“Am aflat ca am diabet de la varsta de cinci ani, adica acum aproape 22 de ani. La varsta respectiva am acceptat foarte usor diagnosticul. Doamna doctor mi-a spus tu ai diabet. De acum va trebui sa faci injectii. Mi-a aratat seringa si am invatat sa numar pe gradatiile de la seringa. Cu toate astea, niciodata n-am avut senzatia ca sunt diferit de ceilalti copii. In momentul in care cineva m-a tratat diferit am incercat sa elimin persoana respectiva din grupul meu de prieteni pentru ca nu mi-a placut niciodata sa fiu menajat si privit ca o ciudatenie sau ca un om cu probleme. Sunt un om absolut normal, fac ce face toata lumea: mananc, fac sport, muncesc”, povesteste Stefan Mazare, presedintele Asociatiei tinerilor cu diabet.

Stefan Mazare, pres. Asociatia tinerilor cu diabet si Maria Mezaros, pres. Asociatia Speranta DiabeticilorFoto: Evolution Media

Impactul global al diabetului zaharat a atins proportii epidemice, afectand nu numai indivizii, cat si societatea în ansamblul ei. Pana în 2025, IDF (International Diabetes Federation) prognozeaza existenta a 380 de milioane de diabetici. In lipsa tratamentului sau a controlului, persoanele cu diabet zaharat pot suferi complicatii, precum afectiuni ale inimii sau ale rinichiului, inrautatind starea de sanatate si ridicand noi obstacole in calea tratamentului.

Cititi articolul complet si comentati pe MedLive.ro​