Autoritatea finlandeza pentru sanatate THL suspecteaza ca vaccinul Pandemrix impotriva gripei AH1N1, produs in laboratoarele GlaxoSmithKline (GSK) se face responsabil de inmultirea cazurilor de narcolepsie in randul copiilor si adolescentilor finlandezi, in ultimii doi ani. "Cea mai plauzibila explicatie pentru cresterea incidentei cazurilor de narcolepsie este efectul combinat al vaccinului cu unul sau mai multi factori", informeaza Institutul National finlandez pentru Sanatate (THL) intr-un comunicat citat de AFP. Agentia Europeana a Medicamentului considera, deocamdata, ca "raportul risc-beneficiu in cazul Pandemrix ramane pozitiv", relateaza Reuters.

Preventie prin vaccinFoto: Reuters

Citeste intregul articol, vezi care sunt efectele adverse ale vaccinului precizate in prospect si comenteaza pe MedLive.ro.

Replica GSK nu a intarziat sa apara: "Investigatia finlandeza se deruleaza in paralel cu o alta investigatie a Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) initiata in 2010," se arata intr-un comunicat citat de Reuters. "Consideram ca este prematur sa tragem o concluzie privind asocierea Pandemrix cu narcolepsia pana la finalizarea anchetei EMA". La randul sau, un purtator de cuvant al Agentiei Europene a Medicamentului a declarat marti pentru Reuters ca "nu exista suficiente date in acest moment care sa demonstreze ceva clar. Deocamdata, raportul risc-beneficiu al Pandemrix ramane pozitiv."

Boala rara, narcolepsia, sau maladia lui Gélineau, este o dereglare neurologica ce se manifesta printr-o nevoie necontrolata de a dormi, stari bruste de oboseala extrema. Atacurile de somn apar regulat, starea de veghe se transforma rapid in somn cu vise. Cauza exacta este necunoscuta, dar se considera ca este declansata de o combinatie de factori genetici si de mediu, inclusiv infectii.