VIDEO Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si alte patru persoane, retinuti intr-un dosar de delapidare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 9:37 Dosare Juridice


Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crisana si alte doua persoane au fost retinuti de procurorii DIICOT, in dosarul privind manipularea pietei de capitalei si delapidarea societatilor de investitii financiare, anunta Mediafax. Surse judiciare au declarat, marti, pentru Mediafax, ca procurorii au emis cinci ordonante de retinere, dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, este sotul cantaretei Cristina Rus.


Potrivit surselor citate, anchetatorii i-au retinut pe Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani - membri in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Cele cinci persoane retinute urmeaza sa fie duse la instanta cu propunere de arestare preventiva.

Cele 25 de persoane au fost audiate dupa ce procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au facut 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad.

Printre cei audiati a fost si tatal lui Dragos Bilteanu, Gheorghe Bilteanu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Muntenia. In timpul audierilor, lui Dragos Bilteanu i s-a facut rau, la sediul DIICOT fiind chemata o ambulanta pentru a-i acorda ingrijiri medicale.

Potrivit DIICOT, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.

"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru acestia actiunile SIF 1, asigurandu-le sustragerea de la o eventuala decizie de concertare in conditiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum si disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obtinute prin delapidare", a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, exista suspiciuni ca membrii gruparii s-au implicat si in operatiuni de manipulare a pietei de capital, prin realizarea mai multor tranzactii in datele de 12, 13 si 16 septembrie 2013, in cadrul Bursei de Valori Bucuresti.

Anchetatorii spun ca mecanismele bursiere au fost grav afectate, intrucat operatiunile au vizat majorarea artificiala a pretului actiunilor SIF Banat - Crisana SA pana la un nivel semnificativ mai mare decat cel de pe piata principala, dand astfel semnale false cu privire la cererea si pretul instrumentelor financiare, pentru ca, dupa operatiunile de pe piata "deal", pretul actiunilor in cauza sa revina la nivelurile initiale.

Beneficiarii acestor operatiuni ar fi fost liderii gruparii, care si-au consolidat pozitia in interiorul SIF Banat Crisana SA, prin detinerile directe/indirecte peste limita impusa de art. 2861 din Legea 297/2004.

Vicepresedintele responsabil de piata de capital la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache, a declarat pentru Mediafax ca ASF a sesizat autoritatile in legatura cu anumite tranzactii derulate in septembrie 2013 cu actiunile SIF Banat-Crisana.

"ASF nu este abilitata sa incadreze infractiunea de abuz de piata si manipulare. Doar face supravegherea si sesizeaza organele competente", a spue el.

SIF Muntenia nu a fost implicata in tranzactiile cu actiuni din septembrie care au facut obiectul sesizarii sinitiate de ASF, insa actiunile societati au fost suspendate de la tranzactionare pentru ca SAI Muntenia controlata de SIF Banat-Crisana, dar si ca urmare a impactului mediatic al informatiei, a adaugat Ursache.

Actiunile de delapidare investigate de DIICOT la SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au avut loc in 2012 si nu au fost investigate de ASF, a mentionat Ursache.

"Noi nu investigam politica investitionala (a companiilor listate, n.r.)", a mai spus vicepresedintele ASF.

In sedinta de 13 septembrie 2013 (vineri) actiunile SIF Banat-Crisana au sarit cu peste 12% chiar in ultimele secunde de tranzactionare, pe cel mai mare rulaj din sase luni. In cea mai mare parte a sedintei actiunile SIF Banat-Crisana au fost pe crestere usoara, iar volumele au fost reduse.

In total, in sedinta respectiva au fost realizate 316 operatiuni cu actiunile SIF Banat-Crisana, in valoare cumulata de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din actiunile SIF Banat-Crisana.

In urmatoarea sedinta, din 16 septembrie 2013 (luni) actiunile SIF Banat-Crisana au scazut cu 5%, iar prin doua deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societatii de investitii financiare.

Cu putin inainte de inchiderea sedintei, au fost realizate doua deal-uri cu actiuni reprezentand cumulat 6,27% din actiunile SIF Banat-Crisana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/actiune, pret cu 13,89% peste inchiderea de vineri.

Avand in vedere pretul la care au fost realizate deal-urile luni si cresterea de la finalul sedintei de vineri, este posibil ca evolutia din sedinta de vineri sa fi fost determinata de unul dintre investitorii implicati in deal-uri. Astfel, unul dintre acesti investitori ar fi ridicat cotatia vineri, intrucat pretul era prea mic fata de cel la care urmau sa fie realizate deal-urile.

Pretul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotatie din sedinta de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia mai mult cu 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

ASF a stabilit la inceputul lunii martie a acestui an ca Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis si Romenergo, actioneaza concertat si detin 11,72% din actiunile SIF Banat-Crisana si i-a obligat sa vanda 6,72% din titluri, pentru a nu depasi pragul de detinere de 5% prevazut de legislatia pietei de capital.

SIF Banat-Crisana a anuntat in luna octombrie ca ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot in cazul grupului format de Dragos Bilteanu, El Lakis Najib si companiile Romenergo, Smalling si Gardner (inregistrate in Cipru), prezumate ca ar actiona concertat.

Ali H. Lakis, fiului lui El Lakis Najib, a demisionat vineri din functia de membru neexecutiv in Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana.

Potrivit ASF, Ali H. Lakis ar fi fost implicat in actiunea concertata de la SIF Banat-Crisana.

Astfel, societatile cipriote Smalling Limited si Gardner Limited au cumparat actiuni SIF Banat-Crisana cu bani imprumutati de la firma Cahuita Limited. Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited era la momentul respectiv Ali H. Lakis.

SIF Banat-Crisana controleaza pachetul majoritar de actiuni la SAI Muntenia, societatea care administreaza SIF Muntenia.

SIF Banat-Crisana este condusa de Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general. Din Consiliul de Administratie mai fac parte Stefan Dumitru - vicepresedinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser si Najib El Lakis.

Conducerea executiva a SIF Banat-Crisana este asigurata tot de Bilteanu, alaturi de Gabriela Grigore, director general adjunct - operatiuni, si de Teodora Sferdian, director general adjunct - dezvoltare.

La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor este condus de Marius Pantea - presedinte si de Andrei Diaconescu - vicepresedinte. Din Consiliu fac parte si Iulian Aursulesei, Gheorghe Bilteanu, Sergiu Busila, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel si Vicentiu Octavian Zorzolan.

SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusa de Gabriel Filimon - director general, Gheorghe Danut Porumb - director si Danut Florin Buzatu - director.

Consiliul de Administratie al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Danut Porumb - presedinte al Consiliului de Administratie, Danut Florin Buzatu - vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Florica Trandafir - membru, Mariana Dinu - membru si Sorin Florian Boldi - membru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9364 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  micii madoff (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:00)

  seb_h [utilizator]

  La parnaie! e nevoie de un exemplu pe piata de capital.
  • 0 (0 voturi)    
   Bîlteanu amendat de ASF dar . . . (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:58)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui seb_h

   Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să îi restituie lui Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF1 Banat Crişana, suma de 10.000 de lei, după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat amenda acordată, anul trecut, de Autoritate, pe motiv că şeful SIF1 nu a informat, în termen, publicul cu privire la caracteristicile companiei SIF Imobiliare.
 • +7 (7 voturi)    
  Infractorii de la SIF1 (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:00)

  Biok [utilizator]

  Un comenatriu mai mult decat relevant al unui anonim aparut azi la un articol din ziarul "Bursa":

  "Sa ne amintim cateva superafaceri facute de SIF1 in epoca magicianului Bilteanu:
  1. Cumperi un hotel la Azuga in 2013 pt ca dupa nici un an de zile sa bagi acest hotel in conservare. Ma intreb de ce l-ai mai cumparat ? Singurul care a castigat din aceasta super afacere este Romenergo care a scapat , prin tot felul de intermediari, de un activ greu vandabil in care si-a blocat banii in perioada bulei imobiliare.
  2. Cumperi obligatiuni de 6 mil euro la acelasi Romenergo pentru ca imediat dupa aceea Romenergo sa se divizeze in 3 societati. Nu pot sa nu ma intreb acum , care din aceste 3 societati va avea bani sa platesca la scadenta in mai 2017 aceste obligatiuni.
  3. Oare ce s-a mai intamplat cu activele imobiliare si cu cei 10 mil euro cash trasferati la SIFI in Cipru ? Oare ce superafaceri a facut SIF1 cu acesti 10 mil eur investiti in agricultura .La ce preturi au fost cumparate aceste silozuri , depozite si mai ales de la cine ? Magicianul Bilteanu nu ne-a lasat sa intelegem prea multe din aceste afaceri sofisticate.
  PS . Dl. Cuzman spunea ca aceste lucruri s-au intamplat pentru ca a crescut pragul la 5%. Vreau sa-i spun dl. Cuzman ca aceste lucruri s-au intamplat tocmai pentru ca exista acest prag la SIF-uri. Acest prag iti permite sa preiei controlul unui SIF cu doar 10-12 % din actiuni , sigur detinute prin tot felul de sociatati paravan. Daca n-ar exista acest prag nimeni n-ar putea sa preia controlul unui SIF fara sa detina cel putin 30-35% din actiuni, iar toata aceasta lupta pt control ar avea un efect benefic asupra pretului din piata . Vorba aceea , vrei sa ai control dar si platesti un pret serios pentru asta si dupa aceea nici nu-ti mai vine sa-ti bati joc de activele SIFului.
  Din pacate , cred ca si ASF are o mica parte din vina la afacerea asta. Cand exista un prag de 5% asta insemna ca administratorii sunt mult mai puternici decat actionarii."
 • +8 (8 voturi)    
  conducerea SIF 1=mafia (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:01)

  Biok [utilizator]

  "Un administrator practic nu mai poate fi schimbat. Un administrator cu mult tupeu poate profita foarte usor de puterea discretionara pe care o detine. In aceste conditii, tie , ca ASF , iti revine o mare responsabilitate ca sa urmaresti ce face acest administrator cu activele SIF. Nu pot sa nu ma intreb ce s-ar fi intamplat daca DNA ar fi intervenit in acest joc sulfuros , nu acum ,ci peste vreo 2 ani de zile. Cat de mare ar fi fost paguba in acest caz , 50 mil eur?
  Inca un cuvant pt ASF . SIF1 este cred singura societate care cere ca la AGA , la votul prin corespondenta, actionarii sa-si autentifice semnatura la notar. Este o modalitate desteapta prin care maestrul Bilteanu practic a anulat votul micilor actionari. Nu-ti prea convine atunci cand detii doar pana in 10.000 actiuni sa te duci sa platesti 100 lei la notar sa-ti autentifice semnatura, mai ales cand banuiesti ca jocurile sunt deja facute de cei care detin 12% din SIF prin societati paravan.
  Ar fi extraordinar , ca noua conducere a SIF1 , dupa o investigare atenta , sa publice toate tranzactiile, mici si mari , derulate de SIF1 in perioada Bilteanu si de ce nu si in ultimii ani ai conducerii Cuzman. "
 • +5 (5 voturi)    
  Trăiască DNA ! (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:34)

  _CK_ [utilizator]

  DNA vine să vă ia !!!
 • +5 (5 voturi)    
  iaca pozna (Marţi, 9 decembrie 2014, 10:36)

  ValentinIonescu [anonim]

  Etete ce chestie, se fura si-n banat? Mai sa fie...
 • +4 (4 voturi)    
  sifuri (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:20)

  rexulet [utilizator]

  Daca nu stiti, va reamintesc ca anul acesta SIF$ Muntenia nu a repartizat la actionari profitul pe anul 2013, spunand ca bani vor fi folositi la investitii.
  Investitii in buzunarele unor escroci care sunt protejati atat de legile favorabile cat si de clasa politica (pentru diferite avantaje materiale sau sponsorizari in timpul campaniilor electorale) Mai grav este ca si SRI-ul s-a sesizat cam tarziu, mai ales ca au fost multi bani rulati prin firmele acestor escroci pusi "paznici la bani" . La bani nostri ai actionarilor minoritari dar care nu au nici un cuvant de spus.
 • +7 (7 voturi)    
  Un mafiot acest Bîlteanu ! (Marţi, 9 decembrie 2014, 11:32)

  DelMa [utilizator]

  Cum a reușit să construiască ditamai clădirea, Tower Center, lângă Piața Victoriei ? Numai furând. Nu-i ajungeau chiriile exorbitante încasate de la firmele ce au închiriat spatii în Tower Center (printre care și Hidroelectrica SA, demolata de prietenul său administratorul judiciar Remus Borza), trebuia să jecmănească și SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia prin manopere obscure și manipulări de capital. La "subsol" cu el și cu alții de teapa lui !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by