Incepand din acest an, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate, elaborate in scopul de a orienta asistentii medicali si moasele in gestionarea cazurilor medicale si in luarea deciziilor rapide si corecte pentru ingrijirea pacientilor. Zece capitole de proiect de act normativ descriu in amanunt procedurile medicale pe care asistentii medicali si moasele au indicatie sa le urmeze in controlul infectiilor, pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator, administrarea medicamentelor, terapii vasculare, ingrijirea respiratorie, monitorizare, ingrijirea cardiovasculara, ingrijirea pediatrica, geriatrica samd. Scopul acestui set de proceduri este de a creste nivelul calitativ al ingrijirilor medicale acordate si adaptarea acestora la particularitatile afectiunilor pacientilor.

La vremuri noi, reguli noi pentru asistenti medicali si moaseFoto: Reuters

Descarca documentul in format pdf, citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

Sunt prevazute aici informatii referitoare la materialele necesare fiecarui asistent, la pregatirea echipamentului sau la complicatiile ce pot aparea pe parcurs. La finalul fiecarui subcapitol exista o sectiune de Consideratii speciale, care indica pasii de urmat in situatii deosebite, modalitati diferite de interventie, exceptiile, interventiile care necesita o atentie mai mare etc.

Un exemplu:

Pregatirea pacientului pentru recoltarea probelor de laborator

O buna intelegere si informare despre testul pe care pacientul trebuie sa il efectueze si scopul acestuia ne va ajuta sa pregatim pacientul adecvat. Explicandu-i pacientului procedura medicala cu claritate vom castiga increderea si cooperarea sa. De exemplu, inaintea unei recoltari dificile si dureroase (cum ar fi punctia de maduva osoasa) trebuie sa informam pacientul asupra tipului si gradului de disconfort pe care probabil il va resimti. De asemenea trebuie informat de durata procedurii, efectele acesteia si in cat timp vor fi gata rezultatele. Stiind exact la ce sa se astepte, pacientului ii va fii mult mai usor sa coopereze si sa suporte manevra in sine. Daca medicul este cel care face recoltarea, asistentul medical va supraveghea pacientul atat pe parcursul acesteia cat si dupa pentru a putea acorda ingrijirile specifice in orice situatie.

Citeste si: