5 întrebări frecvente ale celor care vor să doneze plasma. "Nu am fost testat pentru COVID-19, dar am avut simptome compatibile cu virusul. Pot dona?"

de R.F.     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2020, 17:31 Doneaza plasma


Doneaza plasma
Foto: Hotnews
Dacă ai avut COVID 19 și te-ai vindecat, sângele tău și, implicit, plasma din sânge conțin anticorpi care i-ar putea ajuta pe alții să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Pentru a fi informat corect, îți oferim răspunsurile la 5 întrebări frecvente ale persoanelor care vor să doneze, de la cât de des se poate dona, la ce beneficii ai post donare.


1. Nu am fost testat pentru COVID-19, dar am avut simptome compatibile cu virusul. Pot dona?

Dacă ai avut virusul, sângele va avea anticorpi COVID-19 dezvoltați de sistemul imunitar în momentul infecției.

Da, te poți prezenta pentru donare de plasmă la 14 zile de la efectuarea testului de anticorpi, cu buletinul de analiză și cartea de identitate.


2. Dacă îndeplinesc criteriile pentru donare, cât de des pot dona?

Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereza (plasmafereze) trebuie să fie de două săptămâni.

Intervalul dintre o ședință de plasmafereza și o donare de sânge total trebuie să fie de 4 săptămâni.

Intervalul dintre o donare de sânge total și o ședință de plasmafereza să fie de minim o lună.


3. Ce beneficii am dacă donez?

Persoanele care donează beneficiază la cerere de:
 • 7 tichete de masă pentru produse alimentare;
 • o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, scutire de la frecvență în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor;
 • decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge

4. Cine primește plasma pe care o donez?

Plasma se va administra doar pacienților critici infectați, confirmați cu COVID-19 prin metoda RT-PCR, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de PPC-DV-COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care se încadrează în următoarele criterii:

 • se află într-o secție de ATI, avizată de Comisia de ATI, dintr-un spital desemnat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
 • prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat;
 • sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie crescută, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 > 55 mmHg la pacienții

5. Dacă plasma mea nu are anticorpi ce se întâmplă mai departe?

Dacă testul relevă absența anticorpilor sau un titru al anticorpilor neutralizanți anti-SARS-CoV-2 < 160 cu metoda EIA sau o valoare echivalentă printr-o altă metodă, dar rezultatele testelor pentru calificarea biologică permit eliberarea din carantină, plasma va fi și etichetată ca plasmă proaspăt congelată (PPC), reetichetată și pusă la dispoziție pentru o altă utilizare. Poate fi folosită și la pacienții în stare critică care au pierdut foarte mult sânge și au nevoie de o înlocuire a întregii game de proteine, conținute in plasma – sângele este folosit in cazuri de pierderi acute de sânge, cum ar fi după un accident sau în timpul unei intervenții chirurgicale.

Surse:
Ordinul ministrului sănătății nr. 654/2020
Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti


-----

Articolul face parte din campania MedLife ‘‘Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!‘‘. MedLife oferă donatorilor test RT-PCR gratuit pentru confirmarea vindecării si 2 screening-uri medicale complete post donare.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, sunt zeci de decese în fiecare zi. Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm, să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr. Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață:

DONEAZĂ PLASMĂ!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13203 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Teatru absurd la Centrul de Donare din Constanta (Vineri, 25 septembrie 2020, 17:44)

  TheRealGicaContra [utilizator]

  Dupa 2, respectiv 3 ore de asteptare si dupa completarea formularelor initiale, doi posibili donatori de sange au fost refuzati pt ca luau medicamente anti-colesterol. De acord, dar de ce nu apar medicamentele interzise pe formularul initial, sa nu mai piarda omul timpul?!!! Al treilea posibil donator, un tanar student de aprox 23 de ani, a fost refuzat tot dupa mai mult de 2 ore de asteptare, pe motiv ca a declarat in chestionarul initial ca a avut in ultimele 6 luni 2 partenere sexuale!!!! Deci pt a fi acceptat trebuie sa ai maxim un partener!!!! Sau sa fii calugar cinstit! A patra persoana, singura care a reusit sa doneze, a petrecut in centru 6 ore! Ne mai plangem ca e criza de sange?!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Ce nu poate face statul (Vineri, 25 septembrie 2020, 22:59)

  Mihai Panet [anonim]

  cu toate spitalele lui face o firma privata! Luni intregi un nene dona aparate si insista la stat sa-si produca singur plasma, dar nu s-a putut. Cind o sa ne trezim si o sa vedem mamutul din dulap?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by