Claudiu Florica, fost sef al Fujitsu in Romania, denuntator in dosarul licentelor Microsoft, este audiat vineri de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Claudiu Florica ar fi, alaturi de Doru Bostina, Dinu Pescariu si Eugen Bejinariu, unul dintre martorii-cheie in dosarul Microsoft, scria in urma cu o saptamana jurnalista Emilia Sercan pe blogul sau, dupa analiza declaratiilor facute in fata procurorilor DNA.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane. Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme - acuzati doar de abuz in serviciu.

Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savirsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul "Sistem Educational Informatizat" (SEI).

Pe 3 octombrie, avizul de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Adriana Tacau, Gabriel Sandu, Alexandru Athanasiu Mihai Tanasescu si Daniel Funeriu a fost semnat de presedintele Traian Basescu.