Ministerul Sanatatii propune ca spitalele sa fie clasificate in functie de competenta, pe cinci categorii, se arata intr-un comunicat.

"Avem nevoie in Sanatate de un sistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care sa delimiteze clar atributiile si competentele acestora. Astazi, avem mai multe criterii dupa care clasificam un spital, iar competentele in cele mai multe cazuri se intrepatrund. Noul sistem de clasificare ajuta la stabilirea unor proceduri clare de directionare a pacientilor in sistem, posibilitatea realizarii unei strategii de dezvolare a spitalelor in ceea ce priveste dotarile cu echipamente, dar si de finantare a acestor unitati", a declarat ministrul Sanatatii, Atilla Cseke.

Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe 5 categorii, in functie de competente, dupa cum urmeaza:

a) categoria I - nivel de competenta foarte inalt;

b) categoria II - nivel de competenta inalt;

c) categoria III - nivel de competenta mediu;

d) categoria IV - nivel de competenta bazal;

e) categoria V - nivel de competenta limitat.

Criteriile care vor sta la baza clasificarii spitalelor, in functie de competente, vor fi legate de structura organizatorica a spitalului aprobata in conditiile legii, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar incadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistentei medicale si dotarea cu echipamente si aparatura medicala.