​Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!

Vrei să donezi plasmă convalescentă pentru bolnavii de Covid-19 și nu știi unde și cum? Doina Goşa, Director Centrul de Transfuzii București, explică pașii. Plus HARTĂ INTERACTIVĂ cu centrele de donare

de R.F.     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2020, 8:29 Doneaza plasma


Doneaza plasma
Foto: Hotnews
"Oamenii trebuie să știe că donarea, fie de sânge, fie de plasmă este foarte importantă și chiar salvează viața pacienților. Toate testările sunt gratuite, procedura nu este dureroasă", spune dr. Doina Goșa. În România, se recoltează plasmă în toate centrele de transfuzie din țara: 18 centre recoltează prin plasmafereza și donare standard, iar restul prin donare standard de sânge.

Avantajul donării prin plasmafereza este acela că din punga de 600 ml se prelucrează 3 unități de plasmă a câte 200 ml fiecare și toate cele trei punguțe reprezintă doza terapeutică pentru un pacient. Donarea standard înseamnă o punguța de 200 ml de plasmă și necesită 3 donatori de donare standard pentru un pacient.

Condiții de admisibilitate:

- Ai trecut printr-o infecție cu virus Sars CoV 2 indiferent care a fost statusul tău: bolnav în spital, bolnav în izolare și vindecat, asimptomatic etc.
- Nu ai boli cronice, nu ești în tratament pentru o boala, nu ai semne sau simptome de infecție;
- Semnezi consimțământul informat de prelucrare a datelor cu caracter personal și de donare de plasmă.

Cine poate dona? Există 3 categorii mari de potențiali donatori de plasmă convalescentă


Doina Goşa: 1. Foști pacienți de boala Covid care au fost internați în spital, au avut simptome medii/severe și au fost externați vindecați.

Vindecarea este confirmată de un buletin de analize RT PCR negativ efectuat în spital. Aceștia se pot prezenta la donare la 14 zile de la externarea din spital cu biletul de ieșire din spital și cartea de identitate. Pe mulți i-am contactat noi și i-am programat dar se pot prezenta și neprogramati nu refuzăm pe nimeni dacă este eligibil;

2. Foști pacienți care au fost internați în spital fără simptome sau cu simptome ușoare, au fost evaluați la 48 de ore și externați fără să li se facă testul de Sars CoV 2, au fost izolați la domiciliu 14 zile și monitorizați de către medicul de familie. Aceștia se pot prezenta la centru la 28 de zile de la internarea în spital (au fost internați pentru investigații după ce au făcut un test de virus pozitiv fie că erau contacți cu persoane pozitive, fie că voiau să plece în vacanță, fie personal medical care este testat periodic).

Trebuie să prezinte la centru biletul de ieșire din spital sau dacă nu au fost internați buletinul de analiza care confirmă că au trecut prin boală sau l-au făcut din considerentele de mai sus.

3. Foști pacienți care au avut simptome de răceală, nu s-au testat de virusul Sars-CoV 2, dar la un moment dat au făcut un test de anticorpi anti Sars CoV 2 ( IG/IgM) și au ieșit pozitivi. Aici intră în general asimptomaticii sau cei cu forme ușoare de raceala care au făcut de curiozitate anticorpii. Aceștia se pot prezenta la donare de plasmă la 14 zile de la efectuarea testului de anticorpi, cu buletinul de analiză și cartea de identitate.

Daca te incadrezi in categoriile da mai sus, te poți programa pentru donare fie sunând la centru, fie pe pagina de Facebook a centrului în mesaj privat, fie pot să vină pur și simplu neprogramati la centrul de transfuzii din Bucuresti, nu respingem pe nimeni dacă este eligibil.

Ce se întâmplă în centrul de transfuzie si cum decurge procedura de donareDoina Goşa: Pasul 1 - Trierea epidemiologica pentru protecția împotriva contaminarii cu Covid 19

Potențialul donator care ajunge în centru trece printr-un punct de triere (se măsoară temperatura, se dezinfectează pe mâini, primește o mască) și ajunge în Recepție.

Pasul 2- Recepția
Aici completează un chestionar, citește informațiile despre prelucrarea datelor cu caracter personal și semnează consimțământul prelucrării datelor cu caracter personal și consimțământul că este de acord să doneze plasmă, este înregistrat în baza de date după care, este preluat de un asistent medical și condus pe circuit;

Pasul 3 - Cabinetul medical - Donatorul este consultat de către un medic, i se efectuează grupa sanguina, Hemograma, este validat ca eligibil după care merge în Sala de Recoltare;
Pasul 4: Sala de Recoltare:

Exista 2 tipuri de donare de plasmă convalescenta:

1. Recoltare prin plasmafereza - plasma se recolteaza cu un echipament in flux continuu, printr-un kit de recoltare de unică folosință prin care trece tot sângele, plasma se filtrează și cade într-o punga de 600ml, restul celulelor sanguine se întorc prin retur înapoi în organism.

Procedura durează între 45 minute și 1 ora și depinde de patul vascular. Donatorul trebuie să aibă vene puternice să nu se spargă în timpul procedurii, Echipamentul permite scăderea presiunii adaptându-se oarecum la venele donatorului dar dacă, acestea sunt prea subțiri se sparg și se compromite procedura, Donatorul nu pățește nimic, o vânătaie care trece în câteva zile.

2. Recoltarea standard - se recoltează o cantitate de 450 ml de sânge din care se prepară ulterior o unitate de concentrat eritrocitar și o unitate de 200 ml de plasmă. Durează 15 minute maxim si e mai puțin spectaculoasă!

Donatorului i se explică ambele proceduri și el, donatorul, are dreptul să aleagă o procedura sau alta sau chiar să refuze dacă i se face frica.

Avantajul donării prin plasmafereza este acela că din punga de 600 ml se prelucrează 3 unități de plasmă a câte 200 ml fiecare și toate cele trei punguțe reprezintă doza terapeutică pentru un pacient.

Donarea standard înseamnă o punguța de 200 ml de plasmă și necesită 3 donatori de donare standard pentru un pacient.

Pasul 5 - Primește de la casierie 7 tichete de masa, o adeverință de zi liberă și reducere pe transportul in comun de 50% pe o luna de zile și evident mulțumirile noastre!

Analize medicale:

Pentru fiecare donare de plasma se efectuează gratuit următoarele teste:
Predonare:
- Grup sanguin si Rh
- Hemograma
Postdonare markerii virali prin serologie:
- Ac HIV 1 si 2
- Atg HBS
- Ac HCV
- Ac HTLV
- Ac TPHA
Markerii virali prin PCR
- Biochimie
- HLA
- Ac anti Sars CoV 2 - RT - PCR

Toate analizele se fac gratuit, donatorii au acces la rezultatele lor pe site fără să se mai deplaseze la centru.

Procedura NU este dureroasă, singurul disconfort pe care îl au câțiva donatori este de la înțepătura de ac atunci când se punctioneaza vena, o fracțiune de secundă percepută ca o înțepătura dar după aceea nu mai există durere!

În România se recoltează plasmă în toate centrele de transfuzie din țara: 18 centre recolteaza prin plasmafereza și donare standard, iar restul prin donare standard! Nu toate centrele au cerere pentru a distribui plasma convalescenta Covid 19, în principiu cererea există din partea spitalelor care participă la studiile randomizate de tratare a pacienților cu plasmă convalescenta și au aprobare de la Comisia de ATI a MS!

Nu toți pacienții care s-au infectat cu virusul Sars CoV 2 fie bolnavi fie asimptomatici s-au încadrat la tratamentul cu plasmă convalescenta, în general pacienții în stare critică și în funcție de etiopatogenia complicației data de virus. Pacienții care au suferit forme de viroza, ușoară/medie sau asimptomatică s-au vindecat în maxim 2 săptămâni și doar o parte dintre aceștia au făcut complicații care îmbracă mai multe forme grave, de la forme pulmonare, cardiace la forme neurologice și doar medicul curant decide momentul aplicării tratamentului transfuzional.

Donarea de sânge sau plasmă convalescenta este un act medical, voluntar și nonremunerat, cel puțin, donarea de sânge și plasmă care se administrează direct pacienților din spitale! Donatorul de sange, prin actul altruist pe care-l face de a ajuta pe semenul său aflat în suferință, trebuie să rămână un om cu înaltă ținută morală și conștiință și nu trebuie nicicând să încurajăm ca donarea să se facă pentru anumite foloase financiare, indiferent dacă sunt sub forma de bani sau altceva.

În toate țările lumii donarea de sânge si plasmă se face pe baza de voluntariat si nu se oferă donatorilor recompense mari, în general se oferă postdonare un suc, o gustare și cu prilejul unor evenimente se oferă insigne, șepci , tricouri sau bilete la teatru sau concerte. Valoarea acestora trebuie să ramână mică deoarece motivarea financiara a donatorului reprezintă o amenințare pentru siguranța sângelui și a componentelor sanguine. Linia este foarte subțire și nu trebuie încălcată altminteri expunem pacientul din spital la riscuri multiple și putem să-i facem mai mult rău!

-----
Articolul face parte din campania MedLife ‘‘Luptăm până la ultima picătură de plasmă. ÎMPREUNĂ!‘‘. MedLife oferă donatorilor test RT-PCR gratuit pentru confirmarea vindecării si 2 screening-uri medicale complete post donare.

În medie, la fiecare 15 secunde, în lume, o persoană moare din cauza noului coronavirus. În România, am ajuns deja la peste 3000 de decese. Acum stă doar în puterea noastră să încetinim acest ritm, să nu îi lăsăm și pe alții să se transforme într-un număr. Dacă ești printre cei care au învins boala, acum poți face ceva pentru a salva o altă viață:

DONEAZĂ PLASMĂ!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17603 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  donare fara test (Vineri, 4 septembrie 2020, 15:41)

  marx7 [utilizator]

  Am fost de am donat, pentru ca eram donator (inainte de pandemie). Dupa pandemie ma asteptam sa se faca teste suplimentare, si am evitat, pentru a nu fi pus in carantina fortata in spital (stim conditiile din spital).
  Intr-un tarziu mi-am calcat pe "retinere" si m-am dus.
  Spre suprinderea mea nu se face absolut nici un test suplimentar, ci doar acea declaratie pe proprie raspundere. Ca si cum prin asta e suficient pentru a-i asigura ca sangele meu nu are Covid, si poate fi prin consecinta, pus in transfuzia altor pacienti ulterior.
  Cine le garanteaza acelora ca sangele de care beneficiaza in transfuzie nu e infectat?
  Sau... poate chiar toata chestia asta cu covid e un fake (ca sa mergem pe panta conspirationistilor)... ?
  Sau se fac ulterior teste de care nu stim noi? (varianta buna, dar prea SF sa fie adevarata in cazul Romaniei).
  Pentru mine a fost ok asa, dat fiind faptul ca nu am fost pus in postura sa mi se impuna o eventuala carantina fortata. Dar de siguranta celor care primesc acel sange... ce putem spune?!?
  La "nedumerirea" mea, mi s-a raspuns: daca vreti exista in farmacii teste de anticorpi si puteti sa va luati si sa va faceti un astfel de test.
  De ce nu asigura statul roman un astfel de test?
  Whatever, mi se pare totul o aiureala, si ...ce sa mai spunem de incurajare pentru cei care sa vina sa doneze.
  Inca o data sistemul medical se dovedeste depasit si politicul nu sprijina de fapt nimic pentru a se schimba cu adevarat ceva in sfera medicala.
  Spor la donat! (daca mai aveti chef)
  • -5 (5 voturi)    
   (Facepalm) (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 9:23)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui marx7

   pisa avea dreptate. Analfabetismul functional e pretutindeni in Romania. Din Martie se vorbeste despre Covid, despre cum se transmite si despre cum NU se transmite prin sange, despre cum te poti duce in continuare la donat si NU e nevoie de test pentru ca aceasta infectie NU ajunge in sange, iar tu aveai temeri, pentru ca e greu cu informarea. Si acum esti suprins, pt ca e greu cu informarea.
   • +6 (6 voturi)    
    Ai grija (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 13:34)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    Some studies have reported detection of SARS-CoV-2 RNA, in either plasma or serum, and the virus can replicate in blood cells. However, the role of bloodborne transmission remains uncertain; and low viral titers in plasma and serum suggest that the risk of transmission through this route may be low.

    https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-for-infection-prevention-precautions

    Nu e o cale de transmitere probabila dar in nici un caz nu poate fi declarata ca imposibila .
 • +1 (1 vot)    
  Asimptomaticii pot dona? (Vineri, 4 septembrie 2020, 15:46)

  M***_PSD [utilizator]

  Pacat ca cei care au fost asimptomatici nu sunt inclusi in recoltarea de plasma. Daca s-ar face un simplu test de anticorpi urmat de cel de Covid s-ar largi baza de recoltare.
  • +2 (2 voturi)    
   cine suport costul testelor (Vineri, 4 septembrie 2020, 16:05)

   marx7 [utilizator] i-a raspuns lui M***_PSD

   ok... pentru testul de anticorpi sa zicem. Dar daca se dovedeste pozitiv, cine acopera costul testului PCR ulterior, care nu e ieftin?
   Pun problema nu pt ca nu ar fi bine sa se faca asta. Dar pentru ca se pare ca statul roman prefera sa evite la ora actuala cheltuieli de acest gen. Trebuiesc introduse in procedura, si procedura trebuie aprobata si... si trebuie implicat factorul politic pana la urma intr-un fel sau altul (si buzunarul cuiva pt comision si mai probabil).
   Dar pentru ca suntem oi, duse la taiat si buni de pus cu perfuzia in vena a nu-stiu-cui netestat...
   Cine va putea ulterior arata cati au fost infectati in acest fel pe cale de ...transfuzie netestata, decat cu o simpla declaratie pe proprie raspundere?!?
 • 0 (0 voturi)    
  Cei din centrele de transfuzie știu asta? (Vineri, 12 martie 2021, 7:00)

  Jolly Roger [utilizator]

  Am dat acum de acest articol fiind postat pe fb recent de un centru de recoltare.
  Bun articol, tristă realitate.
  La centru local nu e decât o singură persoană care știe să recolteze plasma, și era in concediu când am trecut pe acolo.
  După o săptămână sunt sunat. La fața locului "a, da noi nu recoltam decât prin plasmafereză, altfel nu, ne complicam degeaba..."


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by