Autoritatile sanitare germane sunt ingrijorate de propagarea rapida a unei bacterii care provoaca hemoragii ale sistemului digestiv si care, cel mai probabil, a provocat deja un deces, relateaza AFP.

"O femeie de 83 de ani a murit in 21 mai, dupa ce a fost internata in 15 mai pentru colita hemoragica. Examenele de laborator au dovedit infectia" cu E.coli enterohemoragic (Eceh), bacterie care genereaza tulburari severe, a precizat ministerul Sanatatii, intr-un comunicat.

O ancheta este in curs de desfasurare pentru a determina cu exactitate cauzele decesului, adauga ministerul.

In ultimele doua saptamani, sute de cazuri confirmate sau suspecte de infectie cu aceasta bacterie au fost inregistrate in Germania, potrivit Institutului Robert-Koch (RKI), organismul federal insarcinat cu controlul si lupta impotriva infectiilor.

In aceste cateva sute de cazuri, peste 80 de oameni au dezvoltat tulburari grave denumite sindromul hemolitic si uremic (SHU).

RKI se declara ingrijorat si de faptul ca aceste cazuri au aparut in principal in randul adultilor, in conditiile in care sindromul afecteaza, in general, copii cu varste mici.

Astfel, in 2010, din 65 de cazuri de SHU, mai putin de 9% dintre bolnavi erau majori si doua dintre aceste cazuri s-au dovedit mortale.

Persoanele infectate cu Eceh nu dezvolta SHU. Potrivit statisticilor RKI, o mie de persoane sunt infectate anual cu aceasta bacterie in Germania, majoritatea fara complicatii grave.

Escherichia coli este prezenta in tubul digestiv al oamenilor si al animalelor cu sange cald iar transmisia se face prin consumul de alimente contaminate, carne cruda sau prost gatita si lapte crud.

Deocamdata, nu se cunoaste sursa actualelor infectii si "nu putem exclude ca ea sa fie inca activa", adauga institutul RKI.