Luati-o doar ca un avertisment pentru incepatori: sedentarii care se apuca cu prea mult entuziasm de activitati fizice (alergarea inclusa) sau sexuale sunt supusi unor riscuri crescute de atac de cord. La aceasta concluzie au ajuns doctorii americani, conform unui articol publicat de Journal of the American Medical Association, scrie Marian Chiriac pe blogul Alerg deci exist.

O echipa medicala condusa de dr. Issa Dahabreh, de la Centrul Medical Tufts din Boston, a analizat 14 studii efectuate pe un numar de peste 6.000 de pacienti despre relatia dintre exercitii fizice, sex si riscul de atac de cord sau moartea cardiaca brusca - un ritm letal al inimii care face ca inima sa inceteze circulatia sangelui.

Medicii au descoperit astfel ca oamenii sedentari au un risc de 3,5 ori mai mare de a face atac de cord cand fac exercitii, comparativ cu situatia in care nu au activitate fizica. De asemenea, pentru acestia sexul e periculos deoarece sunt de 2,7 ori mai expusi riscului de a face atac de cord cand fac sex sau imediat dupa.

"Acest grad de risc se inregistreaza totusi pentru o scurta perioada de timp, circa 1-2 ore, in timpul sau dupa activitatea fizica sexuala", spune cercetatorul Jessica Paulus. Asta nu inseamna ca ar trebui ca lumea sa nu mai alerge sau sa faca dragoste, a spus Paulus. Multe alte studii arata ca de fapt activitatea fizica facuta gradat si cu regularitate poate duce la scaderea riscurilor cardiace cu circa 30 la suta fata de medie.

"Nu vrem sa promovam prin studiul nostru faptul ca oamenii ar trebui sa renunte la a mai face miscare. Din contra, sa faca dar sa creasca treptat ritmul", a spus si dr. Issa Dahabreh, coordonatoarea studiului. "Doctorii stiu de multa vreme ca activitatea fizica poate cauza probleme cardiace, dar noul studiu ajuta la cuantificarea acestui risc", a adaugat Dahabreh. Acesta a adaugat ca persoanele sedentare ar trebui sa isi stabileasca o rutina si sa creasca incet in intensitatea exercitiilor fizice. si nu numai.

In plus, un articol din Gandul de astazi arata ca dietele draconice si abuzul de exercitii fizice ne pun sanatatea in pericol, conform specialistilor in nutritie.

PS - Ieri, un prieten m-a anuntat ca s-a decis sa se apuce de alergare. Are in jur de 30 de ani, a depasit insa 100 de kg. Nu stia concret ce sa faca. Dincolo de sfaturile generale, de baza in acest caz, i-am recomandat sa respecte principiile dintr-un program de antrenament pentru incepatori (publicat in revista Alerg #1). Poate ca va fi de folos si altora.

Comenteaza pe blogul Alerg deci exist.