In prezent, peste 18 milioane de persoane din intreaga lume sufera de insuficienta venoasa, ale carei simptome sunt varicele, hemoroizii, gleznele umflate si picioarele grele. Insuficienta venoasa este o afectiune prin care sangele venos nu este transportat corespunzator spre inima si este asociata cu stari de amorteala, dureri accentuate ale membrelor inferioare, schimbarea culorii pielii in jurul gleznelor si ulceratii.

Insuficienta venoasa Foto: Captura Youtube.com

Cum se formeaza insuficienta venoasa

Sangele este transportat de la inima spre tesuturile periferice prin artere si se intoarce inapoi prin vene, astfel ca circulatia prin vene se desfasoara intotdeauna in sens ascendent, valvele venoase fiind cele care asigura acest flux al sangelui de jos in sus. Cand valvele venoase nu se mai inchid corespunzator, ele nu se mai pot opune circulatiei descendente a sangelui si acesta se intoarce inapoi la tesuturile periferice, provocand insuficienta venoasa.

Primele manifestari ale insuficientei venoase sunt de cele mai multe ori de ordin estetic: vene umflate, care ies in relief si modificarea culorii pielii in zona gambelor dar, in timp, in absenta unui tratament corespunzator, se pot instala afectiuni grave precum ulcerele varicoase, trombozele venoase si tromboflebitele. Culoarea rosiatica pe care pielea o capata la nivelul gambelor se datoreaza spargerii unor vase de sange si eliberarii in piele a pigmentilor care intra in compozitia hemoglobinei. ​