Dacian Ciolos, fost comisar european si fost ministru al Agriculturii, s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurori ca martor in legatura cu o plangere penala depusa de fostul sef al AVAS Jean Catalin Sandu, condamnat la 6 ani de inchisoare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), anunta Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Comisia Europeana

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Dacian Ciolos, fost comisar european pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii, a fost citat sa se prezinte la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a dat declaratii in calitate de martor, intr-un dosar in care se fac cercetari in rem.

Potrivit surselor citate, dosarul a fost deschis in urma unei plangeri facute de Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din Agentia Domeniilor Statului (ADS), condamnat la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare. Sandu a reclamat modul in care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila in timpul judecarii dosarului ICA.

In 8 august 2014, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare. In acelasi dosar, fostul director al ADS Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

In timpul judecarii dosarului ICA, la un termen din august 2014, fostul ministru Sorin Pantis spunea ca Dacian Ciolos a dat curs, fara avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civila, ceea ce a fost "un abuz".

"Ministrul Dacian Ciolos, fara a avea nicio viza juridica legata de legalitatea constituirii ca parte, niciun aviz economic care sa stabileasca ca prejudiciul este corect sau nu, Dacian Ciobos a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur si simplu si-a pus o semnatura fara sa aiba in spate avizele necesare. Eu am fost ministru si stiu cum lucreaza un minister si cum trebuie sa lucreze un ministru. In consecinta, acela este un abuz", declara atunci Pantis, la intrarea in sediul Curtii de Apel Bucuresti.

In opinia lui Sorin Pantis, daca un minister se constituie parte civila prin semnatura unui ministru si se constata un prejudiciu, acel prejudiciu trebuie sa fie cuantificat si "trebuie prins pe partea cu creditori in contabilitatea ministerului".

"Nu s-a facut niciun fel de demers pentru a stabili acuratetea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluari. Sunt greseli uriase pe care Dacian Ciolos le-a facut si a deturnat acest proces pentru ca un om, specialist DNA, cu voie sau fara voie, face niste greseli. Cealalta institutie a statului (Ministerul Agriculturii - n.r.) trebuia sa constate ilegalitatea si greselile fundamentale", a adaugat Pantis.

Dacian Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, iar din iulie 2009 a fost seful comisiei prezidentiale pentru agricultura. Ciolos a fost comisar european pentru Agricultura din 2009 pana in 2014.