Omul de afaceri romano-israelian Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare cu executare pentru spalare de bani in dosarul privind fraudarea societatii Cico SA. In acelasi dosar, Dumitru Dulamescu, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SC Cico SA, si Elena Bujor Vasiliu, fost director general al Cooperativei de Credit Banca Populara Furnica, au fost condamnati la cate patru ani inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DNA si a majorat pedepsele date celor trei de Tribunalul Bucuresti in octombrie 2015, instanta care ii condamnase la cate trei ani de inchisoare, anunta Agerpres.

Judecatorii au lasat insa nesolutionata actiunea civila formulata de partile civile SC Cico SA si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) impotriva celor trei condamnati. In proces, Cico SA se constituise parte civila cu suma de 3.650.000 USD, iar AVAS cu 3.112.454 lei.

Dosarul "Cico" este printre cele mai vechi din justitie. Ancheta a fost inceputa de Parchetul General, iar in anul 2002, Sorin Beraru si ceilalti inculpati au fost trimisi in judecata la Tribunalul Bucuresti. In 2007, instanta a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare, iar in 2008 dosarul a fost preluat de DNA, care apoi l-a retrimis in instanta in anul 2011.

Intre timp, sase functionari trimisi in judecata in acest dosar au scapat de condamnare, dupa ce faptele de care erau acuzati s-au prescris. Este vorba de Alin Emil Giurgiu, director general executiv la Fondul Proprietatii de Stat (FPS); Corneliu Mindrescu, sef de departament si membru in Comitetul de Directie al FPS; Octavian Banica, director Directia Gestiune Actionariat in cadrul FPS; Nelu Radulescu, sef serviciu in cadrul aceleiasi directii din FPS; Cornel Nica, vicepresedinte al SAI Muntenia Invest SA si director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, Teodor Horia Mihaescu, director general al SAI Muntenia Invest SA.

Potrivit DNA, in intentia de a cumpara pachetul de 70% din actiunile detinute de Fondul Proprietatii de Stat la SC Cico SA, Sorin Beraru a obtinut sprijinul direct al unor functionari din cadrul FPS: Alin Emil Giurgiu, Corneliu Mindrescu, Octavian Banica si Nelu Radulescu.

Acestia au aprobat in mod nelegal, la data de 30 martie 1999, cesionarea actiunilor detinute de FPS la SC Cico SA catre Societatea de Investitii Financioare (SIF) Muntenia SA.

SC Cico SA era o societate comerciala la care FPS era actionar majoritar (cu 70% din actiuni) cu obiect de activitate, in principal, in domeniul producerii si comercializarii bauturilor racoritoare si care detinea un patrimoniu imobiliar - terenuri si spatii comerciale - intr-o zona comerciala foarte buna (ex. Halele Bucur Obor).

Procurorii sustin ca actul de cesionare era ilegal deoarece societatea respectiva era propusa pentru privatizare atat pentru luna decembrie 1998, cat si pentru luna mai 1999, iar la momentul incheierii actului de cesionare au fost incalcate mai multe prevederi ale legislatiei in domeniul privatizarilor.

La randul sau, Cornel Nica, vicepresedinte al SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), a informat, la data de 15 martie 1999, Consiliul de Administratie al SIF Muntenia ca aceasta din urma poate achita doar jumatate din pretul real al actiunilor, motivand in mod eronat ca SIF nu dispune de toata suma necesara. De asemenea, el a propus si revanzarea actiunilor cu toate ca acestea nu intrasera efectiv in portofoliul SIF.

Pentru a eluda legile care guverneaza piata de capital privind cumpararea de actiuni pe piata secundara de valori mobiliare RASDAQ (legi care interzic ca un singur cumparator sa achizitioneze mai mult de 33% din actiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, Sorin Beraru a cumparat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46% de actiuni la SC Cico SA, prin achizitionarea atat in nume propriu, cat si pe numele a doua societati comerciale, controlate de fapt tot de el.

Actiunile au fost cumparate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt fata de momentul cesionarii, astfel incat eventualii ofertanti sa nu afle de cesiunea derulata cu o zi inainte, ceea ce ar fi determinat cresterea valorii actiunilor in eventualitatea unei licitatii.

Dupa cumpararea pachetului majoritar de actiuni la SC Cico SA, chiar daca anterior se hotarase impartirea dividendelor in suma de 44 miliarde lei catre actionari, Sorin Beraru, in Adunarea Generala a Actionarilor din data de 8 aprilie 1999, a hotarat sa nu mai repartizeze dividendele pentru anul 1998, sumele in cauza urmand sa fie reinvestite in activitati comerciale pentru care la acea data SC Cico SA nu era autorizata.

Astfel, cu ajutorul lui Dumitru Dulamescu, vicepresedintele CA al SC Cico SA si Elenei Bujor Vasiliu, Sorin Beraru a reusit sa transfere o parte din disponibilul in valuta al SC Cico SA, respectiv suma de 3,65 milioane USD in conturile Cooperativei de Credit 'Banca Populara Furnica', unde Elena Vasiliu era director general, desi, in conformitate cu legislatia in vigoare, o cooperativa de credit-banca populara putea sa desfasoare activitati numai in beneficiul membrilor cooperatori.

Transferul s-a realizat in baza unui contract de depozit incheiat la data de 13 mai 1999, urmand ca Elena Vasiliu, din acesti bani, sa acorde credite unor societati comerciale controlate tot de Sorin Beraru.

A doua zi de la constituirea depozitului, Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a anulat prin ordonanta actul prin care SIF Muntenia a vandut pachetul de 76,46% de actiuni, ordonanta care nu si-a produs efectele imediat pentru ca a fost contestata. In aceste conditii, dupa ce au fost acordate credite catre firmele controlate de Sorin Beraru, Dumitru Dulamescu si Elena Vasiliu au inlocuit contractul initial de depozit cu unul falsificat in care era prevazuta o clauza penalizatoare cu 25% din valoarea depozitului in situatia unei retrageri inainte de scadenta.

In acest context, Horia Teodor Mihaescu a dispus blocarea conturilor SC Cico SA si desfiintarea depozitului inainte de termen astfel ca Banca Populara Furnica a incasat suma de aproximativ 900.000 USD reprezentand valoarea clauzei penalizatoare.