Am descoperit Telocitele - "cheia regenerarii inimii". Ce urmeaza? Sa convingem lumea intreaga ca aceste celule ar putea fi folosite pentru regenerarea unui organ, precum inima. Prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, director al Institutului National de Patologie Victor Babes, a expus miercuri rolul telocitelor in regenerarea organelor, indeosebi a inimii dupa un infarct miocardic. Telocitele sunt celule cu un corp mic si prelungiri foarte lungi, denumite telopode. La scara umana, corpul celulei este comparabil cu un cap, iar prelungirile - maini si picioare atat de lungi incat pot iesi dintr-o camera sa observe ce se intampla in jur, stabilind contacte, oferind si preluand informatii de la distanta, pe care le prelucreaza. "Este o celula a sperantei de vindecare a unor afectiuni incurabile in acest moment, care omoara foarte multi oameni", a explicat prof. dr. Popescu pentru MedLive.ro.

Telocit in forma tridimensionala, sculptat cu laser intr-un cub transparentFoto: MedLive.ro

Citeste intregul articol, vezi VIDEO si comenteaza pe MedLive.ro:

  • Telocitele, specialistii care refac o cladire - inima, cu ajutorul materialelor - celulele stem
  • O descoperire intamplatoare, o serendipitate
  • Beţe in roate = surse proprii de finantare. Vom cauta sprijin in alta parte
  • VIDEO Interviu acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Tanase, directorul Institutului National de Patologie Victor Babes. Cristiana Tanase, sef laborator, a prezentat pentru MedLive.ro Laboratorul de Biochimie Proteomica

Prof. dr. Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si director al Institutului National de Patologie Victor Babes, opineaza ca telocitele misca niste substante al caror transport prin mediul din afara celulelor nu ar fi posibil sau ar fi prea lung. Ce s-a demonstrat pana acum este ca telopodele emit niste structuri microveziculare, numite exozomi, care permit transferul unor molecule de pe celulele pentru care alta cale nu exista. "Celulele se afla in interstitii, intre spatiile dintre celulele specializate", a aratat academicianul, precizand ca, deocamdata, aceste celule nu sunt folosite in scopuri medicale, dar ar putea fi ''cheia regenerarii inimii''.