Comisia Ministerului Sanatatii care a verificat cazul pacientei in varsta de 17 ani care a murit pe data de 10 august la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Jiu, dupa ce i s-a administrat un antibiotic, a prezentat miercuri raportul de control conducerii ministerului. La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul demisionar Cseke Attila solicitase demararea unui control in acest caz. Potrivit raportului, comisia Ministerului Sanatatii a descoperit, in urma controlului, "deficiente grave in ceea ce priveste gestionarea problemelor organizatorice, dar si medicale".

Conform raportului întocmit de către Comisia de control, pacienta, care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie.

Conform aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu.

De altfel, unitatea sanitară nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice.

Conducerea Ministerului Sănătăţii a decis transmiterea de urgenţă a raportului de control la autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţean Gorj - în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg Jiu– în vederea remedierii deficienţelor şi a dispunerii de sancţiuni administrative. Raportul va fi transmis Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attikla, a dispus ca raportul să fie transmis şi Parchetului Gorj pentru investigarea cazului.