(P) VIDEO Prof. dr. Doina Dimulescu: Telemedicina era veriga lipsa in diagnosticul bolilor cardiovasculare, care au in Romania nivele dintre cele mai mari

de HotNews.ro     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2011, 12:58 DoctorH - DoctorH Actualitate


Prof. Dr. Doina Dimulescu
Foto: Hotnews
"Statisticile arata ca la fiecare 10 minute un roman moare din cauza unei boli cardiovasculare. Telemedicina era veriga lipsa in diagnosticul bolilor cardiovasculare, care au in Romania nivele dintre cele mai mari" sustine prof. dr. Doina Dimulescu, directorul spitalului Elias din Bucuresti.

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:
 • scopul proiectului este reducerea proportiei de respitalizari printr-un control la distanta
 • cu ajutorul medicinei asistate la distanta creste si confortul phihic al pacientilor, care nu mai trebuie sa vina regulat la doctor pentru o electrocardiograma
 • medicina asistata la distanat nu poate substitui o vizita medicala
 • telemedicina este recomandata de medicul cardiolog, conform unor parametri specifici fiecarui pacient
 • datele obtinute prin monitorizarea la distanta sunt date complementare celor obtinute in cabinetul medicului specialist
 • cei 40 de pacienti care au participat la proiectul pilot s-au simtit reconfortati de faptul ca pot lua legatura cu medicul cardiolog care i-a supravegheat pana in acel moment, fara sa mai fie nevoiti sa mearga la spital
 • datele transmise de aparat ajung la medicul curant in timp real, prin intermediul faxu-ului, telefonului - mobil sau fix - sau pe internet
 • din informatiile care ii parvin, medicul aflat in centru de monitorizare, poate sa isi dea seama daca se poate face ceva printr-o recomandare la distanta
 • se poate ajunge chiar la salvarea de vieti, in momentul in care medicul de pe ambulanta intra in posesia infomatiilor trimise de aparat medicului cardiolog
Urmariti integral materialul video:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3790 vizualizari

 • Oferta (Luni, 30 mai 2011, 8:19)

  Rony [anonim]

  Buna ziua

  Este oferta a unei clinici sau poate fi achizitionat si de catre persoane care au afectiuni cardiace?

  Nu gasesc oferta comerciala a acestui sistem/ serviciu

  Multumesc
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:38)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rony

   In momentul de fata este un proiect european, de monitorizare la distanta, care s-a desfasurat in Spitalul Elias, in parteneriat cu o firma privata, care a furnizat echipamentele. In viitorul apropiat aceste echipamente vor fi disponibile in diverse tipuri de contracte, prin medicii de familie sau prin inchiriere/vanzare directa de la firma care le importa - MedTelesystems, pentru pacientii care doresc monitorizarea la distanta.
 • Telemedicina (Luni, 30 mai 2011, 9:36)

  MOTORAN LIVIU [anonim]

  Buna ziua,

  Tema discutiei este foarte interesanta si aplicarea acestor solutii consider ca va aduce beneficii pacientilor si serviciului de asistenta medicala de urgenta in general.
  Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:

  1. In situatia actuala, in care asistenta medicala de urgenta se desfasoara in conditii destul de dificile, mai ales in domeniul cardiovascular, unde timpul (secundele, minutele) sunt esentiale in acordarea ajutorului medical necesar, cum vedeti Dv. implicarea specialistilor din domeniu, in timp real, avand in vedere ca transmiterea datelor si atentionarilor de urgente medicale de la persoanele monitorizate se va face prin „fax, telefon, internet”, si ca in acest timp specialistii respectivi sunt implicati in consultatii la cabinetele de specialitate, din spitale, policlinici, pentru persoanele programate, in operatii programate sau de urgenta, etc.?

  2. Daca din datele transmise, in urma analizarii lor in timp real, se impune aducere de urgenta a pacientului respectiv la medicul specialist, la spital, cum se va face acest lucru, avand in vedere ca serviciul de ambulanta nu face fata in situatia actuala apelurilor de urgenta primite? Va exista un serviciu de transport de urgenta paralel pentru aceste situatii?

  Va multumesc pentru amabilitate si va doresc multe reusite in activitatea Dv. din domeniu.
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:43)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui MOTORAN LIVIU

   1. Acest serviciu de monitorizare presupune ca informatiile furnizate in timpul monitorizarii sunt prelucrate in timp real de catre un medic cardiolog; acesta inseamna ca alertarea medicului cardiolog se face imediat si acesta poate face recomandari telefonice pacientului sau pe fax/internet, sau, daca e vorba despre o urgenta, pot alerta serviciile publice de ambulanta.
   Acest sistem de monitorizare de catre un cardiolog este disponibil 24/24, 7 zile din 7.

   2. Serviciile de ambulanta solicitate vor fi, in general, cele publice, iar medicul cardiolog de serviciu va furniza informatii esentiale echipei medicale de pe ambulanta.
 • domenii (Luni, 30 mai 2011, 11:13)

  Gerge [anonim]

  In ce domenii poate fi folosita Telemedicina? Care sunt ramurile care pot beneficia de aceste facilitati?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:48)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gerge

   In principal, in monitorizarea bolilor cardio-vasculare (monitorizare EKG, tensiune arteriala, greutate corporala, pulsoximetrie); mai pot beneficia pacientii diabetici, care in functie de valorile glicemiei si simptome, pot fi consiliati ca schema de tratament si pacientii cu boli pulmonare avansate (pulsoximetrie, EKG) pentru care se pot detecta agravari incipiente ale bolii, tulburari de ritm cardiac.
 • cine e la capatul celalalt? (Luni, 30 mai 2011, 11:57)

  Sonia [anonim]

  Buna ziua. Inteleg ca telemedicina foloseste dispozitive care transmit informatii prin fax, telefon, internet. Unde ajung aceste informatii? Cine este la capatul celalalt al "firului": o asistenta, medicul de familie, cardiologul? Cat de repede se poate observa o posibila criza cardiaca?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:39)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sonia

   Buna ziua! Toate informatii se transmit prin telefon, insa la celalat capat al firului exista un cardiolog care citeste electrocardiograma si formuleaza un diagnostic. Tocmai prin rapiditatea acestui serviciu medical, de telemedicina, patrunde pe piata din ce in ce mai puternic pentru ca diadnosticul poate fi pus in 5-10 minute. Este o comunicare intre medicul de familie care efectueaza EKG si cardiologul care il citeste, in centru acestei echipe fiind pacientul.
 • Intrebare (Luni, 30 mai 2011, 13:24)

  Alexandra [anonim]

  Buna ziua!

  Inteleg care sunt avantajele acestui tip de monitorizare, dar puteti sa-mi ziceti daca exista vreun dezavantaj in cazul acestui tip de monitorizare la distanta? Este echivalentul unei vizite medicale?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:51)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandra

   Pe langa avantajele monitorizarii, exista si un dezavantaj: aceste date nu se pot substitui exemenului clinic, facut de medic. Ca atare, aceasta monitorizare are valoare maxima la pacientii care au fost deja examinati cardiologic si au un dosar medical in centrul de monitorizare. Monitorizarea la distanta nu poate inlocui o vizita la medicul specialist.
 • intrebare (Luni, 30 mai 2011, 13:35)

  Diana Marcu [anonim]

  Buna ziua!

  Daca parintii mei sunt din provincie, pot sa fie monitorizati la domiciliu sau e un serviciu doar pentru cei din Bucuresti?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:40)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Marcu

   Pot fi monitaorizati parinti si in provoncie, chiar si la tara sau in strainatate. Nu este un serviciu exclusiv pentru Bucuresti.
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:54)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana Marcu

   Pot fi monitorizati pacienti in orice zona geografica; monitorizarea prin telemedicina este in mod particular avantajoasa pentru pacientii aflati in zone geografie indepartate sau cu acces dificil la centrele medicale.
   De asemenea, aparatele fiind de de mici dimendiuni permit deplasarea in calatorii, concedii, vacante, inclusiv in afara tarii.
 • buna ziua! (Luni, 30 mai 2011, 14:22)

  Liviu [anonim]

  de cand incepe acest proiect?
  cum putem sa contactam frma care se ocupa cu monitorizarea la distanta?
  cat costa abonamentul lunar pentru fiecare persoana monitorizata?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:06)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Proiectul european se ternima in data de 31 mai si va continua cu un proiect comercial incepand cu data de 1 iunie, a.c. Serviciul va fi disponibil atat in cabinetele medicilor de familie, cat si direct la importator, pe baza de abonament lunar. Serviciul va fi promovat in presa nationala si reviste de specialitate, dar si pe site-ul firmei:
   www.med-telesystems.ro
   Abonamentul lunar costa 79 de lei.
 • ce tip de boli? (Luni, 30 mai 2011, 14:25)

  Silvia Dragoi [anonim]

  monitorizarea este doar pentru cei care au boli de inima sau pot sa fie si persoane cu alt fel de boli?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 16:49)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silvia Dragoi

   Monitorizarea se efectueaza nu numai la cei cu boli cardiovasculare, dar acestia sunt pe primul loc. La ora actuala exista o "epidemie" de boli cardiovasculare. Ceea ce este foarte interesant este ca scade foarte mult varsta la care acestea apar, deci serviciul nu se adreseaza doar persoanelor varstnice. Ultimele statistici arata ca in SUA, in fiecare an, 1,5 milioane de oameni fac infarct miocardic. Mortalitatea acestora este de 30%, insa s-a constatat ca mai mult de jumatate dintre decese se produc inainte de a ajunge la spital. De aici apare necesitatea monitorizarii pacientilor, nu numai cu boli cardiovasculare, dar si a acelora care au factori de risc cardiovascular, de exemplu obezitate, fumat, dizlipidemii, stres emotional, diabet zaharat. Alte afectiuni care pot fi monitorizate sunt bolile pulmonare si diabetul zaharat.
 • camin batrani (Luni, 30 mai 2011, 14:26)

  marcu [anonim]

  de unde putem afla mai multe despre acest servicu? se poate face si pentru bolnavii din camine de batrani? cat costa in acest caz?
  • raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:01)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marcu

   Despre acest serviciu puteti aflati mai multe in doua saptamani din presa, televiziune, de pe site-ul www.med-telesystems.ro, cabinetele medicilor cardiologi, cabinetele medicilor de familie. Prin telemedicina pot fi monitorizati nu numai pacientii din caminele de batrani - unde cu ajutorul telemedicinei realizam preventie tertiara, adica prevenim complicatiile bolilor cardiovasculare si complicatiile tratamentelor - dar si pacientii altor unitati spitalicesti sau clinici, inclusiv centrele de medicina sportiva. Telemedicina se adreseaza pacientilor indiferent de varsta si de afectiune, putand fi folosita inclusiv pentru un control medical periodic, astfel realizand unul dintre cele mai importante deziderate in medicina - prezentia. Este mai "ieftin" si mai usor sa previi decat sa tratezi.
 • Cine poate beneficia (Luni, 30 mai 2011, 15:18)

  cornelia_mba [anonim]

  Buna ziua,

  Am cautat mai multe informatii CEMONDIS si am gasit, intr-un comunicat din octombrie 2010 ca finalitatea acestui proiect este "infiinţarea unui Centru Medical de Monitorizare la Distanţă (CEMONDIS), la nivel pilot, unde se vor desfăşura studii medicale asupra unor grupe de pacienţi externaţi din SUU Elias.". Am urmatoarele intrebari:
  1. De monitorizarea aceasta vor beneficia doar pacienti de la Elias sau va fi posibila si pentru pacienti ai altor spitale?
  2. Daca se va aplica si pentru pacienti externati din alte spitale, e valabil si pentru provincie sau doar pentru Bucuresti?
  3. Care este costul acestei monitorizari?
  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:11)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cornelia_mba

   Spitaul Elias a fost doar centrul pilot unde s-a efectuat cercetarea. Incepand cu 1 iunie, orice pacient care are recomandare de monitorizare poate beneficia, contra cost, de acest serviciu medical, cu conditia sa existe un dosar medical al bolii in centrul de monitorizare, pentru ca medicul sa poata orienta recomandarile.

   Abonamentul pentru persoane fizice este de 79 de lei/luna
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:12)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cornelia_mba

   1. Acesta monitorizare este posibila pentru orice pacient din orice spital. Pacientul se mai poate adresa direct medicului cardiolog sau medicului de familie.
   2. Telemedicina se poate aplica oricarui pacient externat din spital, in special celor cu boli cardiovasculare sau factori de risc. Monitorizarea prin telemedicina este usor de realizat si se face in timp real, indiferent de locul in care se afla pacientul: in provincie, la tara, in zone izolate sau in strainatate.
   3. Pentru persoanele fizice pretul unui abonament lunar este de 79 de lei.
 • Mai multe detalii (Luni, 30 mai 2011, 15:22)

  andrei s. [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa ne oferiti mai multe detalii despre cum se realizeaza, efectiv, aceasta monitorizare:
  1. Acele dispozitive medicale trebuie cumparate? Care este costul lor?
  2. Monitorizarea se plateste in functie de perioada?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:17)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei s.

   1. Exista mai multe tipuri de dispozitive care monitorizeaza diferiti parametrii cardiovasculari: tensiunea arteriala, EKG-ul cu una sau mai multe derivatii, pulsoximetria - pentru detectarea precoce a scaderii concentratie oxigenului in sange, cantar pentru determinarea cresterilor bruste de greutate, ce pot anunta decompensarea insuficientei cardiace. Medicul curant recomanda parametrii care trebuiesc monitorizati la domiciliu.
   2. Monitorizarea se plateste pe baza unui abonament lunar, pentru cate luni este necesar, in functie de recomandarea medicala.
 • Cum sunt selectati pacientii (Luni, 30 mai 2011, 15:28)

  C. Sandu [anonim]

  Acele dispozitive medicale care transmit la distanta datele trebuie "purtate tot timpul" pentru o anumita perioada recomandata de medicul cardiolog sau se folosesc cu intermitenta pentru a transmite informatii la intervale stabilite cu medicul? Orice pacient cu probleme cardio poate fi monitorizat sau acest lucru se face la recomndarea medicului in functie de gravitatea bolii?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:24)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui C. Sandu

   Monitorizarea este recomandata de medicul curant si nu presupune purtarea permanenta a unui dispozitiv. Pacientul este instruit sa initieze inregitrarea EKG-ului, tensiunii arteriale etc, la momentul la care are simptome sau periodic, conform recomandarii medicale.
   De exemplu, pacientul se plange de palpitatii care apar sporadic si nu au putut fi surprinse la o monitorizare Holter la 24 de ore. In acest caz, pacientul este instruit sa initieze transmiterea elecrocardiogramei telefonic, in momentul in care incep sa apara simptomele. Inregistrarea EKG-ului poate si initiata si de un membrul al familiei. Inregistrarea unor parametrii cardio-vasculari, la momentul la care pacientul este simptomatic reprezinta un instrument diagnostic foarte valoros pentru medicul curant si pentru pacient.
 • buna ziua (Luni, 30 mai 2011, 17:14)

  s.paul@yahoo.com [anonim]

  am 3 intrebari


  1. Datele trimise de acest aparat la centrul de monitorizare pot sa le vad intr-un fel si eu sau sa fie printate sau transmise la un doctor pentru o opinie separata ?

  2. De unde pot sa stiu ca medicul din centrul de monitorizare este suficient de bine pregatit si interpreteaza corect datele.

  3. Se poate cumpara acest aparat impreuna cu softul lui pentru uz personal fara sa apelez la un doctor sau centru de monitorizare?
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:36)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui s.paul@yahoo.com

   1. Da, toate informatiile colectate prin monitorizare pot fi transmise, pe internet, la pacient sau la alt medic.
   2. Vor fi angajati medici cardiologi cu experienta de cardiologie de urgenta.
   3. Nu, aparatul nu poate fi folosit in absenta centrului de monitorizare.
 • Buna seara (Luni, 30 mai 2011, 17:28)

  Niculae Avram [anonim]

  Ca medic de famiglie cu ce argumente sa conving pensioonarii sa faca ECG la mine in cabinet cand ei vin direct pentru trimitere?

  Se pot face transmisii in caz de urgenta si pe timpul noptii sau in weekend?

  Exista prin acest sistem de monitorizare si alte dispozitive sau senzori pentru a masura nivel de oxigen din sange sau al glicemiei?

  Multumesc mult!
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 18:01)

   Dr. Ioana Veronica Grajdeanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Niculae Avram

   1. Un pacient pensionar vine la cabinetul dumneavoastra la ora 19 cu o durere precordiala, cu stare de anxietate, pe care il cunoasteti ca un mare fumator, cu diabet zaharat de tip II, ateroscleroza - ce este mai benefic pentru pacient?
   Sa ii dati un bilet de trimitere, pe baza caruia este programat la cardiolog peste 2 saptmani (in cel mai fericit caz), sa il trimiteti la un spital la care ajunge schimband 2-3 mijloace de transport in comun, dupa ce ati facut diagnosticul diferential al durerilor retrosternale (boli cardiovasculare, boli musculo-scheletice, boli pulmonare, boli mediastinale, boli digestive, etc) sau este mult mai simplu sa aplelati la telemedicina, putandu-i astfel salva viata pacientului. Este benefic si pentru dumneavoastra, ca medic, sa realizati cu ajutorul telemedicinei o sinteza diagnostica si terapeutica sigura, formand astfel o echipa cu un medic cardiolog specialist in acel moment.
   2. Transmiterea EKG-ului si monitorizarea TA prin telemedicina se realizeaza in orice moment al zilei, al noptii, inclusiv in week-end. Transmisia se realizeaza in timpul programului cabinetului medicului de familie, dar si de la domiciliul pacientului, daca acesta a fost instruit sa foloseasca dispozitivul de EKG si TA la domiciliu.
   3. Exista si alte sisteme de monitorizare si dispozitive pentru masurarea nivelului oxigenului, a glicemiei, a tensiunii arteriale.
   # HeartView - un instrument de monitorizare ECG pentru pacienti cu risc marit si care pot necesita interventia imediata in situatii de urgenta.
   # BPTel - un aparat de masurare a tensiunii arteriale si a pulsului, care include un dispozitiv de transmisie a parametrilor vitali printr-o linie de telefon simpla catre Centrul de Monitorizare.
   # HeartOne - cel mai simplu sistem individual de monitorizare ECG cu 3 linii, cu cele mai reduse dimensiuni din lume (cantareste doar 60 grame) si un mod de folosire prietenos, dedicat in special pacientilor cu afectiuni de aritmie cardiaca.
 • Transmisia datelor se face prin telefon dar (Luni, 30 mai 2011, 17:42)

  Dr. NATALIA D. [anonim]

  nu scrie daca merge si mobil sau RDS si ce cost au aceste convorbiri. Aparatul de EKG se cumpara sau se inchiriaza ?

  Se poate folosi inteleg un aparat la mai multi pacoenti numarul de transmisii fiind nelimitat sau platesc la fiecare in parte ?
  Se pot trimite datele si prin centrala telefonica daca nu am numar direct la clinica?

  Multumesc
  Buna seara
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:42)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr. NATALIA D.

   Transmisia datelor se fata atat prin telefonie fixa, cat si mobila, si au costul unei convorbiri normale.

   La pacientii individuali nu, dar la medicii de familie, da.

   Da, se pot transmite date si prin centrala.
 • Intrebare (Luni, 30 mai 2011, 18:03)

  Viktoria [anonim]

  Produsul poarta multe benefici!
  Cand ata adus produsul acestea in Romania, care a fost primul gind per care l'ati avut?

  Va multumesc si va doresc mult succes
  • Raspuns (Luni, 30 mai 2011, 17:43)

   Dr. Doina Dimulescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viktoria

   Primul gand a fost acela de a umple o veriga lipsa in diagnosticul bolilor cardiovasculare care au in Romania nivele dintre cele mai mari in Europa.
 • alt tip de serviciu (Luni, 30 mai 2011, 18:46)

  mary [anonim]

  Se poate oferi acest tip de serviciu numai pe baza de cerere, adica de exemplu pacientul este inregistrat la doctorul de la distanta si acceseaza serviciul dupa un grafic ales de pacient - de exemplu de 4 ori pe saptamana si ori de cate ori se nu se simte bine -,

  Deci aveti in vedere si un sistem de plata pe serviciu efectuat in loc de cel pe baza de abonament?

  Multumesc
 • Angiografia (Luni, 30 mai 2011, 21:06)

  Mitica [anonim]

  Sunt diagnosticat cu Cardiopatie Ischemica si Aritmie Extra sistolica, TA 130/80 frecvent, TA maxima inregistrata 150/100.
  Medicul de familie mi-a recomandat sa fac radiografia vaselor de sange. Un alt medic de la un cabinet paricular, mi-a recomandat sa nu fac angiografia deoarece este o metoda invaziva si este periculoasa.
  Pe cine sa ascult??? Va multumesc.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by