Curtea de Apel Bucuresti amana pentru 23 septembrie decizia definitiva in dosarul Rompetrol

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 10 septembrie 2014, 12:23 Dosare Juridice

Cele 12 persoane judecate in dosarul Rompetrol ar putea afla in 23 septembrie decizia definitiva in dosarul Rompetrol, in care sunt acuzate de mai multe infractiuni, printre care manipularea pietei de capital, complicitate la delapidare si la spalare de bani, transmite Mediafax.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au incheiat marti dezbaterile in dosarul Rompetrol, in care sunt judecati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, senatorul Sorin Rosca Stanescu, fostul ministru Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu, Gabriela Victoria Anghelache si Irina Mihaela Popovici. In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Dinu Patriciu, acesta decedand in urma cu o luna.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecata, sa se constate incetarea procesului penal pentru fostul ministru Sorin Pantis si senatorul Sorin Rosca Stanescu, intrucat faptele de care sunt acuzati s-au prescris, precum si in cazul lui Dinu Patriciu, in urma decesului acestuia.

Procurorul DIICOT a sustinut ca decizia de achitare data in prima instanta in cazul tuturor inculpatilor din aceasta cauza nu este motivata. Acesta a cerut ca Victor Eros si Gabriela Anghelache sa primeasca o pedeapsa orientata spre maximul prevazut pentru faptele de care sunt acuzati, iar Alexandru Bucsa si Petrica Grama sa primeasca pedepse cu suspendare.

Instanta a ascultat pledoariile avocatilor, care au sustinut ca faptele persoanelor judecate in acest proces s-au prescris din octombrie 2011, dar si ultimele declaratii ale inculpatilor din dosar.

La incheierea judecarii dosarului Rompetrol, instanta a ramas in pronuntare, stabilind sa dea o solutie in 23 septembrie.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit in 19 august, la varsta de 64 de ani, intr-o clinica londoneza.

In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in dosarul Rompetrol, in care procurorii au cerut pedeapsa maxima, de 20 de ani de inchisoare, pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

Totodata, instanta i-a achitat atunci si pe ceilalti 12 inculpati - Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu, Gabriela Anghelache si Mihaela Popovici.

Tribunalul Bucuresti a respins ca neintemeiate pretentiile civile formulate de Ministerul Finantelor, precum si cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9.885.496 de euro si de instituire a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Patriciu, Bucsa, Grama si Aldea.

Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in dosarul Rompetrol, judecat din septembrie 2006.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital.

Alexandru Bucsa este acuzat de procurori de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, iar Petrica Grama, de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Sorin Pantis, de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat, iar Gabriela Victoria Anghelache, de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

In octombrie 2008, fostul vicepresedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare Irina Mihaela Popovici a fost trimisa in judecata de procurorii DIICOT pentru fals intelectual, favorizarea infractorului si aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat.


Citeste mai multe despre   


786 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    SRS alias Ciripoi are scris necrologul politic (Miercuri, 10 septembrie 2014, 14:42)

    Plagarus [utilizator]

    De la priveghi & inmormantarea Riciului, direct la puscarie !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version