Tribunalul Bucuresti a decis vineri arestarea preventiva, la propunerea procurorilor DIICOT, a 14 membri ai gruparii Academia Infractorilor Romani, specializata in furturi din magazine de lux din mai multe state. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata. Tribunalul Bucuresti urmeaza sa decida si in cazul altor inculpati propusi de DIICOT pentru arestare preventiva in acest caz, transmite Agerpres.

Procurorii au dispus retinerea a 14 membri ai gruparii iar in cazul altor trei persoane anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar. Fata de liderul retelei - Adrian Botez - s-a pus in miscare actiunea penala, el fiind deja condamnat si aflat in penitenciar pentru ca a incercat sa-l asasineze pe Dumitru Mironescu.

Procurorii DIICOT au efectuat, joi, 52 de perchezitii pentru destructurarea acestei grupari de mare violenta specializata in talharii si furturi din magazine de lux din Belgia, Marea Britanie, Franta, Germania, Austria, Olanda, Croatia si alte state.

Gruparea era organizata dupa reguli militare iar liderul Adrian Botez a infiintat Academia Infractorilor Romani. El conducea reteaua din penitenciar, fiind cel care a fost eliberat anul trecut din greseala, insa ulterior a fost prins, avand de executat o condamnare de 10 ani de inchisoare pentru tentativa de omor asupra lui Mironescu.

Valoarea furturilor depaseste 10 milioane de euro iar spargerile nu durau mai mult de 60 de secunde.

"Incepand cu anul 2013, DIICOT a monitorizat activitatea infractionala a unei grupari conduse de liderul Marian Adrian Botez, avand ca scop savarsirea unor infractiuni de talharie calificata si furt calificat, pe tot teritoriul Uniunii Europene", a anuntat joi procurorul-sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu.

Gruparea era compusa din peste 100 de executanti, toti recrutati din judetul Neamt, care erau instruiti, antrenati, controlati si coordonati pentru a patrunde in forta in magazine de lux, de bijuterii si ceasuri.

In urma perchezitiilor s-au gasit foarte multe bijuterii si ceasuri scumpe, iar procurorii au dispus sechestre asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile si autoturisme, printre care si un Rolls Royce. Potrivit procurorului-sef adjunct, ancheta a costat circa 300.000 de euro, fiind printre cele mai scumpe.