Germania nu are in vedere acordarea unor despagubiri pentru producatorii de legume europeni, in special cei spanioli, afectati de declaratiile privind rolul castravetilor din Spania la raspandirea bacteriei ucigase E.coli, a declarat sambata ambasadorul german la Paris, Reinhard Schafers, citat de AFP.

"Priviti dimensiunea catastrofei. Mi se pare ca este mai grava decat pierderile suferite de unii producatori, nu numai de la voi, ci si de la noi", a declarat diplomatul pentru postul de radio Europe 1.

"Nu imi pot imagina ca vom oferi compensatii financiare, deoarece catastrofa e acolo. Trebuia sa ne prevenim publicul. In momentul in care am facut acest lucru, fusese gasit ceva la unii castraveti spanioli. Cand ai o informatie la un moment dat, trebuie sa avertizezi populatia", a adaugat el.

Autoritatile germane au recunoscut zilele trecute ca nu castravetii importati din Spania sunt sursa imbolnavirilor cu bacteria E.coli enterohemoragica, care a provocat moartea a 19 persoane in Europa, dintre care 18 in Germania.

Insa suspiciunile asupra castravetilor spanioli lansate initial de autoritatile germane au provocat pierderi financiare considerabile pentru producatorii de legume din toata Europa si in special din Spania.

Originea bacteriei ramane inca necunoscuta, insa producatorii de legume spera ca vor putea obtine compensatii.

"Nu Germaniei ii revine aceasta responsabilitate. Suntem victime ale unei epidemii si asta e ceea ce ne preocupa acum. Exista mecanisme la nivel european pentru astfel de situatii", a explicat ambasadorul german la Paris.