Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, punerea sub sechestru asigurator a garsoniererei, a unei treimi din pensie si a unor actiuni ale lui Alexandru Visinescu la mai multe societati de investitii financiare, in dosarul in care acesta este judecat pentru moartea a 12 detinuti politici, relateaza Mediafax.

Alexandru VisinescuFoto: Agerpres/AP

Instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a instituit acest sechestru pentru "garantarea repararii pagubei", pana la concurenta sumei de 660.000 de euro.

Astfel, judecatorii au pus sechestru asupra garsonierei in care locuieste Visinescu, care este evaluata la 78.450 de lei. Sechestru asigurator a fost pus si pe 12 actiuni detinute la SIF1 Banat-Crisana SA, 10 actiuni la SIF2 Moldova SA, 64 de actiuni la SIF3 Transilvania SA, 77 de actiuni la SIF4 Muntenia SA si 21 de actiuni detinute la SIF5 Oltenia SA, precum si pe dividendele la care actiunile respective dau dreptul.

"Instituie, in acelasi scop, poprire asiguratorie asupra unei cote de 1/3 din pensia, in valoare neta de 3.376 lei, incasata de inculpat de la Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne, cu retinerea acesteia de catre tertul poprit", se mai arata in decizia de miercuri a CAB.

Tot miercuri, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca statul roman, reprezentat de Ministerul de Finante, Ministerul Afacerilor Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor sa fie parti responsabile civilmente in dosarul lui Visinescu, astfel incat daca instanta va dispune plata unor daune morale, cele trei institutii vor plati si ele, alaturi de Visinescu.

"Admitem cererea de constituire a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, a Ministerului Afacerilor Interne si a Administratiei Nationale a Penitenciarelor drept parti responsabile civilmente si dispune citarea celor trei entitati la termenul urmator, pentru ca acestea sa-si poata construi apararea", au decis judecatorii Curtii de Apel.

Alexandru Visinescu nu a fost prezent la instanta si, potrivit judecatorilor, nu a facut dovada faptului ca nu poate sa vina la proces, motiv pentru care la termenul urmator va fi adus cu mandat de aducere, fara a mai fi citat la domiciliu.

Urmatorul termen de judecata din acest dosar a fost stabilit pentru 5 noiembrie.

Curtea de Apel Bucuresti a inceput in 24 septembrie judecarea dosarului lui Alexandru Visinescu - acuzat de moartea a 12 detinuti politici in perioada in care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat.

Procurorii Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).