Administrarea de plasmă convalescentă ajută de fapt la accelerarea recuperării după forme severe de COVID-19? Pentru a afla răspunsul, o echipă de cercetători condusă de dr. Nicole Bouvier, de la Spitalul Mount Sinai din New York, a urmărit 39 de pacienți spitalizați cu COVID-19. Toți erau foarte bolnavi: până la momentul în care acești pacienți au primit o transfuzie de plasmă, 87% au necesitat oxigen suplimentar pentru a respira, iar 10% erau pe ventilatoare.

Administrare plasmaFoto: Hotnews

Pacienții au avut o vârstă medie de 55 de ani și puține comorbidități inițiale, în afară de obezitate și au primit plasmă convalescentă în medie la 4 zile după internare.

Datele celor 39 de pacienți au fost comparate cu cele ale altor 156 de pacienți cu COVID-19 cu simptome și istoric medical similare, internați în aceeași perioadă, care însă nu au primit plasmă.

Pacienții care au primit plasmă convalescentă și pacienții "martor" din grupul de control au avut același necesar de oxigen suplimentar în ziua 0.

Plasma este componenta sângelui care conține anticorpi ai sistemului imunitar. Așa-numita „plasmă convalescentă” de la supraviețuitorii COVID-19 este bogată în anticorpi împotriva SARS-CoV-2 și administrarea plasmei la pacienții cu COVID-19 i-ar putea ajuta să lupte împotriva bolii.

Studiul a fost publicat pe 15 septembrie în revista Nature Medicine.

Ce s-a descoperit

  • La 14 zile după ce au primit terapia cu plasmă, 18% dintre pacienți au necesitat în continuare suplimentarea cu oxigen, comparativ cu 28% dintre cei din grupul de control care nu primiseră plasmă.
  • La finalul studiului, 13% dintre persoanele care au primit plasmă convalescentă au murit, comparativ cu 24% dintre cei care nu au primit.
  • După ajustarea duratei simptomelor înainte de internare și expunerea la antibiotice cu spectru larg și anticoagulante, în urma analizei, s-a constatat un beneficiu semnificativ de supraviețuire pentru cei care au primit plasmă convalescentă.

Studiul oferă dovezi în sprijinul transfuziei de plasmă convalescentă ca o intervenție eficientă în COVID-19 și datele preliminare sugerează un beneficiu în ceea ce privește scăderea moralității.

Cu toate acestea, studiul nu a fost mare și randomizat, au spus cercetătorii, astfel încât concluziile nu sunt definitive. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a trage concluzii definitive cu privire la eficacitatea administrării de plasmă pentru tratamentul COVID-19 la diferite populații, a concluzionat echipa.

Pe 23 august, Administrația pentru Alimente și Medicamente sau FDA, responsabilă pentru promovarea sănătății publice în Statele Unite, a aprobat de urgență utilizarea plasmei convalescente pentru COVID-19, în ciuda lipsei dovezilor de eficacitate din studiile clinice mari randomizate. Aceste studii sunt în curs de desfășurare.

-----

Articolul face parte din campania MedLife ‘‘Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!‘‘. MedLife oferă donatorilor test RT-PCR gratuit pentru confirmarea vindecării si 2 screening-uri medicale complete post donare.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, sunt zeci de decese în fiecare zi. Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm, să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr. Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață:

DONEAZĂ PLASMĂ!