Motivarea deciziei de punere sub control judiciar a directorului Operei Nationale: Razvan Dinca a incercat sa influenteze martori si sa distruga probe din dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 mai 2015, 17:48 Dosare Juridice

Directorul suspendat al Operei Nationale, Razvan Dinca, a incercat sa influenteze inculpati si martori din dosar si a vrut sa distruga probe ale anchetei, arata Judecatoria Sectorului 1, in motivarea deciziei de cercetare a sa sub control judiciar, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, anunta Mediafax. Potrivit motivarii instantei, anchetatorii au strans suficiente probe din care sa rezulte suspiciunea rezonabila ca Ioan Razvan Dinca a savarsit sase infractiuni de abuz in serviciu si cinci infractiuni de fals in declaratii.

"Judecatorul de drepturi si libertati retine ca in cauza exista probe din care rezulta presupunerea rezonabila ca inculpatul Dinca Ioan Razvan a incercat sa influenteze ceilalti participanti la savarsirea infractiunilor de care sunt acuzati, a martorilor din cauza si totodata sa sa sustraga sau sa altereze mijloace materiale de proba", se mentioneaza in motivarea instantei.

Conform sursei citate, din continutul convorbirilor telefonice, purtate in perioada 6 - 27 februarie, reiese ca inculpatii din dosar s-au intalnit de mai multe ori pentru a discuta ce declaratii urmau sa dea in fata organelor de urmarire penala:

"Madalina: (...) nu pot sa-ti spun cum e cu Parchetul General si ce declaratii o sa dam si facem terapie de grup. Bine, nu este nici o problema. Pai o sa ne cheme sa dam declaratii toti, iti dai seama.
Roxana: Da.
Madalina: Sa zica Razvan, doamna Petrescu. Nu stiu daca o sa ajunga si la mine, posibil (cu referire la inculpatii Dinca Ioan Razvan si P.G.", se arata in motivarea deciziei.
Aceasta nu este unica discutie purtata referitor la declaratiile ce urmau sa fie date in fata organelor de ancheta.
"I. M. G: Facem sedinta de grup...(cu referire la intalnirile dintre inculpati)
Roxy: Nasol de voi!
I. M. G: Ce vom face si cum vom da declaratii dupa data de 27.(cu referire la data de 27 februarie 2015 indicata ca termen de predare a documentelor, in ordonanta nr. 12613/P/2013 din data de 04 februarie 2015)", este o alta conversatie redata de procurori si de care judecatorii au tinut cont.


Referitor la aceste discutii, Dinca a recunoscut doar faptul ca aceste intaniri au fost organizate, dar nu si scopul acestora.

"Cu toate acestea, judecatorul considera ca declaratia inculpatului Dinca Ioan Razvan, potrivit careia intalnirile au avut ca unic scop discutiile cu privire la existenta si locul unde se afla inscrisurile solicitate de organele de urmarire penala este contrazisa de continutul proceselor-verbale de redare a convorbirilor purtate de inculpatii si martorii din cauza, din care rezulta in esenta ca inculpatul a fost cel care a coordonat atat continutul declaratiilor ce urmau sa se dea, cat si intreaga abordare in fata organelor judiciare", se mai arata in motivarea instantei.

In cadrul documentului citat, este redata si o discutie din care reiese ca directorul suspendat al Operei a incercat sa distruga si eventual sa sustraga numite mijloace de proba:

"Razvan: Buna ziua, domnu' director. Ce faceti domnu' director ?
Domn: Ce sa fac, uite iesisem in curte, in curtea curtii (cu referire la Curtea de Conturi a Romaniei).(...) Si v-am mai cautat. Ramasese ca ne vedem. Vreau neaparat sa ne vedem, ca v-am spus ca am hartia aia la mine.
Razvan: Da
Domn: Sa vedeti ce scrie nebunul ala si poate o fi si adevarat cate ceva din ce spune ala si pana in toamna cand venim mai aveti timp sa faceti ceva, sa remediati, sa... ma intelegeti?
Razvan: Am inteles.
Domn: Ca nu stiu ce spune el cu vinciuri, cu pa masii, cu amortizoare, cu draci, cu laci, cu scena, cu ma-sa-n-c*r ce spune acolo si...
Razvan: Da. Aaa, eu am de depus ceva pana maine puternic si mare si lung. Hai sa ne intalnim, ne intalnim poimaine. Puteti?
Domn: Poimaine fiind joi. (...) Da, in principiu pot. Da. Cred ca da.
Razvan: Bine domnule director. Hai sa ne auzim atunci joi si va sun eu", este o convorbirea telefonica purtata in 10 martie de catre Razvan Dinca cu o persoana cu atributii de control in cadrul Curtii de Conturi, din care reiese, sustin magistratii, ca cei doi urmau sa altereze un inscris sau act.


Judecatorul de drepturi si libertati de la Judecatoria Sectorului 1 a stabilit ca nu sunt intrunite conditiile ca directorul Operei sa fie arestat preventiv.

"Raportat la gravitatea infractiunilor de care este acuzat inculpatul (infractiui savarsite fara violenta sau circumstante care sa imprime un grad de pericol social generic ridicat), la persoana inculpatului (o persoana care se afla la primul conflict cu legea penala, cu studii superioare, casatorita, cu o cariera in materie artistica), dar si la caracterul exceptional al masurii arestarii preventive, judecatorul de drepturi si libertati considera ca masura arestarii preventive este excesiva, cerinta de necesaritate prevazuta de art. 202 alin(1) C.proc.pen. putand fi realizata si printr-o masura mai usoara", conchide sursa citata.

Directorul Operei Nationale, Razvan Dinca, este cercetat in libertate, incepand din 13 mai, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva, instanta dispunand masura controlului judiciar pentru 60 de zile, timp in care acesta va fi suspendat din functie.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 1 a dispus luarea masurii controlului judiciar fata de Razvan Dinca, pe o durata de 60 zile, din 13 mai pana la 11 iulie.

In perioada controlului judiciar, directorul Operei Nationale trebuie sa mearga la sectia de politie in a carei circumscriptie isi are domiciliul, in zilele stabilite prin programul de supraveghere, la Parchet sau la instanta, ori de cate ori este chemat si sa anunte daca isi schimba locuinta.

De asemenea, in perioada controlului judiciar, Razvan Dinca nu poate sa ocupe functia de director al Operei Nationale si are interdictie sa mearga la sediul Operei.

"In baza art. 215 alin. (2) C.proc.pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatului sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca raza teritoriala a municipiului Bucuresti, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; b) sa nu se apropie de niciun inculpat sau martor din cauza, cu exceptia numitei Dinca Violeta, in eventualitatea in care aceasta dobandeste calitatea de martor, si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale. c) sa nu se deplaseze la Opera Nationala Bucuresti; d) sa nu exercite functia de Director general al Operei Nationale Bucuresti", arata instanta, in decizia luata in 13 mai, care a fost contestata la Tribunalul Bucuresti, aceasta urmand sa se judece in 25 mai.

Cinci persoane cu functii de conducere in cadrul Operei Nationale sunt cercetate pentru un prejudiciu calculat la aproape 630.000 de lei, iar administratorul firmei care pazea institutia este anchetat pentru ca presta servicii fara licenta, potrivit Parchetului Judecatoriei Sectorului 1.

In acest dosar, Ioan Razvan Dinca si un alt angajat al institutiei au fost retinuti, ulterior procurorii cerand emiterea unui mandat de arestare doar pentru directorului Operei, acuzat de mai multe infractiuni de abuz in serviciu si fals in declaratii.

"Cinci functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti, respectiv Dinca Ioan Razvan - director general, Moldovan Alina Ofelia - director general adjunct, Petrescu Georgeta - director economic, Iacob Madalina Gabriela - sef birou achizitii publice, Grigore Sebastian-Eduard - coordonator echipa tehnica si administrativa, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de abuz in serviciu", a aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Procurorii au deschis un dosar si pe numele administratorului firmei angajate sa pazeasca Opera Nationala. Dan Mircea este acuzat ca societatea pe care o adminstreaza a pazit Opera Nationala fara sa detina atestat sau licenta de functionare, asa cum cere legea care reglementeaza paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Potrivit anchetatorilor, Razvan Dinca ar fi comis primele infractiuni inca din iarna anului 2008, perioada in care conducea Teatrul National de Opereta. Astfel, in perioada februarie 2008 - 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta, nu a incasat mai multe datorii ale institutiei de la o firma care functiona in sediul institutiei si a produs un prejudiciu de peste 320.000 de lei.

Ulterior, in perioada 12 martie 2012 - 19 decembrie 2012, Dinca ar fi platit ilegal si nejustificat o firma cu 130.000 lei, iar in 27 octombrie, el a platit ilegal din bugetul Teatrului de Opereta, catre o alta societate, 44.000 de lei. Tot in 2012, impreuna cu doi subalterni, Dinca ar fi facut alte plati ilegale, cauzand un prejudiciu de peste 5.800 lei.

Procurorii il mai acuza pe Razvan Dinca de faptul ca, in perioada 18 martie 2013 - 31 decembrie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale Bucuresti, a incheiat mai multe conventii civile nelegale, fapt ce dus la prejudicierea statului cu peste 43.000 de lei.

De asemenea, in perioada 4 octombrie 2013 - 1 aprilie 2014, Dinca ar fi achitat, tot in mod ilegal, 150.000 de lei catre o societate care a presat servicii pentru Opera Nationala, a mai aratat Parchetul Judecatoriei Sectorului 1.

Razvan Dinca este acuzat si de faptul ca, din pozitia de director general al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, ar fi omis, cu intentie, sa inscrie in declaratia de interese din anul 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale. In plus, acesta nu a trecut in declaratiile de avere din anii 2011, 2012, 2013 si 2015 calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv cea de titular al unui credit bancar si, totodata, ar fi trecut in mod fals valoarea unor credite bancare contractate.

Marti, procurorii au facut perchezitii la sediul Operei Nationale din Bucuresti si la domiciliile unor angajati ai institutiei, iar directorul Operei, Razvan Ioan Dinca, a fost dus pentru audieri la Politia Sector 1.

Razvan Dinca este directorul Operei Nationale Bucuresti din decembrie 2012, cand a castigat concursul de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. In august 2006, el a fost numit director general al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti, iar in 2007 a devenit director si manager de proiect al Festivalului International de Artele Spectacolului Muzical "Viata e Frumoasa!". A regizat mai multe spectacole de teatru in tara si in Bucuresti. In perioada 2010-2012, Dinca a fost consilier al presedintelui-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune.1549 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă