Tuca Zbarcea & Asociatii a creat portalul dataprivacyblog.tuca.ro, ca raspuns la provocarile cu care se confrunta mediul public si privat in ceea ce priveste cerintele de protectie a datelor cu caracter personal si a dreptului la viata privata. Pe fondul inaspririi legislatiei in domeniul securitatii cibernetice, al proliferarii solutiilor si serviciilor IT si de comunicatii, dar si ca urmare a cresterii cerintelor de protectie a datelor cu caracter personal, atat la nivel intern, cat si la nivelul Uniunii Europene, firma de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a decis lansarea unui blog care sa prezinte principalele noutati legislative in acest domeniu.

Andreea Lisievici si Cornel PopaFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Blogul dataprivacyblog.tuca.ro este structurat ca o platforma de comunicare dedicata tuturor celor interesati sa isi cunoasca drepturile si obligatiile ce le revin in legatura cu viata privata, subsumate generic notiunii de "privacy". Societatile preocupate de conformarea cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal vor regasi informatii utile, noutati privind normele interne si europene in domeniu, precum si alte stiri de interes.

"Din pacate, principiile protectiei datelor si a vietii private nu sunt intotdeauna respectate, in special in mediul online. Ne asteptam la o multiplicare a numarului de norme (in special secundare) in acest domeniu, de aceea am considerat utila lansarea unei platforme care sa sustina nevoia de documentare. Materialele de pe acest site sunt oferite spre informare; ele nu reprezinta consultatii juridice si nici nu trebuie interpretate ca atare", a precizat Cornel Popa, Partener al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Potrivit avocatului Cornel Popa, conformarea cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal devine tot mai importanta in contextul actual, in care problemele de securitate a retelelor si datelor, de confidentialitate a informatiilor ori cele rezultate din incalcarea protectiei vietii private in mediul online tind sa se inteteasca. "Utilizatorii din mediul public ori privat trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza serviciile si solutiile IT&C care au proliferat in ultima vreme, avantajele si dezavantajele diverselor tehnologii, dar si riscurile la care se expun atunci cand utilizeaza, stocheaza date sau fac publice informatii cu caracter personal", a conchis Popa.

De asemenea, avocatul Andreea Lisievici, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociati a mentionat ca "exista studii recente care arata ca oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de respectarea caracterului privat al activitatilor lor, precum si de modul in care datele lor cu caracter personal sunt folosite de entitatile carora le sunt puse la dispozitie. Din acest motiv, credem ca o platforma in care sa semnalam noutatile si sa punem in discutie chestiunile de interes este foarte utila. Prin materialele publicate, ne-am propus sa venim atat in intampinarea persoanelor potential vizate de diverse modalitati de prelucrare a datelor lor, cat si a entitatilor care vor sa se asigure de legalitatea modului in care prelucreaza date personale".

Echipa de avocati Tuca Zbarcea & Asociatii specializata in aspectele legale ale protectiei datelor cu caracter personal este formata din Andreea Lisievici, Managing Associate; Bogdan Halcu, Managing Associate; Ciprian Timofte, Avocat Senior; si Sergiu Cretu, Avocat, sub coordonarea Partenerilor - Cornel Popa si Catalin Baiculescu.

Potrivit reprezentantilor Tuca Zbarcea & Asociatii, eforturile de popularizare a riscurilor legate de prelucrarea datelor cu caracter personal vor continua in perioada urmatoare prin actiuni de comunicare specifice. Mai mult, firma de avocatura anticipeaza o crestere a activitatii avocatiale in domeniul protectiei datelor cu caracter personal in anii ce vor urma, ca urmare a iminentei adoptari de reglementari noi in aceasta materie.