350.000 de romani sunt diagnosticati anual cu boli cardiovasculare, una din principalele cauze ale aparitiei bolilor fiind fumatul. In Romania, existau la inceputul anului 2009, 5 milioane de fumatori. Cum arata ultimele statistici in ceea ce priveste numarul de fumatori din tara noastra? Ce trebuie facut si ce politici se impun? Directorul de politici si strategii al European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Cornel Radu Loghin, discuta online de la Haga despre ultimul raport Tobacco Control Scale 2010. In studioul HotNews.ro se afla medicul primar pneumolog de la Institutul de pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, Ioana Munteanu.

Cornel Radu Loghin si Ioana MunteanuFoto: HotNews.ro

HotNews.ro a transmis live conferinta de presa de la Haga la care s-a lansat raportul.

Un studiu recent, realizat pe 4.900 de adolescenti din Bucuresti si din judetul Ilfov, a scos la iveala faptul ca 7% dintre tineri au fost depistati cu hipertensiune arteriala. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 600.000 de oameni mor anual, din care o treime sunt copii, cel mai adesea expusi fumului de tigara acasa.

La nivelul mondial, 379.000 de decese sunt cauzate de bolile de inima favorizate de fumatul pasiv, 165.000 de infectii respiratorii, tot pe fondul expunerii la fumul de tigara, 36.900 de pe urma astmului si expunerii la fum de tigara, si 21.400 din cauza cancerului pulmonar si fumatului indirect.

Cele mai multe persoane sunt expuse fumatului pasiv in Europa si Asia, iar cele mai putine in America de Nord si de Sud, estul Mediteranei si Africa.