Cercetatorii de la Institutul National de Patologie "Victor Babes" au descoperit un nou tip de celule - telocitele, care, impreuna cu celulele stem, ar putea contribui la procesul de regenerare si reparare a organismului uman, a precizat, luni, directorul institutului, acad. Laurentiu Mircea Popescu.

"Cel putin in cazul infarctului miocardic avem deja dovezi incurajatoare. Aceste celule existau, dar nu fusesera observate. Cercetatorii nostri studiau un anumit tip de celule in organismul uman si le-au descoperit pe acestea. Importanta acestor celule consta in faptul ca sunt aghiotantii celulelor stem si nu actioneaza decat impreuna cu acestea", a explicat directorul institutului, citat de Agerpres.

Laurentiu Popescu a precizat ca cercetatorii Institutului au descoperit prima data telocitele in pancreas si, ulterior, in alte 15 organe umane.

"Celulele se afla in interstitii, intre spatiile dintre celulele specializate", a mai aratat academicianul.

El a precizat ca deocamdata aceste celule nu sunt folosite in scopuri medicale, dar ar putea fi ''cheia regenerarii inimii''.

Laurentiu Popescu a sustinut ca acest tip de celule este cu atat mai important cu cat la nivel mondial, in fiecare an, 17,2 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, 80% dintre ei fiind din tarile in curs de dezvoltare sau cu economii emergente.

Directorul Institutului ''Victor Babes'' a spus ca este angrenat in cinci proiecte, doua in valoare de 1,3 milioane de euro fiecare, alte doua in valoare de 4 milioane de euro si unul in valoare de 1,5 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Institutului "Victor Babes" pe anul 2010 este de 2,8 milioane euro, fiind castigate prin proiecte 2,5 milioane de euro, iar alte 9 milioane de euro fiind in curs de contractare prin proiecte.