In curand am putea uita de vaccinul antigripal, care trebuie refacut in fiecare sezon si care nu ne asigura imunitatea decat pentru anumite tulpini ale virusului. Cercetatorii de la Universitatea Oxford au testat cu succes un vaccin universal care ar putea fi eficient impotriva tuturor tuplinilor cunoscute ale virusului gripal. Noul vaccin actioneaza asupra unei componente a virusului diferita de cea vizata de vaccinurile folosite pana in prezent, de aceea revaccinarea anuala nu mai este necesara, arata The Guardian.

Preventie prin vaccin Foto: Reuters

Citeste articolul complet pe MedLive.ro

Vaccinul realizat de echipa de cercetatori condusa de dr. Sarah Gilbert de la Oxford's Jenner Institute tinteste proteinele din virus comune tuturor tulpinilor, in loc sa actioneze impotriva suprafetei exterioare a virusului, care sufera mutatii de la un sezon gripal la altul. "Problema in ceea ce priveste gripa este ca virusul are o multime de tulpini, care se modifica permanent", a declarat Adrian Hill, directorul Jenner Institute. "Ocazional, mutatiile dau nastere la virusuri impotriva cărora nu avem imunitate. Atunci avem nevoie de noi vaccinuri, care nu pot fi realizate intotdeauna suficient de repede".

In timp ce vaccinurile traditionale stimuleaza organismul sa produca anticorpi, noul vaccin stimuleaza productia de celule T, o alta componenta cheie a sistemului imunitar. Acestea sunt capabile sa identifice si sa distruga celulele infectate de virus.