Fostul ministru Mihai Tanasescu, urmarit penal in dosarul Rompetrol II

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 17 iunie 2016, 9:29 Dosare Juridice


Mihai Tanasescu
Foto: Agerpres
Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor in perioada 2000 - 2004, s-a prezentat vineri dimineata la sediul DIICOT, unde procurorii urmeaza sa il anunte ca a fost pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol II pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, anunta Agerpres.

Pe 24 mai, presedintele Klaus Iohannis a semnat cererile formulate de DIICOT de incepere a urmaririi penale pe numele a patru fosti ministri implicati in dosarul Rompetrol II, respectiv Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

Potrivit procurorilor DIICOT, in perioada septembrie - octombrie 2003, ministrul Finantelor de la acea vreme, Mihai Tanasescu, si ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Dan Costache Patriciu, George Philip Stephenson si Alexandru Nicolcioiu, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA, la data de 30.09.2003, in cuantum de aproximativ 603.000.000 dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice".

Urmare a activitatii celor doi fosti ministri, la data de 24 octombrie 2003, in sedinta de Guvern a fost adoptata OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozitiilor HG 555/2001 si ale Legii 24/2000, 'nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevazute in cele doua acte normative'.

In acest sens, procurorii arata ca nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentata pentru avizare Ministerului Justitiei la data de 27 octombrie 2003, continutul acesteia fiind insa diferit de continutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normativ.

La inceputul lunii mai, DIICOT a pus sechestru pe rafinaria Rompetrol, 14 persoane fiind urmarite penal, printre care se afla Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu si actionar in compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de productie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost presedinte AVAS; cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart.

Anchetatorii au pus sechestru si pe bunurilor mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro.

In dosar a fost audiat in calitate de martor si fostul premier Adrian Nastase, care a dat explicatii in legatura cu ordonanta de urgenta adoptata in anul 2003 prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanta, in valoare de 600 de milioane de dolari, au fost transformate in obligatiuni subscrise de catre stat.

Procurorii sustin ca, in anul 1998, Dinu Patriciu si Sorin Marin, impreuna cu cetatenii americani George Philip Stephenson si Colin Richard Hart, au constituit un grup infractional organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare. La acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chis (cu dubla cetatenie romana si israeliana), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum si persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietatii de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.

Gruparea urmarea sa obtina disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creanta Libia si Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza; neplata obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin nedeclararea veniturilor; ascunderea obiectului sau a sursei impozabile; stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme; insusirea, traficarea sau folosirea in interes personal a acestor sume de bani.

Aceasta activitate a culminat cu initierea, promovarea si adoptarea de catre Guvernul Adrian Nastase a OUG 118/2003 prin care SC Rompetrol Rafinare a fost 'iertat' de plata sumei de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, ce reprezentau obligatii bugetare restante, suma pe care insa membrii grupului au folosit-o in interesele proprii sau in interesele societatilor din grupul Rompetrol, care au inregistrat profituri substantiale si care au fost apoi externalizate, datoria fiind transformata in obligatiuni de stat, cu posibilitatea rascumpararii in sapte ani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2459 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Dupa 13 ani! (Vineri, 17 iunie 2016, 10:03)

  Grasul [utilizator]

  Le-au trebuit 13 ani procurorilor ca sa scape din lesa!
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Vineri, 17 iunie 2016, 10:28)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Grasul

   mai raman multi ,insa...De ex. negritoiu , care suge bani multi , bogdan olteanu , alt impostor, badia doi ochi albastri de la Curtea de Conturi si lista este interminabila...
 • +1 (1 vot)    
  nenea ministrul icoană a cinstei (Vineri, 17 iunie 2016, 10:33)

  andreitr [utilizator]

  și corectitudinii. În timp ce noi ceilalți plăteam impozite și pentru ultimul leu, ministrul fura cu sutele de milioane de euro. Probabil că de aia ne și scuipa în cap de la înălțimea de ministru pentru că el era hoț cu ștaif, nu se încurca decât cu furturi de la câteva sute de milioane de euro în sus. Hai DNA! Și la mulți ani! lui tănăsescu.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iunie 2016, 11:34)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by