Rechizitoriul procurorilor in dosarul Colectiv: Patronii au optat pentru cele mai ieftine materiale, neignifuge. Stingatoarele de la club erau expirate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 25 aprilie 2016, 3:01 Dosare Juridice


Incendiu Club Colectiv
Foto: Hotnews
Ştefan Andras Suto, proprietarul firmei Luxory Media SRL, care a efectuat lucrările de renovare la clubul Colectiv, a sustinut in fata anchetatorilor că patronii clubului sunt cei care au optat pentru folosirea de materiale ieftine, neignifuge, respectiv plăci din poliuretan debitat drept neignifugate, potrivit draftului rechizitoriului, obtinut de Agerpres. Alin George Anastasescu, unul dintre cei trei actionari ai Clubului Colectiv, a sustinut in fata procurorilor ca stia de la constructor ca buretele aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan era ignifug si a recunoscut ca, la un moment dat, acel burete a fost spalat cu detergent. Procurorii Parchetului General au finalizat ancheta în dosarul Colectiv, urmând ca în scurt timp cei trei patroni ai clubului să fie trimişi în judecată.

În draftul de rechizitoriu se află şi o declaraţie dată de Ştefan Andras Suto, cel care s-a ocupat de lucrările de renovare în clubul Colectiv.

Acesta le-a spus procurorilor că, în perioada iunie - iulie 2013, a fost contactat telefonic de unul dintre patronii de la Colectiv, George Alin Anastasescu, care i-a spus că doreşte să facă un tratament acustic la o locaţie situată în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7, în incinta Pionerul SA.

Ştefan Andras Suto a mers apoi la clubul Colectiv, unde s-a întâlnit cu Alin Anastasescu şi Costin Mincu:

"Le-am arătat pe calculator materialele pe care pot să le furnizez pentru tratamentul acustic al sălii respective, aceştia dorind să reducă ecoul din sală. Variantele prezentate de mine cuprindeau materiale atât din România cât şi importate din Spania şi Germania, iar preţul lor varia de la 15 euro/mp până la 200 euro/mp în funcţie de calitate, rezistenţa materialelor la foc, compoziţia materialelor. Acestea reprezentau atât panouri acustice pe bază de bambus, pe bază de lemn sau pe bază de burete fonoabsorbant sau burete neignifugat, aceasta din urmă fiind cea mai ieftină variantă la un preţ de aproximativ 9,9 lei/mp fără TVA. Menţionez faptul că aceştia aveau de acoperit cu burete o suprafaţă de 300 mp de tavan, 100 mp pentru pereţi şi aproximativ 300 mp de şipcă lemn pentru tavan. Recomandarea mea pentru construcţia acestor panouri acustice din lemn a fost tratarea lor cu vopsea sau substanţe ignifuge, însă aceştia au ales varianta aplicării doar a lavabilului din raţiuni de reducere a costurilor. Recomandarea mea pentru acoperirea tavanului şi a pereţilor a fost aplicarea de panouri acustice pe bază de bambus sau lemn ignifugat, însă aceştia au ales în final varianta cea mai ieftină neignifugată. Prin alte lucrări care aceştia doreau să fie efectuate menţionez placarea cu rigips, aplicat glet, aplicat lavabilă, vopsit bar, vopsit pereţi şi alte mici lucrări."

El a mai povestit că, după acea întâlnire de la club, Anastasescu şi Mincu s-au gândit la variantele pe care le-a prezentat şi l-au contactat telefonic ulterior, întrebându-l dacă există o variantă şi mai ieftină decât buretele cofrat normal (spumă poliuretanică N2138), care costa aproximativ 32 lei/mp.

"Eu le-am răspuns că există ca variantă mai ieftină plăci din poliuretan debitat drept neignifugate din acelaşi material din care se face buretele cofrat normal, care însă costă 9,9 lei/mp fără TVA. Aceştia au spus că doresc să realizeze lucrarea cu cea mai ieftină variantă de material acustic, motiv pentru care au ales această din urmă variantă, respectiv plăci din poliuretan debitat drept neignifugate. Nu îmi amintesc dacă am încheiat un contract cu Anastasescu George Alin în calitate de reprezentant al clubului SC Music Hall SRL, însă dacă am încheiat un astfel de contract acesta trebuie să se regăsească în contabilitatea SC Music Hall SRL. Menţionez faptul că nu am găsit în evidenţele mele acest contract, însă este posibil să îl fi avut pe un laptop, care însă mi s-a defectat."

Suto afirmă că lucrările efective la club au început în luna iulie 2013, prin aplicarea unui tratament acustic solicitat de Anastasescu cu plăci din poliuretan debitat drept neignifugat.

"Am achiziţionat materialele necesare doar din plan intern de la diferiţi furnizori şi am început lucrările utilizând ocazional diferiţi zilieri pe care îi înregistram în Registrul Zilieri şi îi declaram la ITM Bucureşti. Zilierii utilizaţi Filip Mihai, Filip Sergiu, Ştefănescu Răzvan, Radu Marian şi Mihai Eugen, aceştia fiind vecini şi prieteni de-ai mei pe care îi plăteam cu 84 lei/zi. Lucrările la această locaţie au durat aproximativ 60 zile, perioadă în care am acoperit aproximativ 300 mp tavan cu poliuretan debitat drept neignifugat, 300 mp şipcă lemn vopsită cu lavabil gri, 100 mp perete cu poliuretan debitat drept neignifugat (doar o porţiune din perete de aproximativ 2 metri înălţime măsurat de la tavan în jos) vopsit cu lavabil, amenajare bar şi restul lucrărilor de amenajare interior stabilite. Menţionez faptul că peretele pe care am aplicat poliuretan debitat drept neignifugat era peretele dinspre strada Verzişori, de la intrarea în club, peretele din faţă situat în partea stângă a scenei. Poliuretanul debitat drept neignifugat a fost aplicat cu adeziv direct pe perete. Menţionez faptul că am aplicat poliuretanul debitat drept neignifugat direct pe tavan cu adeziv, iar şipca de lemn a fost montată pe tije filetate la o distanţă de aproximativ 60 cm de tavan. (...) Valoarea totală a lucrărilor pe care le-am efectuat pentru SC Music Hall SRL aferente amenajărilor efectuate la locaţia din Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr.7, sector 4, se ridică la suma de 64.215 lei cu TVA, achitată integral de client. Am terminat lucrările în 13.09.2013 şi de la această dată nu am mai prestat servicii pentru SC Music Hall SRL sau la locaţia din Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr.7, sector 4."

Constructorul a mai declarat că, la un an de zile de la terminarea lucrărilor, s-a întâlnit cu Anastasescu în clubul Colectiv şi a observat faptul că pe stâlpii din faţa scenei s-au montat panouri acustice piramidal din acelaşi burete neignifugat ca acela aplicat de el pe tavan.

"L-am întrebat pe Anastasescu George Alin de ce a aplicat pe stâlpii din faţa scenei panouri acustice piramidal din acelaşi burete neignifugat şi acesta mi-a răspuns că le-a aplicat pentru că mai avea probleme de acustică în sală, iar acestea au fost achiziţionate de ei de la concurenţă şi le-au aplicat în regie proprie (...). Menţionez faptul că acest burete neignifugat era montat pe cei doi stâlpi din faţa scenei începând de la o înălţime de 2 - 2,5 metri faţă de sol până sus la tavan, adică fiind aplicat pe o suprafaţă de aproximativ 4 metri înălţime. Ulterior, în cursul lunii septembrie 2015, m-am reîntâlnit cu Anastasescu George Alin la locaţia din Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, şi am observat că acesta a dat jos şipcile de lemn de pe tavan şi l-am întrebat de ce a dat jos tavanul din lemn pe care eu i l-am montat. Acesta mi-a răspuns că a dat jos tavanul pentru a spăla buretele neignifugat aplicat de mine. Nu ştiu cu ce a spălat respectivul burete, însă menţionez faptul că acesta era 'parfumat', iar din spusele lui Anastasescu George Alin am înţeles faptul că buretele 'a fost dat cu odorizant'. Respectivul miros era de genul unui parfum de cameră şi nu-mi amintesc exact în acest moment mirosul respectiv."

El le-a explicat procurorilor că materialul fonoabsorbant aplicat pe stâlpii din apropierea scenei din club se numeşte burete "Studio Piramidal", iar după culoare apreciază că furnizorul acestuia poate fi SC Euroform SRL. Dimensiunile acestui burete standard sunt de 960/960 mm, cu o grosime de 65 mm şi aplicarea se face cu un adeziv recomandat de Eurofom.

" (...) La 14 - 15 luni după ce efectuasem lucrarea, am trecut pe la clubul în cauză şi am vorbit cu Anastasescu, ocazie cu care am văzut că stâlpii din faţa scenei aveau două feţe acoperite cu un alt burete. Anastasescu mi-a spus că s-a orientat la concurenţa de pe piaţă întrucât nu am răspuns la telefon. Buretele pe care l-am aplicat pe tavan şi pe peretele dinspre strada Verzişori este cumpărat de la SC Superbal, producătorul fiind Eurofom Sibiu. Dimensiune foaie 2000x1000x30 mm, are faţă lisă şi are codul de produs N 2138. Apreciez că buretele de pe stâlpi era acelaşi tip de burete, cu acelaşi cod N2138. În fişa tehnică a produsului nu se regăsesc detalii privind ignifugarea, dar în catalogul audio-tech există trecut la rezistenţa la foc ceva de genul: MV.ESV 302, care nu ştiu ce înseamnă. Menţionez că în 2015, în luna septembrie, după începerea cursurilor şcolilor, intrând în clubul Colectiv am constatat că tavanul de lemn a fost demontat scândură cu scândură. Văzând asta, l-am întrebat pe Alin Anastasescu care este motivul înlăturării tavanului fals şi mi-a răspuns că se spală buretele de la tavan. Din exprimarea lui Anastasescu am dedus că se spălase deja buretele şi am observat că angajaţi ai clubului sau alte persoane, nu pot preciza, se ocupau deja de repoziţionarea şipcilor de lemn, începând cu sectorul din apropierea scenei. L-am întrebat de ce era nevoie de igienizarea aceasta şi Alin mi-a spus că era nevoie din pricina fumului, bănuiesc că de la fumat. Cu acest prilej nu am simţit vreun miros specific."


 • Rechizitoriu: Stingătoarele de la Colectiv erau expirate

Stingătoarele aflate în incinta clubului Colectiv erau expirate, iar după izbucnirea incendiului un bărbat a încercat să stingă focul aruncând cu bere, se arată în draftul de rechizitoriu întocmit de procurorii Parchetului General.

În documentul procurorilor se arată că, înainte de concertul formaţiei Goodbye to Gravity, unul din angajaţii firmei de artificii, Marian Moise, a încercat să folosească un extinctor, însă a constat că nu funcţionează, fiind expirat.

Expertiza tehnică efectuată în dosar a confirmat faptul că stingătoarele aflate în club în momentul incendiului erau expirate.

"Sub primul tablou electric, din încăperea notată cu litera C (n.n. compartimentul secundar din incinta sălii de divertisment, situat pe partea stângă imediat după intrare), au fost descoperite cinci stingătoare care au fost analizate, ocazie cu care s-au constatat următoarele: primul stingător este model P6, cu pulbere, ultima verificare fiind menţionată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014. Pe furtunul de evacuare se văd urme de substanţă albă, ceea ce denotă că stingătorul a fost utilizat; manometrul indică lipsa presiunii. Al doilea stingător este model G2, cu dioxid de carbon, ultima verificare fiind menţionată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014; nesigilat, fără manometru şi furtun. La distanţa de 1,75 m, faţă de stâlpul nr. 1 de susţinere a plafonului, către intrarea în incinta clubului, sub stratul de funingine de pe podea a fost descoperită o piesă metalică (marcată cu litera O), sub forma unei tije, prevăzută la un capăt cu un cerc, având ataşat un rest colier plastic de culoare roşie. Această piesă metalică (marcată cu litera O) are lungimea totală de 5 cm şi un diametru al părţii circulare de 2 cm şi este posibil să fie un inel de siguranţă al unui extinctor", se arată în rechizitoriu.

După izbucnirea incendiului, solistul formaţiei Goodbye to Gravity a cerut un stingător, iar o persoană a încercat să stingă focul aruncând cu bere, mărturie în acest sens fiind declaraţiile date de mai mulţi supravieţuitori.

"În deschiderea concertului au fost aprinse artificiile de pe scenă care erau în formă de vulcan şi aruncau scântei la o înălţime mare. (...) A început spectacolul şi au fost cântate aproximativ patru melodii care mi-au plăcut foarte mult. La începutul celei de a cincea melodie s-a aprins o altă artificie tot în formă de con, care era instalată pe stâlpul din stânga mea şi dreapta scenei, stâlp care susţinea clădirea şi se afla spre uşa de ieşire. După ce s-a aprins această artificie, am văzut că a înflorit ca o floare de lotus şi scânteile nu au mai ţâşnit drept, ci s-au prelins pe stâlp. Imediat stâlpul a luat foc şi flăcările s-au întins încet spre tavan. Vocalistul formaţiei a cerut un extinctor şi am văzut că din public au încercat să-l stingă cu bere. Nu a avut nimeni un extinctor şi nici alt sistem de stingere a incendiului nu ştiu dacă exista. Stâlpul care s-a aprins, ca şi ceilalţi stâlpi, erau îmbrăcaţi în burete şi practic acest burete se aprinsese. La început flacăra era subţire şi urca încet înspre tavan, fapt ce nu a creat panică, însă în scurt timp flacăra a stins tavanul şi atunci focul s-a extins foarte repede. Cineva, cred că dintre organizatori, în acel moment a strigat: Toată lumea afară!, moment în care s-a creat panică şi toată lumea s-a îndreptat spre ieşire (...)", se arată în declaraţia dată de unul din supravieţuitori.

"Ţin minte că artificiile au izbucnit din două recipiente, poziţionate pe verticală. Jetul de scântei a ajuns foarte aproape de stâlp, iar la un moment dat am observat în partea superioară a stâlpului de susţinere, din partea stângă, cum se priveşte spre scenă, în apropierea tavanului, o flacără destul de mică. Solistul a făcut remarca - 'Aceasta nu era în program!' , după care un bărbat încerca să arunce pe flacăra respectivă cu un lichid (presupun că era spuma de la o bere sau şampanie), însă nu ajungea la flacără. Nu am văzut ca cineva să folosească un extinctor. Totul a durat câteva secunde, timp în care flacăra s-a extins (...)",
spune un alt supravieţuitor al incendiului.6017 vizualizari

 • +7 (21 voturi)    
  PATRONII RESPECTA.... (Luni, 25 aprilie 2016, 7:42)

  schroedinger [utilizator]

  Felul in care si statul roman face achizitii: PRETUL CEL MAI MIC!
  Ce va minunati atata? Asta este! Ia foc, se darama, se pravuseste, etc. n-are importanta fiindca s-a respectat legea: PRETUL CEL MAI MIC!!!!
  • +3 (5 voturi)    
   Achizitii (Luni, 25 aprilie 2016, 9:53)

   M. G. [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Pe langa oferta comerciala exista si oferta tehnica. Acolo sunt criterii minime cerute de fiecare beneficiar. Important este sa fie respectate conditiile tehnice, pretul poate sa fie cel mai mic, nu e problema.
   • -1 (3 voturi)    
    ASA ESTE! MINIME! (Luni, 25 aprilie 2016, 14:42)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui M. G.

    D-aia ti se surpa autostrada! Cu bani putini nu exista calitate!
    • +2 (4 voturi)    
     Hmm (Luni, 25 aprilie 2016, 15:16)

     M. G. [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Dar exista garantii contractuale etc. Hai sa nu deturnam discutia. Important e ca exista criterii tehnice si criterii economice. La egalitate de criterii tehnice mergi pe pretul cel mai mic, dupa o logica simpla. Daca alegi alt pret, trebuie sa ai o justificare mai buna decat "cu bani putini nu exista calitate". Pentru ca nu ai vazut lucrarea inainte de a fi executata.
  • +4 (6 voturi)    
   ... (Luni, 25 aprilie 2016, 10:04)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Ce treaba are modul in care se fac achizitiile publice (statul roman) si modul in care patronii de la Colectiv au ales sa respecte legea?
   Lamureste-ma si pe mine...
   • -1 (5 voturi)    
    coruptia ucide (Luni, 25 aprilie 2016, 13:36)

    Movesi [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    asta e legatura
  • +1 (3 voturi)    
   fals (Luni, 25 aprilie 2016, 10:09)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   e mai rau decat la stat: statul cere pretul cel mai mic, in conditiile respectatii anumitor conditii si norme, pe cand patronii de la Colectiv nu au respectat nico norma.
   • -2 (2 voturi)    
    ASTA NU AI DE UNDE SA STII. (Luni, 25 aprilie 2016, 14:44)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Patronii sigur nu erau specialisti. Daca aveau un proiect, iti garantez ca nu mai faceau clubul ala! Ii costa prea mult!
  • -2 (4 voturi)    
   ... (Luni, 25 aprilie 2016, 10:18)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   E o intreaga mentalitate in Romania, cea pretului celui mai mic si a improvizatiei. Dealtfel e plin inclusiv pe HN ca sa nu mai spun reviste sau reclame de chestii facute "cu prietenii", din nimicuri, improvizatii, samd. Si in cazul asta nu are de-a face cu achizitiile de stat ci cu o intreaga cultura in societate. Partea nasoala a hipsterismului. Mobila din europaletzi, decoratiuni din capace de bere, chioscuri din containere, leagane pt. copii din anvelope uzate, mult OSB, multi polistiren si alte asemenea cretinisme care apar prin reviste/saituri/reclame/emisiuni.
   • -1 (3 voturi)    
    AI SUPARAT LUMEA! (Luni, 25 aprilie 2016, 14:47)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    O sa inteleaga cand o sa le ia foc baraca sau o sa aibe peretii uzi si nu o sa se mai usuce niciodata!
    E greu sa-i faci sa inteleaga cea nu se poate face din rahat bici si sa si pocneasca!
    Ai uitat-o p-aia cu "si peretele respira!".
  • +2 (2 voturi)    
   hu (Luni, 25 aprilie 2016, 10:18)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Nu e numai asta. MAterialele de cosntructie trebuie sa respecte anumite valori,valori care se rtegasesc in marimi fizice masurate conform unor standard.

   Din necunoastere sau cu rea-intentie, aceste specificatii tehnice fie lipsesc, fie nu sunt verificate.

   Este valabil la multe contracte de constructii ale statului sau ale primariilor.

   Ar trebui ca toate specificatiile tehnice sa fie publice, postate pe site-urile primariilor respective.

   Nu o fac pentru ca se ascund dupa confuzia starnita intre contract si specificatii tehnice. Contractul este intr-adevar secrete, dar specificatiile tehnice ar trebui puse la dispozitia publicului.

   Asta, pentru ca in sistmul de achizitii publice specificatiile tehnice sunt publice. Problema e ca respectivele anunturi sunt arhivate si nimeni nu mai are acces la ele dupa un timp. Din ratiuni tehnice explicabie.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu pretul cel mai mic e problema, ci (Luni, 25 aprilie 2016, 12:25)

   dbdb [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   nerespectarea legislatiei in ansamblul sau; un spatiu cu destinatia si utilizarea respectiva trebuia sa fie amenajat cu materiale ignifuge. Patronii au decis sa n-o faca, mai mult, au ascuns detaliile specifice activitatii desfasurate acolo, ca sa ocoleasca legea. Ascultam ieri un avocat care vorbea, pe buna dreptate, de cele 3 dosare care ar trebui deschise in urma tragediei de la Colectiv: primul dosar, impotriva autoritatilor care n-au controlat si oprit un agent economic sa-si desfasoare activitatea a.i. sa nu incalce legea, al doilea dosar, administratorilor firmelor implicate in incendiu - al clubului, al proprietarului imobilului si al firmei de efecte pirotehnice si al treilea dosar, autoritatilor implicate in gestionarea post-incendiu a victimelor.
  • 0 (2 voturi)    
   ori (Luni, 25 aprilie 2016, 12:36)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   vorbesti in necunostinta de cauza, ori esti rau intentionat.
   se face achizitia la cel mai mic pret, dar pentru materialele si echipamentele care respecta conditiile tehnice impuse de proiectantul lucrarii.
   • -2 (2 voturi)    
    SERIOS? (Luni, 25 aprilie 2016, 14:40)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Asa este acolo de unde vii tu?
    Visati fratilor visati si va mananca cainii din mana! Si ca sa-ti intre bine in ceea ce citesti intr-o fisa tehnica poate fi fals! Nu intru in detalii pentru ca nu are rost.
  • +1 (3 voturi)    
   e mai complicat un pic (Luni, 25 aprilie 2016, 14:13)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   ca patronul sa aleaga pretul cel mai mic( in mod corect), trebuia sa existe inainte ceva de genul urmator:
   0. contract de inchiriere spatiu.
   1. certificat de urbanism care sa spuna ce avize trebuie la lucrarile alea.
   2.contract cu un proiectant ( care se incheie pe mai multe specialitati: arh,instal,acustica,etc)
   3.contractarea unui verificator de proiecte autorizat.
   4.intocmirea unui proiect ( si obtinerea avizelor din CU) pe baza caruia sa se obtina autorizatia lucrarilor.
   5.Cu autorizatia de construire in mina putea sa discute incheierea unui contract cu constructorul.
   6.lucrarea trebuia anuntata la primarie, ISC si ISU,ITM.
   7.intocmirea unui proiect de detaliu ( legea nu te lasa sa executi dupa ureche sau dupa DTAC).
   8.pe baza proiectului constructorul urma sa faca proceduri de executie care sa fie vazute/avizate de RTE,CQ si ala cu SSM.

   abia acuma incepea sa discute cu beneficiarul asupra materialelor si modului de punere in opera conform pretului cel mai mic.

   patronul n-a facut nimic din cele de mai sus( sau nu vad scris nicaieri ca ar fi facut ceva in sensul celor explicate mai sus), e clar ca nu a avut un diriginte care sa ii explice ce si cum si nici nu a intrebat ce trebuie facut.

   constructorul a lucrat cu unii de pe strada( vecini,etc).... absolut naucitor...... si mai si spune cu nonsalanta chestiile astea, nu stiu cum doarme noaptea cand din cauza manoperei lui au murit oameni....
 • +13 (15 voturi)    
  nu am invatat niimc (Luni, 25 aprilie 2016, 8:25)

  Dedalus [utilizator]

  Ei bine, dispretul fata de contracte si dispretul fata de controlul lucrarilor de constructie a condus de fapt la asa ceva.

  La fel va fi si cu termoizolarea blocurilor: nimeni nu a vazut contractile de termoizolare, nimeni nu stie ce specificatii tehnice au materialele, nimeni nu a verificat aceste specificatii tehnice.

  Asta dovedeste ca nici moartea unor tineri nu ne-a invatat nimic. In continuare primariile ascund contractile, in continuare controlul lucrarilor de constructii e inexistent.

  Da vrei sa vezi daca polistirenul e ignifug, primesti doar vorbe, vorbe vorbe. Nimic scris. Nu exista decat "asigurari" verbale ale unor funcionari ai primariilor.
 • +6 (10 voturi)    
  alta manipulare (Luni, 25 aprilie 2016, 9:00)

  XRayDorin [utilizator]

  Domnilor procurori, acest constructor minte de ingheata apele. A antifonat fix cu acelasi burete si Salsa si multe alte cluburi de fite spunand ca acest burete ca e legal. Adevarul e ca e foarte legal pt ca legea noastra e foarte proasta. Deci in concluzie iar ne manipulati, buretele era legal problema e ca legea e idioata pt ca asa ar fi trebuit sa nu mai existe nici canapele in localuri care au fix aceiasi bureti in ele.
 • +12 (12 voturi)    
  intrare club (Luni, 25 aprilie 2016, 9:29)

  MihneaUrsu [anonim]

  Intrarea in cladire era prea mica pt club. Cineva s-a gandit sa puna peste usile mici de la intrare un container cu usi mari pentru a fenta regulile.
  Ar fi interesant sa aflam persoana care a avut aceasta idee dezastruoasa si cum se va individualiza pedeapsa in acest caz
  • +2 (2 voturi)    
   Pai e simplu: (Luni, 25 aprilie 2016, 9:54)

   M. G. [utilizator] i-a raspuns lui MihneaUrsu

   Patronii, ca ei au avut ultimul cuvant privind amenajarea spatiului. Doar era clubul lor, nu?
   • +1 (1 vot)    
    el putea (Luni, 25 aprilie 2016, 12:40)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui M. G.

    sa ceara ce vrea, important era acceptul sau nu al ISU in aceasta privinta.
    • +1 (1 vot)    
     A primit aviz (Luni, 25 aprilie 2016, 14:07)

     M. G. [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Pentru ca a zis ca nu baga mai mult de 80 de oameni in club. Dar foamea de inavutire l-a facut sa indese 400. A mers o data, de doua ori, pana cand au dat si cu artificii.
     • -1 (1 vot)    
      de acord (Luni, 25 aprilie 2016, 16:12)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui M. G.

      dar eu unul cred ca si pt. 80 persoane ar fi trebuit sa mai aiba o iesire de siguranta, pe langa accesul principal.
      • 0 (2 voturi)    
       Nu conteaza ce credem noi (Luni, 25 aprilie 2016, 16:32)

       M. G. [utilizator] i-a raspuns lui nahir

       Important e ce spune legea. Care e facuta in baza unor studii etc. Pana la urma mai mult de 80 de persoane au iesit tefere din incendiul de acolo, ceea ce confirma ca legea e corecta.
     • 0 (0 voturi)    
      suntetimanipulati de presa si procurori (Luni, 25 aprilie 2016, 19:47)

      XRayDorin [utilizator] i-a raspuns lui M. G.

      pe acel aviz/declaratie spune foarte clar 80 de locuri SCAUNE, adica impozit diferentiat pe scaun, NU MAXIM. Ca sa calculezi cati oameni intra in spatiul inchis se calculeaza 3 oameni pe metrul patrat. Adica 3x400(suprafata clubului estimativ)= 1200 oameni maxim. alta manipulare e cea cu extintoarele. Din 9 extintoare gaite unul care nu a fost folosit era expirat, ATAT. Nu mai puneti botul la tot ce va spune presa ca e platita sa spuna ce vrea interesul. Acum s-o luam logic daca constructorul stia ca buretele nu era omologat de ce .... l-a mai pus? procuratura nu-i face nimic?
  • +1 (5 voturi)    
   Constuctorul (Luni, 25 aprilie 2016, 10:23)

   XRayDorin [utilizator] i-a raspuns lui MihneaUrsu

   Nu ti-e clar ca tot constructorul a montat si containerul! ca doar nu erau aia 3 patroni mesterii Manole sa care un container de 10 tone si sa-l monteze. Extindeti naiba urmarirea penala asupra constructorului si asupra fimei care au angajat acesti pirotehnisti si stim noi cine sunt..... era un erou numit de Iohanis cel care a adus pirotehnistii nu? ce-i drept a murit dar firma lui inca isi mai desfasoara activitatea de evenimente nu? ce ziceti domnilor procurori?
  • +2 (2 voturi)    
   Perfecta dreptate , (Luni, 25 aprilie 2016, 11:21)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui MihneaUrsu

   daca criminalii din primarie , isu, athitectul din primarie ar fi vazut ca nu sunt mai multe iesiri , era deajuns sa nu aprobe deschiderea. Ce ne facem daca teroristi isis sau musulmani deschid baruri si comit asasinate calculate, profitand e lipsa verificarilor ? Nu artificiile, nu buretele ci lipsa mai multor usi a ucis in primul rand acesti nevinovati.Apoi urmeaza buretele, artificiile, extinctoarele etc.
 • +7 (11 voturi)    
  Indiferenta, bat-o vina. (Luni, 25 aprilie 2016, 9:37)

  PaulE [utilizator]

  Statul Roman este cel in cauza pentru ca nu are norme de constructie clare si cu caracter de obligativitate. Cazul acesta este similar cu cel a maternitatii din Giulesti unde vinovati, a gasit statul, au fost o asistenta si ... electricianul spitalului? Nu firma care a montat aerele conditionate pentru care trebuiau sa monteze circuite separate! Dar lacomia... Si aici trebuie sa raspunda si pleiada de consilieri, secretari, "specialisti", secretari de stat, si cei ce sunt implicati direct in aceste norme. Indiferenta angajatului la stat! Spaga!
  • +1 (1 vot)    
   non-combat (Luni, 25 aprilie 2016, 9:48)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui PaulE

   Se preface ca nu are. Exista norme clare pentru autorizatii.

   Doar ca se prefac toti ca nu exista sau gasesc tot felul de chitibusuri prostesti ca sa ameteasca lumea.

   Se bazeaza toti pe faptul ca nimeni nu are timp sa caute prin norme sa vada iar daca totusi cineva da de ele, e imediat atacat si ridiculizat.
 • +1 (1 vot)    
  nu am invatat nimic (Luni, 25 aprilie 2016, 9:46)

  Dedalus [utilizator]

  Intrebari actuale:

  a) Inspectia de Stat in Constructii ce responsabilitati are?

  b) ISU ce face?

  c) Mai emite cienva autorizatii de cosntructie in cazul reabilitarilor si reamenajarilor?

  ===

  Vreau si eu sa stiu ce controale s-au facut la termoizolarea blocurilor.

  Pe langa tampenia cu adaugarea de polistiren expandat pe suprafete imense (fie le chiar si ignifugat, ignifugat nu inseamna ca nu arde deloc, ci ca arde mai incet, nu insemna nici ca nu scoate fum - toxic!) - mai apare si:
  - tampenia gauririi planesurilor sau zidurilor blocurilor, cu schimbarea elasticitatii din proiectare, a afectarii rezistentei la cutremur
  - tampenia masei adaugate, polistirenul o fi el usor, dar e mult si se distribuie pe inaltime

  ====

  Nu am invatat absolut nimic din tragedia Colectiv.
 • +2 (2 voturi)    
  Dar cine le a dat voie? Cine a semnat? (Luni, 25 aprilie 2016, 10:00)

  jackalphonse [utilizator]

  Nu se poate merge p[e firul spagii putin? Sunt sigur ca este o gasca acolo care face aceleasi lucruri de multi ani.
  Toti sunt de vina, de la smurd la patroni, numai functionarii nu.
 • +1 (5 voturi)    
  Nu vad (Luni, 25 aprilie 2016, 10:04)

  Cetateanu [utilizator]

  Unul din artizanii dezastrului din #Colectiv, lipseste din ancheta: Popescu /Piedone. Asta i-a dat javrei curaj sa candideze din nou. Deci cine este vinovat pentru astfel de dezastre daca justitia isi face treba doar pe zone de interese?
 • 0 (4 voturi)    
  Iresponsabilitate sau prostie? (Luni, 25 aprilie 2016, 10:33)

  Metec [utilizator]

  E limpede, acum, ca incendiul a fost cauzat de prostia sau iresponsabilitatea patronilor clubului, care poarta cea mai mare parte din vina. Vor ispasi cu ani grei de puscarie si cu tot avutul lor aceste greseli.
  Vad ca unii pe aici continua sa acuze statul roman pentru imbecilitatea patronilor de la Colectiv. Le transmit ca Mos Craciun nu exista, ca au trecut demult de varsta suptului si ca trebuie sa-si ia viata in maini. Atat, deocamdata.
 • +3 (3 voturi)    
  Plus munca la negru... (Luni, 25 aprilie 2016, 11:38)

  liviul2006 [utilizator]

  A fost incendiu si la cei care au instalat buretii, de nu isi gasesc contractele nici macar intr-un laptop bun sau defect ??? Constructorul minte de ingheata apele...
 • +3 (3 voturi)    
  Nu invatam nimic din Colectiv (Luni, 25 aprilie 2016, 12:32)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Citind declaratiile patronilor si cele ale constructorilor realizezi lasitatea si ipocrizia omului.
  Nu invatam nimic, nici ca indivizi, nici ca societate per ansamblu.
  In cartierul Drumul Taberei se construieste un bloc de 10 etaje lipit de o benzinarie, e asa numitul bloc cu vedere la explozie. ISU, ISC, Prefectul, Primaria sect 6 etc toti dau vina unul pe altul, in timp ce blocul se ridica.
  Daca va exploda benzinaria din cauza unei tigari aprinse sau din alta cauza accidentala, drama din Colectiv va fi o mica povestioara. Va rade jumatate din cartierul Drumul Taberei, mii de oameni vor fi omorati sau raniti.
  Si ?
  Nu invatam nimic, repetam aceleasi greseli si speram sa nu se intample. Drobul de sare a lui Ion Creanga e mai actual ca oricand.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version