Alin George Anastasescu, unul dintre cei trei actionari ai Clubului Colectiv, a declarat in fata procurorilor ca stia de la constructor ca buretele aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan era ignifug si a recunoscut ca, la un moment dat, acel burete a fost spalat cu detergent. Procurorii de la Parchetul General au finalizat ancheta in dosarul Colectiv, urmand ca in scurt timp cei trei patroni ai clubului sa fie trimisi in judecata. Agerpres a obtinut draftul rechizitoriului, care contine si declaratiile celor trei patroni de la Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu.

Incendiu Club ColectivFoto: Hotnews

In declaratiile date anchetatorilor, cei trei explica imprejurarile in care au fost realizate amenajarile in interiorul clubului Colectiv, cum s-a efectuat antifonarea cu un burete a stalpilor de sustinere si a tavanului si cine a luat decizia de a amplasa containerul la intrare.

Declaratia lui Alin George Anastasescu:

"In perioada aprilie - mai 2013, impreuna cu prietenul meu Mincu Costin am infiintat firma Music Hall SRL, cu scopul de a crea Clubul Colectiv ce urma sa functioneze la adresa din Bucuresti, str. Tabacarilor nr. 7, cladire C15, sector 4, unde anterior functionase Clubul Guantanamo. La aceasta adresa s-a stabilit si sediul social al SC Music Hall SRL. De la proprietarii Clubului Guantanamo am cumparat mobilierul si investitia facuta de acestia in club, reprezentand instalatia electrica, sanitara, compartimentarea spatiului, barul. Totodata, am incheiat un contract de inchiriere a spatiului cu SC Pionierul SA, proprietara spatiului, pentru 3 ani. Am facut si noi investitii in mobilier si echipament tehnic de sunet si lumini. In luna septembrie 2013, clubul Colectiv a fost inaugurat, organizand doua evenimente cu aceasta ocazie, unul privat pentru apropiati si presa si altul pentru public.

Noi am preluat spatiul de la SC Salsa, la momentul respectiv fiind 2 administratori, eu si Mincu Costin. Imbunatatirile pe care le-am adus la cladire au fost aplicarea buretelui antifonant in spatiul interior si tavanul fals din lemn. Ca modificari structurale a fost scurtat barul cu 2 metri pe o parte. (...) Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan, stiam de la constructor ca era ignifugant. La momentul respectiv, din discutia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut sa alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte in sala. Nu ne-a interesat pretul atunci cand am ales buretele. Aceste amenajari au avut loc in anul 2013, august. Spatiul respectiv avea din constructie o iesire care este functionala si inca o iesire care corespundea cu clubul Salsa. Iesirea catre Salsa este blocata, fiind inchisa. Nu imi aduc aminte cum era inchisa usa dinspre Salsa, pe partea noastra fiind montate statii de amplificare. Nu stiu cu ce era inchisa usa. Usa a fost inchisa in anul 2013, de la momentul la care noi am preluat clubul. Aparatura pe care noi am pus-o era pana la nivelul genunchiului. In incinta clubului se fuma. Aerisirea se facea prin intermediul a 4 ventilatoare, 2 de inductie si 2 de extractie. Si la toaleta era aerisire. Ferestre nu erau prevazute in club, doar la usa de acces erau geamuri (...).

Intrebare: A cui a fost optiunea de a se aplica acel container la intrare?

Raspuns: A fost ideea noastra, pentru a lega garderoba de intrarea in club. S-a ocupat aceeasi firma care a facut amenajarea clubului in 2013. Nu-mi aduc aminte cine a stabilit dimensiunile usii. Singura discutie a fost ca usa sa se deschida in exterior.

Intrebare: Care era stadiul fizic al spatiului inchiriat de catre SC Music Hall SRL la preluarea acestuia de la SC Pionierul SA?

Raspuns: Era un fost club, Guantanamo. Spatiul era exact ca si acum, cu ferestrele inchise, cu scena amplasata unde este, toaleta la fel. Pe tavan era un alt material, iar pe pereti era aplicat un material textil; existau ventilatoarele pe pozitie.

Intrebare: Care au fost amenajarile/ modificarile aduse spatiului inchiriat de SC Music Hall SRL?

Raspuns: Am dat materialul textil jos de pe pereti si am vopsit peretii, am dat jos materialul de pe tavan, am lipit buretele pe tavanul de beton, am pus tavanul fals din lemn, am daramat o bucata din bar, s-a pus un perete fals din rigips la backstage si s-a pus containerul de la intrare pentru a se face legatura intre garderoba si intrare. Am atasat tubulatura la ventilatoarele existente. Am modificat si galeria de arta unde erau puse tablourile.

Intrebare: Ce materiale de construire au fost utilizate la amenajari/ modificari?

Raspuns: Am folosit buretele recomandat de catre cel care a efectuat lucrarea. Am folosit burete din placi de 2x1 metri, pe tavan a fost aplicat integral. Pe perete, in partea superioara, dinspre strada Verzisori, a fost aplicata cate o placa de 2x1 metri. Cu alte cuvinte, a fost aplicat pe toata lungimea peretelui placi la 2x1 metri. Am vazut efectiv aceste placi de burete. Adezivul era lichid, la galeata si il aplicau cu un pistol. Adezivul era special pentru tratament acustic. Nu-mi aduc aminte sa fi avut miros sau culoare specifica. (...) Buretele de pe stalpi a fost pus la o luna sau doua dupa ce a fost aplicat buretele pe tavan, la recomandarea inginerilor de sunet si formatiilor. Acesta era autoadeziv. Bucatile erau 50x50 centimetri. Una dintre bucati, un rest mai mic fiind pus in garderoba. Aceasta aplicare a fost facuta de catre mine si Stanciu Viorel, angajat. In vara anului 2015, in luna august, buretele a fost spalat. Mai exact a fost igienizat, pentru ca era imbibat de praf si fum. Am cautat pe OLX, unde am gasit un furnizor care s-a oferit sa efectueze el lucrarile de igienizare. Nu mai tin minte cum il cheama. Stiu doar numarul de telefon. L-am precizat si in declaratiile anterioare. Lucrarile au fost facute pe timp de noapte si au fost supravegheate de un baiat adus de Gancea Catalin. Tavanul de lemn a fost demontat de mine si cu un fost angajat, un anume Biti, despre care cred ca era angajat cu forme legale. Biti a fost adus de Mincu Costin, iar ultima data lucra in clubul Fratelli. Ulterior, tavanul a fost montat de alti muncitori adusi de Gancea Catalin. La igienizare, a fost folosit un detergent adus de posesorul aspiratorului. A fost inclus in pret. Nu exista documente justificative/ contabile pentru aceasta igienizare. Buretele nu a fost odorizat (...).

Intrebare: Referitor la usa comuna a clubului Colectiv cu clubul Salsa, care era stadiul fizic al acesteia?

Raspuns: La momentul preluarii clubului Music Hall de la Pionierul, acea usa a fost folosita pentru a se departaja de clubul Salsa. In concret a fost inchisa si asigurata, pe partea noastra fiind aplicat un lant, probabil de catre unul dintre angajati. Pe partea dinspre clubul Salsa, era sigur inchisa; in prima faza, la noi nu a fost asigurata, deoarece era in amenajari, ulterior a fost inchisa si de catre noi. Cand ni s-a predat spatiul, usa era asigurata deja dinspre clubul Salsa (...).

Intrebare av. Florescu: Daca si cine anume a solicitat amenajarea cu acel burete si cine a recomandat acel tip de burete, precum si daca v-au fost prezentate mai multe tipuri de burete cu preturi aferente?

Raspuns: Luxory Media ne-a recomandat sa aplicam buretele, in calitate de acusticieni, pe care noi i-am angajat pentru amenajarea acustica a spatiului. Buretele a fost recomandat de Luxory Media, deoarece au mai facut lucrari similare, fiindu-ne prezentate pe Youtube si pe un website lucrari similare cu acelasi tip de burete. Imi aduc aminte de un club, Union Jack din Galati, prezentat de catre Luxory Media. Nu mi-au fost prezentate alte materiale pentru izolare fonica, a existat o discutie referitoare la fata buretelui, daca sa fie cofrat sau nu. La recomandarea lui Suto Stefan, l-am ales pe cel recomandat de catre acesta. Nu s-a discutat despre ignifugarea buretelui. Stiam ca toate tipurile de burete sunt ignifugate. Acest lucru mi l-a spus Suto Stefan".

Declaratia lui Costin Mincu:

"Initial, eu si Anastasescu Alin am inchiriat spatiul fabricii Pionierul in care functiona clubul Guantanamo, care era detinut de aceiasi proprietari ai clubului Salsa. In anul 2013, Alin Anastasescu a contactat o firma a carei denumire nu mi-o amintesc, dar despre care stiu ca persoana de contact era Stefan, iar din cate cunosc se ocupa cu tratamente acustice, echipamente audio si amenajari interioare. La discutiile purtate de Alin si respectivul Stefan, la unele dintre ele am participat si eu, si acel domn Stefan isi oferea disponibilitatea sa ne furnizeze in special boxe. Am participat la discutia referitoare la amenajarea interioara a spatiului. Anastasescu Alin dorea sa aiba o acustica buna in interiorul clubului, iar din acest considerent a vorbit cu mai multe persoane din domeniul respectiv. Din cate am inteles, s-a interesat pe internet, dar si comunicand cu mai multe persoane in ce modalitate poate fi tratat acustic spatiul respectiv. Stiu ca la un moment dat a fost aleasa pentru acel tratament acustic al spatiului firma acestui domn Stefan, fara sa stiu criteriile. In vara anului 2013, respectivul domn Stefan prin firma lui si cu angajatii sai s-au apucat de lucrarea ce insemna tratamentul acustic. Initial, Stefan cu angajatii sai a curatat tavanul, dupa care a fost aplicat un burete pe tavan, iar la final a montat un panou din lemn peste buretele respectiv. Fac precizarea ca in perioada respectiva am vazut din cand in cand aceasta activitate efectuata, dar nu pana la finalizare, intrucat ma deplasam la Vama Veche unde aveam o alta afacere. Eu ajungeam la inceputul saptamanii in Bucuresti si plecam spre finalul acesteia la Vama Veche.

Nu cunosteam proprietatile materialului folosit, respectiv buretele despre care am facut vorbire, in sensul daca este ignifug sau usor inflamabil. Respectivul domn Stefan ne-a asigurat verbal de calitatea lucrarii efectuate. Nu am avut de la inceput decat o idee de buget estimativ, in scopul amenajarii acestui spatiu, inclusiv din punct de vedere al acusticii pe care asociatul meu Alin o dorea, iar persoana care a efectuat lucrarile nu ne-a prezentat de la inceput un deviz estimativ, ceea ce s-ar traduce in faptul ca Alin ii spunea ce doreste, domnul Stefan spunea ca va face lucrul respectiv, iar ulterior, dupa ce era efectuat, primeam devizul. Asa s-a facut ca cheltuielile au depasit bugetul propus initial. Din acest motiv, intre mine si Alin au inceput sa apara niste discutii, pe care le apreciez ca fiind intemeiate reciproc. Dupa ce au fost efectuate lucrari de amenajare, am dat drumul la club, folosind aparatura de sonorizare pe care o inchiriam de la diverse persoane. (...) Cand am intrat sa vedem clubul, am remarcat ca din clubul Colectiv se putea iesi direct afara, prin intermediul unei alte usi metalice. Noi am montat containerul, am largit usa de la intrare, pentru a usura accesul. Dupa ce am creat aceasta iesire, usa din spate care corespunde cu clubul Salsa a fost inchisa, pentru ca asa au dorit cei de la Salsa care nu au dorit sa ramana deschisa usa.

In acest spatiu functiona clubul Guantanamo. Barul era exact cum este, o parte din scena asa cum a ramas, mai putin extensia din metal, etajul era la fel, baile de sub etaj au ramas la fel, ventilatoarele industriale care erau incastrate in dreptul ferestrelor; nu exista tubulatura.

Intrebare: Care au fost amenajarile/ modificarile aduse spatiului inchiriat de SC Music Hall SRL?

Raspuns: La momentul respectiv, a fost adaugata tubulatura, buretele de pe tavan, tavanul fals din lemn si mobilierul din incinta clubului (mese, scaune). Scena din lemn a ramas pe aceeasi pozitie, pe care am extins-o cu un modul de scena din metal profesionala. A fost pus si containerul de la intrare, precum si garderoba. Containerul a fost asezat pentru a asigura o intrare. Existau niste custi metalice care au fost scoase. Exista o usa intre spatiul inchiriat si clubul Salsa. Clubul Guantanamo a apartinut acelorasi proprietari ai clubului Salsa. Din cate stiu eu, usa dintre noi si Salsa nu era functionala. Dansii de la Salsa au spus sa o inchidem pentru ca dadea in clubul lor. Nu stiu sa spun cum am asigurat usa. Toate amenajarile si modificarile au fost efectuate efectiv de o companie, pe care a gasit-o Anastasescu Alin pe internet. Aceasta firma era reprezentata de un anume domn Stefan. Acesta ne-a prezentat un portofoliu, din care reiesea ca se ocupa cu amenajari acustice si inchiriere de echipament audio. A enumerat cateva cluburi amenajate de catre aceasta societate. Containerul a fost pozitionat de noi, Anastasescu Alin l-a gasit pentru a fi cumparat, iar amenajarea (decupare, amplasare usa de acces) a fost realizata de noi (ma refer la mine si la Anastasescu) la momentul amenajarii spatiului, in anul 2013. Adica eu si Anastasescu am contractat o firma care a amenajat containerul efectiv, despre care nu mai stiu cum se numeste.

Intrebare: Ce materiale de construire au fost utilizate la amenajari/ modificari?

Raspuns: Am participat foarte putin la discutiile cu acel domn Stefan, majoritatea deciziilor si solutiilor au fost luate de catre domnul Stefan cu Anastasescu Alin, dar tot ce ne-a prezentat domnul Stefan au fost prezentate ca solutii optime; din cauza optiunilor facute de Alin, costul amenajarilor a crescut de la factura la factura si am ajuns la discutii in contradictoriu cu Anastasescu, iar acesta mi-a explicat ca cheltuielile sunt justificate, deoarece domnul Stefan executa lucrari la un standard de excelenta. Din cate stiu eu, nu au fost folosite materiale ieftine sau de proasta calitate.

Intrebare: Care au fost amenajarile/ modificarile aduse spatiului inchiriat de SC Colectiv Club SRL?

Raspuns: A mai fost construit un grup sanitar in interior, langa celalalt grup sanitar. Nu va pot oferi detalii, deoarece nu am participat. Nu stiu cand si de catre cine au fost tapetati stalpii cu burete".

Declaratia lui Paul Gancea:

"In legatura cu amenajarile din interior, pot preciza ca era burete antifonant amplasat pe stalpii de protectie, cat si pe tavan. Scopul acestor bureti este de a izola fonic, stiu acest aspect de la Alin Anastasescu. Nu stiu cum se intretin acesti bureti si nici nu stiu daca au fost intretinuti. Stiu doar ca au fost spalati la un moment dat, probabil cu apa. Nu am fost prezent la momentul in care s-a facut curatenie. Ca atare, nu stiu cine a efectuat activitatea respectiva si in ce fel. Incinta era dotata cu 4 ventilatoare, fiind montate aproape de tavan, diametral opuse, dispuse 2 pe o parte, 2 pe o parte. Nu stiu cum functioneaza aceste ventilatoare. In general, la spectacole la care participa multe persoane, aceste ventilatoare functioneaza. Se fuma in interiorul clubului. Intrucat eu asa am intrat in societatea Colectiv, nu am facut niciun fel de verificare cu privire la materialele care sunt pentru izolare acustica, ca atare, nu am verificat daca sunt ignifuge sau usor inflamabile (...). Referitor la cea de-a doua usa, pot preciza ca nu se poate trece dintr-o parte din alta, dar nu stiu de ce nu se poate trece. Acolo este pusa instalatia de sunet (...).

Intrebare: Care au fost amenajarile/ modificarile aduse spatiului inchiriat de SC Colectiv Club SRL?

Raspuns: In interior au fost amenajate niste bai, alaturi de cele existente. In concret, au fost amenajate cele destinate fetelor, in exterior au fost amenajate alte doua bai in gangul alaturat. Alte amenajari nu s-au realizat dupa ce am intrat eu in societate.

Intrebare: Cunosteati ce amenajari s-au efectuat anterior intrarii in firma?

Raspuns: Nu, nu stiam ce elemente existau ori nu; am observat buretele aplicat si pe stalpi dupa ce am intrat in societate; stiam de la Alin ca este burete fonic destinat unei acustici mai bune.

Intrebare: Ati adus ceva modificari la container in perioada cat ati fost administrator?

Raspuns: Nu, am mentinut aceeasi stare de la momentul venirii mele in societate".