Psoriazisul este o boala de piele cronica, necontagioasa, ce afecteaza 2% din populatie, adica aproape 440.000 de romani. Dintre aceste persoane, 80% prezinta pe piele sau pe scalp pete rosii mai mari sau mai mici acoperite de scuame albe, 50% au si o afectare a unghiilor si degetelor, iar 30% prezinta afectare articulara, care poate duce la limitarea miscarii si activitatii curente.

Cititi articolul complet si comentati pe MedLive.ro

"Psoriazisul este o boala in care celulele cutanate cresc prea rapid datorita unor semnale gresite in sistemul imun", declara prof. dr. Caius Solovan de la Facultatea de Medicina din Timisoara. "Practic, ciclurile de viata celulare sunt accelerate sub influenta unor celule din sistemul imun care devin supraactive si elibereaza proteine numite citokine cu rol in inducerea inflamatiei in tesut".

In mod normal, celulele pielii se regenereaza la fiecare 28 – 30 de zile, timp in care celulele noi se maturizeaza si inlocuiesc celulele moarte. In cazul persoanelor care sufera de psoriazis, acest interval este redus la numai doua – trei zile. Odata ajunse la suprafata celulele mor ca si celelalte, dar din cauza ca acest ciclu are loc intr-un interval atat de scurt, vor fi atat de multe celule, incat zonele afectate se albesc de celule moarte, descuamate.​

Citeste si:

Femeile care obisnuiesc sa bea bere sunt mai predispuse la psoriazis

Ce spun unghiile despre sanatatea noastra