu, privat si ilegal. Aici e o maaare buba. Ups, Basescu!
    • 0 (6 voturi)    
     .... logica lovita-n cap .... (Joi, 23 iunie 2016, 14:29)

     cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

     La data "tragerii utilitatilor" Popoviciu nu era acuzat de nimic. Daca stiai ceva atunci trebuia sa faci denunturi. Astazi faci pe atotstiutorul cu 'soparle" impotriva lui Basescu. Ai informatii despre coruptia lui Traian Basescu - fugi la DNA cu pixul in buzunar, sigur te asteapta.
     • -2 (4 voturi)    
      Nu e asta, mon cher, problema, c-ar fi (Joi, 23 iunie 2016, 14:52)

      dbdb [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

      fost sau nu acuzat de ceva fraudulos la vremea aia, nu mai scrie dupa fituica primita de la coordonatorul de postaci, ca nu tine cu mine! problema e ca "simpaticul" primar general semneaza pentru investitia in utilitate de pe tot cuprinsul terenului la vremea respectiva, ori terenul la vremea aia era privat, nu era in domeniul public nimic-nimic. Tie-ti trage primaria curent, apa, canalizare si gaze inclusiv pe teritoriul terenului tau sau doar la limita terenului tau, urmand ca daca tu vrei sa-ti tragi apa-n fundu' curtii si sa-ti faci cuptor pe gaze tot acolo, sa-ti tragi singur? Si nu tine nici aia cu daca am dovezi sa ma duc la DNA sa le duc, ca sunt duse deja dovezile acolo.
   • +1 (1 vot)    
    hei (Joi, 23 iunie 2016, 15:31)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    Decat sa-i condamne p'astia la pedepse astronomice, mai bine recuperau banii.
  • +15 (17 voturi)    
   pt basescu, nu este o eroare sa blamezi o investit (Joi, 23 iunie 2016, 11:23)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   O eroare este sa aperi o investitie facuta pe un teren acaparat in mod fraudulos si in detrimentul interesolor statului roman.
  • +8 (16 voturi)    
   Nu (Joi, 23 iunie 2016, 11:36)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui nellino

   O eroare este sa-i dai o pedeapsa asa mare celui care a dat mita si una mai mica functionarului de stat care a luat/cerut mita. Apoi nu e clar care e prejudiciul adus statului si cine trebuie sa-l plateasca. Era totusi de preferat o pedeapsa mai mica dar cu o penalizare uriasa in bani dupa modelul american. Cu ce ne incalzeste pe noi ca Popoviciu sta nu stiu cati ani in inchisoare daca el ramane cu o suma imensa de bani furati din avutul public.
   • +2 (2 voturi)    
    ha (Joi, 23 iunie 2016, 15:32)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui MasP

    Exact.
  • +9 (13 voturi)    
   basescu nu stie cum (Joi, 23 iunie 2016, 11:49)

   akanom [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   sa ajunga in irelevanta mai repede.

   sfatul meu ar fi sa se retraga la pensie pe undeva, si asta repede, pana nu infunda puscaria cu frate-su cu tot.
  • +8 (10 voturi)    
   ..... manipulare, ceata, etc..... (Joi, 23 iunie 2016, 12:13)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   Problema se afla la dobandirea terenului (spune si Basescu, spune si Justitia astazi ) nu la investitie.
  • -1 (11 voturi)    
   eu inteleg (Joi, 23 iunie 2016, 12:29)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui nellino

   ca ai ordin pe unitate sa sari in ajutorul furnizorilor de fonduri psd-iste, dar sa ajungi sa citezi chiar din base...??? nu credeam sa te cobori atat de jos :))
 • +14 (14 voturi)    
  si confiscarea ... (Joi, 23 iunie 2016, 11:24)

  dagenia [utilizator]

  .... unor bani castigati prin frauda? confiscarea extisa ?!
 • +12 (12 voturi)    
  Cam putin (Joi, 23 iunie 2016, 11:28)

  Primul [utilizator]

  Astia trebuie sa returneze toti banii, plus dobanda de 10-20% ca la orice banca, plus inchisoare pe viata,
  Mi se pare extrem de putin 9 ani
 • +4 (14 voturi)    
  da da (Joi, 23 iunie 2016, 11:29)

  Landser [utilizator]

  Tov nellino la datorie!Sa traiti si multumim de informare!Asteptam pe celilalti corifei :mazeta .newlook,mititica cocotieru, demagou si mai sunt dar sa ma scuze ca nu mi incarc memoria cu mizerii!

  Matura si dreptu' meu!
  Ps era unu busola prin 2012 mai stiti ceva de el?
 • +13 (13 voturi)    
  Alt rechin (Joi, 23 iunie 2016, 12:06)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Alt rechin al mafiei securiste condamnat. Mare mirare. Probabil ca averea nu ii va fi confiscata, nici lui, nici celor complici la jaf.
 • +14 (14 voturi)    
  ! (Joi, 23 iunie 2016, 12:37)

  Natasa [utilizator]

  Toti securistii si copiii lor au ajuns dupa revolutie sa fie miliardari si sa se sutina reciproc! Scursura asta e ginerele lui Ion Dinca, nevasta-sa e prin America bine pitita cu sutele de milioane de euro furate de asta. Au si divortat, ca nu cumva sa ajunga cineva sa ii ia ceva din conturi! Intre timp, in spitalele noastre bolnavii mor de jeg, de caldura, de lipsta de medicamente! Banii nostri sunt in buzunarele lor!!
 • +7 (9 voturi)    
  Rectorii universitatilor -gangsteri si ”afaceristi (Joi, 23 iunie 2016, 13:17)

  Maniu [utilizator]

  Pestele intelectual al tarii - adica EXIGENTA in toate cele, care duce la performanta - mediul academic, de la cap se impute. Nu exista nimic in societatea romaneasca care sa tina sus stacheta, care sa impinga societatea inainte, ca de cercetare fundamentala nici nu poate fi vorba. De aia e atat de grav ca mafia impostorilor a pus mana pe toate slujbele posibile in facultati. Poate 5 -7% sa fie pe bune acolo, restul umplutura abjecta (vezi proful criminal de ”istoria artei” de care n-a auzit nici dracul, vezi rectorii de la Oradea, de la ”drept” Fac. Petre Andrei (saracul!) de la Iasi si ar trebui un site cu magariile ”cadrelor didactice” infractoare din facultati.
 • -1 (7 voturi)    
  specialitatea infractionala a fam. Basescu (Joi, 23 iunie 2016, 13:54)

  jackalphonse [utilizator]

  ...si acolitii: RETROCEDARILE.
  Incet, incet, incep sa pice rechinii basisti finantatori.
  • -1 (5 voturi)    
   vai, inca mai sunt basisti autisti (Joi, 23 iunie 2016, 14:59)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   sau mercenari pe 50 de bani/comentariu, asa cum a declarat Udea in dosar. Minusati baieti
   • +1 (3 voturi)    
    Da, mai sunt, sau macar au fost si mai (Joi, 23 iunie 2016, 19:13)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    misuna p-aici, pe terenurile pe care au vanat odinioara. Sa apreciem ca nu mai sunt atat de multi. Acum 8 ani n-aveai loc de ei, era de-abia cate unul care critica "maretul" regim Basescu.
 • +3 (3 voturi)    
  Si confiscarea? (Joi, 23 iunie 2016, 15:47)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Intrebarea este, a luat 9 ani si ii raman hectarele sau se intorc la stat + folosul necuvenit obtinut de pe urma lor in toti acesti ani? Nu am inteles din articol!
 • +1 (1 vot)    
  Prea putin (Joi, 23 iunie 2016, 23:55)

  fluturel [utilizator]

  Rectorul universitar merita condamnat la munca silnica pe viata si confiscarea averii.La fel si Popoviciu si cceilalti participanti.Prea putin ani de condamnare si nimic despre recuperarea prejudiciului.Sa-i condamne pe ani grei si sa le ia si averile.Altfel,degeaba.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by